Wyobraź sobie grillowaną sałatkę caprese. Następnie dodaj do niej soczyste steki z rostbefu, świeżą cukinię i chrupiącą żółtą paprykę. Umysł i kubki smakowe eksplodują!
Składniki
- 2 steki wołowe z rostbefu bez kości
- 1 opakowanie (od 255g do 450g) marynowanych w ziołach małych, świeżych kulek mozzarelli (bocconcini)
- 1 średnia cukinia, krojona po przekątnej na plastry o grubości 60 mm
- 1 duża żółta papryka, pokrojona na paski o szerokości ok. 1,9 cm
- 240 ml małych pomidorków
- Sól
Użyty sprzęt
- grill gazowy lub węglowy
- szczypce
- termometr do mięsa
Sposób przygotowania
- Odcedzić bocconcini, odkładając 80 ml marynaty. Połączyć odłożoną marynatę z octem w małej miseczce. Cukinię i paprykę wrzucić do dużej miseczki z 2 łyżkami mieszanki marynaty; przykryć i schłodzić do momentu, gdy będzie gotowa do użycia. Umieścić steki wołowe i pozostałą mieszankę marynaty w pojemniku do żywności; obrócić steki aby w całości pokryły się marynatą. Marynować w lodówce od 15 minut do 2 godzin.
- Wyjąć steki z marynaty; usunąć marynatę. Wyjąć warzywa z marynaty; umieścić w koszu grillowym. Umieścić steki na jednej połowie kratki na średniej wysokości, nad pokrytymi popiołem węglami; umieścić kosz grillowy na drugiej połowie kratki. Steki grillować, pod przykryciem od 7 do 10 minut (na średnim ogniu na grillu gazowym, czasy pozostają takie same) dla średnio krwistych (63°C) do średnio wysmażonych (71°C), obracając od czasu do czasu. Zdjąć steki; ogrzać. Grillować warzywa od 10 do 13 minut lub do momentu, aż staną się chrupiące, mieszając od czasu do czasu. Dodać pomidory podczas ostatnich 2 minut grillowania.
- Połączyć grillowane warzywa i bocconcini w dużej misce; podrzucić delikatnie do połączenia. Steki pokroić w plastry; doprawić solą, według uznania. Podawać z mieszanką warzyw.
Typ dania: outdoor grill, obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia europejska