Mięso jagnięce poza fantastycznymi walorami smakowymi cechuje się wyjątkowym bogactwem witamin i składników odżywczych. Jagnięcina powinna być elementem zdrowej i zrównoważonej diety każdego z nas, ponieważ ma ona ogromny wpływ na prawidłowy rozwój i działanie funkcji fizjologicznych i sensorycznych naszego organizmu. Zapraszamy serdecznie do lektury artykułu, w którym opisaliśmy właściwości odżywcze jagnięciny.
Dlaczego warto wybrać jagnięcinę?
Mięso jagnięce wyróżnia się na tle pozostałych ponadprzeciętnym bogactwem składników odżywczych, witamin, białka i minerałów. Jagnięciną nazywamy mięso, ze zwierząt w wieku od czwartego do dwunastego miesiąca życia. Mięso jagnięce klasyfikujemy jako czerwone, ze względu na dużą zawartość białka, bogatego w żelazo i nadającego mięsu czerwony kolor. Mioglobina, bo tak właśnie nazywa się dane białko występuje w mięsach każdego rodzaju, jednak w przypadku jagnięciny jej pokłady są naprawdę bardzo okazałe.
Jagnięcina to w uproszczeniu zdrowe tłuszcze i białko. Tłuszcz jagnięcy dzieli się na nasycony i jednonienasycony. Wśród kwasów tłuszczowych przeważa kwas oleinowy. Dla tych, którzy nie są tego świadomi, ten jednonienasycony kwas tłuszczowy jest również głównym tłuszczem np. w oliwie z oliwek. W porównaniu z innymi gatunkami mięs, jagnięcina ma również znacznie wyższą zawartość kwasów omega-3. Jest także bogata w cynk, potas, kwas pantotenowy, fosfor, witaminę B12, witaminę B6 oraz niacynę. Te witaminy i minerały odpowiadają nie tylko za dobre samopoczucie, ale mają one bardzo duży wpływ na system odpornościowy człowieka.
Jagnięcina – kilka faktów o wartościach odżywczych
Oto najważniejsze z powodów, dla których jagnięcina powinna znaleźć się już dziś na twoim stole:
- Podstawowym, już kilka razy wymienianym składnikiem jest białko. Białko jest głównym materiałem budulcowym każdego organizmu, stanowi około 20% masy ciała człowieka. Jagnięcina jest naturalnie bogata w białko, które pomaga wzrostowi mięśni. Poza tym jest ono potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci.
- Jagnięcina jest źródłem witamin i minerałów, które pomagają normalnie i bez zakłóceń pracować ludzkiemu układowi immunologicznemu co jest dzisiaj szczególnie istotne.
- Pozostałe witaminy wpierają nie tylko układ odpornościowy, ale też pozwalają zachować dobre samopoczucie i niwelują pokłady zmęczenia. Jagnięcina zawiera witaminy z grupy B, które dbają o nasz układ nerwowy, a jego dobra kondycja to większe możliwości intelektualne i lepszy stan naszego zdrowia psychicznego.
Dzienne zapotrzebowanie na poszczególne witaminy
Witamina B12 – 38%, WitaminaB3 – 27%, Witamina B2 -11%, Witamina B5 – 6%, Witamina K2 – 5%, Witamina B6 – 5%, Witamina B1 – 3%, Witamina E – 1%
Dzienne zapotrzebowanie na poszczególne minerały
- Cynk – 51%
- Selen – 44%
- Fosfor – 17%
- Potas – 7%
- Żelazo – 12%
- Miedź – 6%
- Magnez – 5%
- Sód – 3%
- Wapń – 2%
- Mangan – 1%
- Kwas foliowy – 4%
Jagnięcinę najwyższej jakości kupisz w naszym sklepie BBQ.PL, a fantastyczne przepisy w kategorii jagnięcina na naszym blogu.