Jakie wartości odżywcze ma jagnięcina

2021-03-11Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Jagnięcina
Do ulubionych
1474
1474
Do ulubionych
Jakie wartości odżywcze ma jagnięcina
2021-03-11Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Jagnięcina

Mięso jagnięce poza fantastycznymi walorami smakowymi cechuje się wyjątkowym bogactwem witamin i składników odżywczych. Jagnięcina powinna być elementem zdrowej i zrównoważonej diety każdego z nas, ponieważ ma ona ogromny wpływ na prawidłowy rozwój i działanie funkcji fizjologicznych i sensorycznych naszego organizmu. Zapraszamy serdecznie do lektury artykułu, w którym opisaliśmy właściwości odżywcze jagnięciny.

Dlaczego warto wybrać jagnięcinę?

Mięso jagnięce wyróżnia się na tle pozostałych ponadprzeciętnym bogactwem składników odżywczych, witamin, białka i minerałów. Jagnięciną nazywamy mięso, ze zwierząt w wieku od czwartego do dwunastego miesiąca życia. Mięso jagnięce klasyfikujemy jako czerwone, ze względu na dużą zawartość białka, bogatego w żelazo i nadającego mięsu czerwony kolor. Mioglobina, bo tak właśnie nazywa się dane białko występuje w mięsach każdego rodzaju, jednak w przypadku jagnięciny jej pokłady są naprawdę bardzo okazałe.

Jagnięcina to w uproszczeniu zdrowe tłuszcze i białko. Tłuszcz jagnięcy dzieli się na nasycony i jednonienasycony. Wśród kwasów tłuszczowych przeważa kwas oleinowy. Dla tych, którzy nie są tego świadomi, ten jednonienasycony kwas tłuszczowy jest również głównym tłuszczem np. w oliwie z oliwek. W porównaniu z innymi gatunkami mięs, jagnięcina ma również znacznie wyższą zawartość kwasów omega-3. Jest także bogata w cynk, potas, kwas pantotenowy, fosfor, witaminę B12, witaminę B6 oraz niacynę. Te witaminy i minerały odpowiadają nie tylko za dobre samopoczucie, ale mają one bardzo duży wpływ na system odpornościowy człowieka.

Jagnięcina – kilka faktów o wartościach odżywczych

Oto najważniejsze z powodów, dla których jagnięcina powinna znaleźć się już dziś na twoim stole:

  • Podstawowym, już kilka razy wymienianym składnikiem jest białko. Białko jest głównym materiałem budulcowym każdego organizmu, stanowi około 20% masy ciała człowieka. Jagnięcina jest naturalnie bogata w białko, które pomaga wzrostowi mięśni. Poza tym jest ono potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci.
  • Jagnięcina jest źródłem witamin i minerałów, które pomagają normalnie i bez zakłóceń pracować ludzkiemu układowi immunologicznemu co jest dzisiaj szczególnie istotne.
  • Pozostałe witaminy wpierają nie tylko układ odpornościowy, ale też pozwalają zachować dobre samopoczucie i niwelują pokłady zmęczenia. Jagnięcina zawiera witaminy z grupy B, które dbają o nasz układ nerwowy, a jego dobra kondycja to większe możliwości intelektualne i lepszy stan naszego zdrowia psychicznego.

Dzienne zapotrzebowanie na poszczególne witaminy

Witamina B12 – 38%, WitaminaB3 – 27%, Witamina B2 -11%, Witamina B5 – 6%, Witamina K2 – 5%, Witamina B6 – 5%, Witamina B1 – 3%, Witamina E – 1%

Dzienne zapotrzebowanie na poszczególne minerały

  • Cynk – 51%
  • Selen – 44%
  • Fosfor – 17%
  • Potas – 7%
  • Żelazo – 12%
  • Miedź – 6%
  • Magnez – 5%
  • Sód – 3%
  • Wapń – 2%
  • Mangan – 1%
  • Kwas foliowy – 4%

Jagnięcinę najwyższej jakości kupisz w naszym sklepie BBQ.PL, a fantastyczne przepisy w kategorii jagnięcina na naszym blogu.

Tagi: baza wiedzy
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się