Czy perfekcyjny burger wołowy istnieje? No cóż każdy ma inny smak i gust kulinarny. Mamy nadzieję, że nasz przepis autorstwa Barta Luny przypadnie jak największej grupie amatorów burgerowego szaleństwa do serca. Znakomitej polskiej wołowinie QMP, która znalazła się w bułce towarzyszy jajko, młoda botwinka i domowej roboty sos BBQ.
Wiosenny burger
Użyty sprzęt
-
grill
-
łopatka do mięsa
-
Ostry nóż
-
szczypce do grilla
Składniki
- 4 szt bułki do burgerów bułki można upiec wcześniej lub nabyć gotowe
- 4 szt burger QMP
- 4 szt jajka
- 4 szt kukurydzy
- 2 szt ogórka małosolnego opcjonalnie
- 1 opakowanie kiełek rzodkiewki
- 2 szt liści botwiny
- 12 plastrów boczku wędzonego parzonego
- 8 plastrów sera cheddar
- 1 szt czerwonej cebuli
- 1 szklanka sosu bbq
- 1 tbsp soli
- 1 tbsp pieprzu
Sposób przygotowania
-
Uformowane bugery dopraw solą i pieprzem bezpośrednio przed położeniem na grill. Grilluj bezpośrednio po ok 2 minuty na stronę. Kukurydzę również połóż bezpośrednio nad ogniem. W międzyczasie na żeliwnej płycie ugrilluj boczek w plastrach.
-
Na ugrillowane burgery połóż plastry sera cheddar, przełóż w pośrednią strefę grillowania do czasu aż ser się rozpuści. W tym czasie połóż bułki na grill, oraz jajka na żeliwną płytę. Tip. jeśli nie posiadasz pełnego rusztu żeliwnego(płyty) jajka oraz boczek możesz usmażyć na patelni.
-
Zdejmij burgery z grilla, podpieczone bułki posmaruj sosem Bbq (przepis w osobnym wpisie) złóż w kolejności mięso, jajko, boczek, liście botwiny, czerwona cebula, kiełki rzodkiewki, ogórek małosolny.
-
Złożonego burgera podaj z ugrillowaną kukurydzą.
-
Smacznego
Video
Notatki
Czy udało Ci się przyrządzić to danie?
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.