Skirt steak z pieczoną papryką

2022-05-01Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Smażenie
Do ulubionych
1052
1052
Do ulubionych
Skirt steak z pieczoną papryką
2022-05-01Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Smażenie

Skirt steak z pieczoną papryką

Idealny pomysł na oryginalnego steka, którym zaskoczysz znajomych i rodzinę. Przyrządź aromatycznego Skirt Steaka, według receptury naszego autorstwa. Alternatywnie ten przepis możesz zastosować do wykonania flank steak (baweta mała), lub hanging tender (ze świecy wołowej).  

Składniki

  • 1 wołowy skirt stek, lub flank steak
  • 3 czerwone, żółte lub zielone papryki, każda poćwiartowana wzdłuż

Marynata

  • ½ szklanki gotowej przyprawy włoskiej
  • ¼ szklanki świeżego soku z limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 1½ łyżeczki tartego kminku

Sposób przygotowania

  • Połączyć składniki marynaty. Umieścić steki i 1/3 szklanki marynaty w foliowym worku do marynowania, rozprowadzić marynatę wewnątrz worka na powierzchni mięsa. Szczelnie zamknąć torbę i pozostawić w lodówce na 6 do 8 godzin lub na całą noc, przewracając worek od czasu do czasu. Resztę marynaty przykryć i włożyć do lodówki.
  • Wyjąć steki z marynaty. Posmarować paprykę pozostałą marynatą z lodówki. Rozgrzać grilla. Położyć steki i paprykę na ruszcie nad średnio gorącymi pokrytymi popiołem węglami. Grillować steki bez przykrywania 17 do 21 minut, aby otrzymać średnio-wypieczone mięso. Opiekać paprykę przez 12 do 15 minut, przewracając raz na jakiś czas. Smarować mięso i paprykę od czasu do czasu resztą marynaty, przestać na 5 minut przed końcem.
  • Odstawić steki na chwilę żeby odpoczęły. Posolić do smaku. Podać z papryką i ulubionymi grillowanymi warzywami.
Typ dania: obiad, kolacja, outdoor grill, wyjątkowa okazja
Typ kuchni: kuchnia amerykańska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się