T-bone stek z pieczoną papryką

2022-06-02Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Smażenie
Do ulubionych
1266
1266
Do ulubionych
T-bone stek z pieczoną papryką
2022-06-02Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Smażenie

T-bone stek z pieczoną papryką

Wbrew obiegowej opinii T-bone stek nie jest aż tak trudnym stekiem do przygotowania. Wiele osób zastanawia się jak go przygotować, aby nie przesmażyć, ale aby był idealnie wysmażony, nawet przy kości. Dziś pokażemy wam jedną z naszych propozycji, na doskonałego T-bone steka.  

Składniki

  • stek wołowy T-bone (ok. 450g)
  • 2 średniej wielkości czerwone lub żółte papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 świeża pietruszka

Sos

  • ½ szklanki siekanej cebuli
  • ¼ szklanki masła
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  • Pokroić paprykę wzdłuż na 4 części, posiekać z tego 1 część. Połączyć składniki sosu i posiekaną paprykę . Włożyć do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty nastawiając na wysoką temperaturę aż sos zrobi się gorący i zacznie bulgotać. Polać każdą stronę mięsa i pozostałą paprykę sosem. Marynować w sosie 2 godziny.
  • Następnie rozgrzać grilla. Zamarynowane steki ułożyć na grillu, na środku rusztu, nad rozgrzanymi, pokrytymi popiołem węglami. Wokół steków ułożyć papryki. Grillować T-bone stek nie przykrywając przez 14 do 16 minut, przekładając od czasu do czasu i polewając pozostałym sosem (z wyjątkiem ostatnich 5 minut pieczenia). Opiekać paprykę przez 12 do 15 minut aż stanie się miękka, przekładając raz.
  • Odstawić na chwilę, by stek odpoczął. Doprawić steki solą i pieprzem. Podawać z papryką. Posypać pietruszką.
Typ dania: outdoor grill, wyjątkowa okazja, kolacja, obiad
Typ kuchni: kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się