Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.
0 Ulubione

Wołowina

( prod.)

Nie bez przyczyny mówimy sztuka kulinarna. Dobrze przyrządzone danie w oparciu o najwyższej jakości produkty jest rodzajem sztuki „karmiącej” duszę i ciało. Jeśli chodzi o wołowinę cała „sztuka” polega na właściwym procesie produkcji, na końcu którego otrzymujemy mięso najwyższej jakości. Wszystkie steki wołowe i elementy wołowe z naszej oferty są starannie wyselekcjonowane i porządnie wysezonowane, aby mogły z nich powstawać prawdziwe dzieła sztuki na talerzu. Wołowina oferowana w naszym mięsnym butiku pochodzi wyłącznie od sprawdzonych, renomowanych producentów, najlepszych światowych marek.

2 207,87 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 110,39 zł
  • Cena za 100g:
    110,39 zł
  • Kraj pochodzenia: Japonia
  • Klasa jakości: Wagyu A5 BMS 8-9
Rozsmakuj się jednym z najbardziej wykwintnych mięs na świecie. Antrykot z japońskiego Wagyu klasy A5 BMS 8 odmieni twoje dotychczasowe postrzeganie wołowiny. Autentyczna japońska wołowina Wagyu jest znana na całym...
1 881,98 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 37,64 zł
  • Cena za 100g:
    37,64 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Antrykot wołowy Black Angus USDA CHOICE to wybór dla każdego, kto kocha w mięsie soczystość, aromat, kruchość i smak. Amerykanie doprowadzili proces produkcji mięsa wołowego premium do perfekcji, dlatego ich wołowina...
324,54 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 16,23 zł
  • Cena za 100g:
    16,23 zł
  • Kraj pochodzenia: Argentyna
  • Klasa jakości: Argentine Quality Beef
Argentyńska wołowina ma od wielu lat reputację jednej z najlepszych na świecie. Jest to wspaniała wołowina bezsprzecznie, a najbardziej drogocennym i pożądanym elementem jest oczywiście antrykot wołowy. Antrykot z...
241,22 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 12,06 zł
  • Cena za 100g:
    12,06 zł
  • Kraj pochodzenia: Brazylia
Brazylijska wołowina to dobry produkt w przystępnej cenie. Antrykot z brazylijskiej wołowiny idealnie nadaje się na codziennego grilla lub codzienny obiad. Można przygotować z niego steki lub zrobić małą pieczeń. Z...
Argentyński stek z antrykotu Angus Argentyński stek z antrykotu Angus
-5%
61,97 zł 65,24 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 15,49 zł
  • Cena za 100g:
    15,49 zł
  • Kraj pochodzenia: Argentyna
  • Klasa jakości: Argentine Quality Beef
Stek z antrykotu Angus z Argentyny to pełnia smaku i aromatu mięsa wołowego gwarantowana przez Argentine Quality Beef. Stek idealny zarówno na grilla jak i do smażenia na patelni. Pochodzi od bydła karmionego...
37,59 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 9,40 zł
  • Cena za 100g:
    9,40 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Baweta wołowa młoda jałówka z naszej oferty zwana inaczej flank steak to prawdziwy przysmak fanów wołowiny. Wiele osób mówi, że ten właśnie stek ma w sobie najwięcej mięsnego, wołowego smaku spośród wszystkich...
Burger BIO z hiszpańskiej wołowiny Burger BIO z hiszpańskiej wołowiny
-5%
16,63 zł 17,50 zł
  • Cena za 100g: 9,24 zł
  • Cena za 100g:
    9,24 zł
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • Klasa jakości: BIO
Burger BIO z delikatnej hiszpańskiej wołowiny ekologicznej do smażenia na grillu i na domowej patelni. Mięso od młodego bydła ras mięsnych, wypasanego na zielonych stokach Pirenejów to źródło smaku, witamin i...
Burger wołowy Angus USA 2 szt. Burger wołowy Angus USA 2 szt.
-5%
28,82 zł 30,33 zł
  • Cena za 100g: 11,53 zł
  • Cena za 100g:
    11,53 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Angus beef burger USA pod jedną z najbardziej znanych marek w Europie The Frozen Butcher to gwarancja jakości i smaku. Skład burgera to wyłącznie mięso wołowe od rasy bydła Angus. Wyhodowanego w Stanach Zjednoczonych...
28,63 zł
  • Cena za 100g: 11,45 zł
  • Cena za 100g:
    11,45 zł
  • Kraj pochodzenia: Urugwaj
  • Klasa jakości: BIO
Organic burger z Urugwaju marki The Frozen Butcher to kwintesencja mięsnego smaku wołowiny grass fed. Profesjonalni ranczerzy hodują swoje bydło na pięknych, bujnie porośniętych trawą, zielonych pastwiskach. Tam bydło...
Burger wołowy Wagyu 2 szt. Burger wołowy Wagyu 2 szt.
-5%
38,12 zł 40,13 zł
  • Cena za 100g: 15,25 zł
  • Cena za 100g:
    15,25 zł
  • Kraj pochodzenia: Australia
Polecamy najwyższej jakości burgery ze szlachetnej wołowiny rasy bydła Wagyu. Burgery marki The Frozen Butcher zachwycą cię genialnym smakiem i soczystością. Australia jest jednym z wiodących producentów bydła Wagyu....
Burger wołowy z polskiej wołowiny premium 4 szt. Burger wołowy z polskiej wołowiny premium 4 szt.
-5%
55,17 zł 58,08 zł
  • Cena za 100g: 6,90 zł
  • Cena za 100g:
    6,90 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Pyszne burgery wołowe premium pakowane po 4 sztuki 200g. Produkowane z mięsa pozyskanego od selekcjonowanych, młodych, tłustych jałówek z polskich hodowli. Idealny balans mięsa i tłuszczu opracowanej receptury...
30,33 zł
  • Cena za 100g: 12,13 zł
  • Cena za 100g:
    12,13 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: USDA CHOICE
US beef burger znanej marki The Frozen Butcher to najwyższej jakości burgery wytwarzane z sezonowanej amerykańskiej wołowiny. Kruche i jednocześnie soczyste. Idealne na grilla oraz do smażenia na patelni. Pozyskane od...
90,07 zł
  • Cena za 100g: 11,26 zł
  • Cena za 100g:
    11,26 zł
  • Kraj pochodzenia: Argentyna
Burgery Angus argentyński spakowane są w eleganckie pudełko po 4 sztuki 200g. Każdy prawdziwy miłośnik wołowiny będzie delektował się doskonałym smakiem tych burgerów. Marmurkowość charakterystyczna dla rasy Angus...
24,90 zł
  • Cena za 100g: 15,56 zł
  • Cena za 100g:
    15,56 zł
Carpaccio wołowe marki Roos Carpaccio to ręcznie krojony produkt premium. Filozofia marki koncentruje się wokół składników najwyższej jakości. Każda porcja carpaccio to w 100% czysta wołowina, bez dodatków i żadnych...
24,38 zł
  • Cena za 100g: 20,32 zł
  • Cena za 100g:
    20,32 zł
Carpaccio wołowe z oliwą i parmezanem to aksamitna i wyjątkowo wykwintna, pełna smaku przekąska. Idealna dla koneserów dobrego smaku. Mięso wołowe najwyższej jakości pokrojone jest w bardzo cienkie płatki, które...
17,85 zł
  • Cena za 100g: 25,50 zł
  • Cena za 100g:
    25,50 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Carpaccio wołowe z polskiej wołowiny to niezwykle delikatne, cieniutkie płatki mięsa wołowego od najlepszych krajowych hodowców. Zachwyca wykwintnym i pełnym smakiem. W towarzystwie rukoli, świeżo startego parmzanu,...
124,95 zł
  • Cena za 100g: 24,99 zł
  • Cena za 100g:
    24,99 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Stek Cote de boeuf z młodej jałówki ma doskonały stosunek jakości do ceny. Stek z antrykotu z krótką kością, która daje takie efekty smakowe jak Tomahawk czy Cowboy, a jest na tyle uniwersalny, że nawet jeśli nie masz...
205,25 zł
  • Cena za 100g: 29,32 zł
  • Cena za 100g:
    29,32 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Cote de boeuf młoda jałówka premium marmur to unikalne połączenie doskonałej jakości polskiej wołowiny z aromatyzującą kością. Produkt wprost stworzony na grilla. Jakby krzyczał do Ciebie wrzuć mnie na ruszt. Aby...
168,00 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 21,00 zł
  • Cena za 100g:
    21,00 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Cowboy steak z polskiej, marmurkowej wołowiny to wysokiej jakości mięso idealne na grilla. Stek ten jest selekcjonowany z bydła hodowanego w Polsce o wysokim poziomie marmurkowatości czyli charakterystycznego,...
52,50 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 5,83 zł
  • Cena za 100g:
    5,83 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
  • Klasa jakości: Quality Meat Program (QMP)
Goleń wołowa bez kości ze szlachetnej polskiej wołowiny to zdecydowanie najlepszy element na gulasz. Pozyskujemy ją z naszego rozbioru, od młodych, tłustych jałówek. Jest to element pełny tkanki łącznej i drogocennego...
26,39 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 13,20 zł
  • Cena za 100g:
    13,20 zł
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • Klasa jakości: BIO
Gulasz wołowy BIO z hiszpańskiej wołowiny to sposób na bardzo zdrowe i odżywcze dnie. Hiszpańska wołowina z certyfikatem europejskiego rolnictwa ekologicznego to gwarancja mięsa najwyższej jakości, bez antybiotyków...
105,00 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 15,00 zł
  • Cena za 100g:
    15,00 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Głowa polędwicy na tatara młoda jałówka to najlepszy wybór jeśli chcesz przygotować jedną z najbardziej klasycznych i ukochanych przekąsek z wołowiny. W naszej ofercie znajdziesz mięso z polędwicy na tatara najwyższej...
152,72 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 5,09 zł
  • Cena za 100g:
    5,09 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
  • Klasa jakości: Quality Meat Program (QMP)
Goleń wołowa z długą kością na BBQ inaczej Hammer Beef lub "Młot Thora" jak sama nazwa wskazuje nie jest zabawką dla dzieci. To prawdziwy rarytas dla pitmasterów. Mięso jest chude i zawiera dużo tkanki łącznej dlatego...
38,92 zł
  • Cena za 100g: 12,97 zł
  • Cena za 100g:
    12,97 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Medaliony z ligawy Black Angus USA to bardzo chuda wołowina, która najlepiej będzie smakowała w postaci podduszonych medalionów wołowych i podana z kremowym sosem np. grzybowym. Są one relatywnie tanie, dlatego...
1 035,49 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 14,79 zł
  • Cena za 100g:
    14,79 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Mostek wołowy Black Angus USA to oryginalny amerykański brisket z wołowiny najwyższej jakości. Takie mostki przygotowuje się w Stanach na konkursach BBQ. W naszej ofercie znajdziesz mostek pełny, czyli składający się...
0,00 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 0,00 zł
  • Cena za 100g:
    0,00 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: USDA CHOICE
Mostek wołowy point end Black Angus USA to kawałek mięsa wręcz stworzony do techniki BBQ i pastrami. Jest on niezwykle bogaty w tkankę tłuszczową i dzięki temu charakteryzuje się intensywnym smakiem oraz niezwykłą...
204,77 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 6,40 zł
  • Cena za 100g:
    6,40 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
  • Klasa jakości: Quality Meat Program (QMP)
Mostek wołowy z polskiej wołowiny to doskonały kawałek mięsa do obróbki kulinarnej techniką low and slow. Zawiera on dużo tkanki łącznej, która nadaje mu po przygotowaniu mnóstwo smakowitości. Idealnie nadaje się na...
26,83 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 13,42 zł
  • Cena za 100g:
    13,42 zł
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • Klasa jakości: BIO
Ossobuco BIO z hiszpańskiej wołowiny to prosty przepis na bardzo zdrowe, wyśmienite danie. Jest to klasyczna propozycja w kuchni włoskiej, którą miłośnicy wołowiny pokochali na całym świecie. Jest stworzone do...
377,42 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 25,16 zł
  • Cena za 100g:
    25,16 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Picanha Black Angus USA jest najlepszą częścią udźca wołowego. Jest ukochanym elementem w Ameryce Południowej i jest tam droższa niż polędwica. Na jej powierzchni znajduje się ok. 1,5 cm warstwa tłuszczu, która...
104,90 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 10,49 zł
  • Cena za 100g:
    10,49 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Picanha młoda jałówka to jeden z naszych ulubionych elementów zarówno na steki jak i do techniki BBQ. To przepyszny kawałek mięsa z krzyżowej wołowej. Bardzo popularny i uznawany za jeden z najlepszych w Ameryce...
960,84 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 48,04 zł
  • Cena za 100g:
    48,04 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Polędwica jest najszlachetniejszym, najbardziej kruchym elementem tuszy wołowej. Amerykańska polędwica Black Angus USA USDA CHOICE jest prawdziwą królową wśród polędwic. Doskonała do pieczenia, na tatara czy do...
1 075,45 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 53,77 zł
  • Cena za 100g:
    53,77 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA PRIME
Polędwica wołowa Black Angus USA USDA PRIME charakteryzuje się wspaniałą marmurkowatością i soczystym smakiem. Jest najbardziej aksamitnym i delikatnym kawałkiem mięsa jaki można sobie wyobrazić. Polędwica ta jest...
499,47 zł
  • Cena za 100g: 27,75 zł
  • Cena za 100g:
    27,75 zł
  • Kraj pochodzenia: Argentyna
  • Klasa jakości: Argentine Quality Beef
Polędwica z argentyńskiej wołowiny Angus gwarantuje wyjątkową, aksamitną strukturę mięsa i fantastyczną smakowitość charakterystyczną dla opasu typu grass fed. Jeśli potrzebujesz polędwicy bardzo wysokiej jakości to...
519,54 zł
  • Cena za 100g: 28,86 zł
  • Cena za 100g:
    28,86 zł
  • Kraj pochodzenia: Brazylia
Brazylijska polędwica zachwyci cię kruchością mięsa i wspaniałym aromatem wołowiny hodowanej w naturalny, prosty sposób. W prostocie często zaklęta jest tajemnica i głębia prawdziwego smaku. W Ameryce Południowej...
276,48 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 15,36 zł
  • Cena za 100g:
    15,36 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Polędwica z polskiej wołowiny nie bez przyczyny ma tak wielu wielbicieli. Ceniona jest przede wszystkim za wyjątkową delikatność i kruchość mięsa oraz za znakomity, lekko wytrawny smak rodzimej wołowiny. Oprócz tych...
49,89 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 6,24 zł
  • Cena za 100g:
    6,24 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Niesamowicie delikatne policzki wołowe ze szlachetnej polskiej wołowiny są doskonałe do duszenia oraz techniki kulinarnej sous vide. Wołowina z tego elementu pełna jest drogocennego kolagenu dzięki bogatej zawartości...
152,88 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 30,58 zł
  • Cena za 100g:
    30,58 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Porterhouse młoda jałówka to stek, o którym marzy każdy stekożerca. Spójrz na tą wielką polędwicę i doskonały rostbef. To prawdziwe połączenie "made in heaven" ;). O kruchość i smakowitość polędwicy nie musisz się...
116,57 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 23,31 zł
  • Cena za 100g:
    23,31 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Stek Porterhouse młoda jałówka selekcjonowany pod kątem mamrurkowości premium zachwyca pod każdym względem. Po pierwsze urodą, po drugie strukturą mięsa (kruchością i soczystością) i po trzecie, najważniejsze wybitnym...
611,68 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 15,29 zł
  • Cena za 100g:
    15,29 zł
  • Kraj pochodzenia: Argentyna
  • Klasa jakości: Argentine Quality Beef
Prawdziwy klasyk dla koneserów mięsa i jeden z najbardziej cenionych elementów stekowych. Rostbef z argentyńskiej wołowiny Angus pozyskany został od bydła wypasanego na rozległych pastwiskach Pampy. Ten w 100%...
317,58 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 35,29 zł
  • Cena za 100g:
    35,29 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Cote de boeuf Black Angus to jeden z najznakomitszych steków w naszej ofercie. Dekadencko marmurkowy stek z antrykotu z kością wycięty z amerykańskiego Black Angusa i sezonowany przez min. 40 dni. Pochodzi od bydła...
345,32 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 57,55 zł
  • Cena za 100g:
    57,55 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Nasz polski stek Cowboy sucho dojrzewający bez zawahania możemy porównać do tych serwowanych w najlepszych stekhouse'ach w Nowym Jorku. Po prostu, nie ma lepszego steka. Delikatna, jedwabista tekstura i maślany, pełny...
268,03 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 22,34 zł
  • Cena za 100g:
    22,34 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Flank Steak Black Angus USA Creekstone Farms to genialny kawałek wołowiny idealny na grilla. Intensywny w smaku i jednocześnie niezwykle delikatny. Piękną obróbkę i jakość gwarantuje legendarna amerykańska marka...
238,07 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 26,45 zł
  • Cena za 100g:
    26,45 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Flank Steak Black Angus USA Star Ranch Angus znany jest na całym świecie z wyrazistego smaku. Jest to idealna kombinacja soczystości i smakowitości wołowiny. Stek Bavette jest popularnym kawałkiem mięsa zwłaszcza we...
68,80 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 22,93 zł
  • Cena za 100g:
    22,93 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Flat Iron Black Angus USA w cięciu feather blade jest jak szlachetne wino w beczce. Delikatne, soczyste, szlachetne o niebywałej złożoności smaku. Już po wyglądzie można stwierdzić jak piękny, intensywnie różowy jest...
131,28 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 65,64 zł
  • Cena za 100g:
    65,64 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Flat Iron Black Angus USA jest prawdziwym odkryciem w przystępnej cenie w stosunku do epickiej wręcz jakości. Stek Flat Iron może być spokojnie nazwany najlepszym kawałkiem wołowiny do grillowania, w zasadzie można go...
385,26 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 19,26 zł
  • Cena za 100g:
    19,26 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Ten stek nazywany także Hanging tender lub Butcher steak. W Polsce znany jest także pod nazwą świeca wołowa. Stek rzeźnika to jeden z najpyszniejszych i najdelikatniejszych steków. Idealny na grilla lub do smażenia na...
21,00 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 14,00 zł
  • Cena za 100g:
    14,00 zł
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • Klasa jakości: BIO
Stek minutowy BIO idealnie nadaje się na codzienny obiad lub szybkie i zdrowe danie z grilla. Hiszpańska wołowina z młodego bydła ras mięsnych gwarantuje delikatne i kruche mięso pomimo niskiej marmurkowatości. To...
183,28 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 36,66 zł
  • Cena za 100g:
    36,66 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Porterhouse może mieć wiele nazw. Bistecca alla Fiorentina, stek na randkę, stek dla dwojga i wiele innych. Jakkolwiek go nie nazwiesz, oferowany przez nas stek jest po prostu absolutnie spektakularny. Amerykański...

Szeroki wybór steków i elementów premium

Stałą, wysoką jakość zapewniają nam nasi zaufani dostawcy z wielu zakątków świata m.in. z Polski, Argentyny, Australii, USA czy Ameryki Południowej. Każdy kawałek mięsa z naszego sklepu został starannie wyselekcjonowany i uwierzytelniony przez konkretnego producenta oraz krajowy system jakości (np. USDA CHOICE, AACo’s Premium Beef, QMP). Dostarczane przez nas klasyczne steki z antrykotu, steki z rostbefu czy T-bone będą zawsze pyszne, kruche i soczyste. W naszej ofercie znajdą się także fantastyczne elementy takie jak polędwica czy aromatyczna picanha, mostek czy żebra wołowe. Dla szukających ciekawych rozwiązań i nowych smaków znajdzie się także ciekawa oferta alternatywnych, pełnych mięsnego smaku steków typu tri tip, flat iron, flank steak inaczej baweta wołowa czy skirt steak, które zaskoczą nawet doświadczonych grillmasterów. Amatorzy burgerów również znajdą dla siebie liczne propozycje między innymi burgery ekologiczne z certyfikatem BIO.

Jak poznać dobrą wołowinę?

Mięso wołowe najwyższej jakości wyróżnia się na tle pozostałych swoim krwistoczerwonym kolorem oraz widocznymi przerostami tłuszczu (tzw. marmurku). W wypadku mięsa pakowanego próżniowo wygląda to nieco inaczej. Przez brak tlenu, mięso przybiera kolor ciemnoczerwony, nie należy jednak przejmować się takim obrotem sprawy, ponieważ po otwarciu vacuum wraca ono do swoich naturalnych kolorów. Przerosty jasne i białe świadczą o świeżości i mięsie z młodego bydła, które ma wysoką zawartość delikatnego kolagenu, rozklejającego się podczas obróbki termicznej. Żółte przerosty sygnalizują natomiast o wysokiej zawartości elastyny, która pochodzi z mięsa dużo starszych osobników. Kupując mięso nie bójmy się przyjrzeć mu nieco bardziej. Jego powierzchnia powinna być wilgotna i błyszcząca, a zapach przyjemny i delikatny.

Jaką technikę kulinarną wybrać?

Wołowina jest mięsem wyjątkowym. Dzięki odpowiedniej obróbce daje możliwość tworzenia niezliczonych dań w dowolnej technice. Wystarczy wiedzieć jakie elementy dobrać do danej techniki kulinarnej i sukces gwarantowany. Oczywiście musimy mieć surowiec wysokiej jakości. Z kiepskiego produktu nawet najwspanialszy szef kuchni nie wyczaruje smacznego dania. A przy dobrym mięsie wołowym z łatwością poradzi sobie z przygotowaniem nawet przedszkolak. Dobry stek nie wymaga marynowania, ani długiej, skomplikowanej obróbki termicznej. Po kilku minutach smażenia będzie smakował perfekcyjnie.

  • Karkówka – do gotowania, duszenia oraz na gulasz.
  • Rozbratel – doskonały do gotowania, duszenia, na pieczeń, rumsztyk, bryzol oraz na stek siekany.
  • Antrykot – najchętniej wybierany na steka, świetnie nadaje się także na pieczeń i do smażenia.
  • Łopatka – doskonała na gulasz, pieczeń i zrazy oraz do pieczenia, duszenia oraz mielenia na burgery.
  • Mostek – najczęściej wybierany do duszenia, gotowania, potraw jednogarnkowych, po zmieleniu mięso także świetnie nadaje się na hamburgera.
  • Żebra wołowe – najlepsze są pieczone oraz przyrządzone techniką BBQ.
  • Goleń – doskonała do gotowania, duszenia, rosół i ossobuco, niezwykle bogata w kolagen będzie szczególnie wskazana dla sportowców oraz kobiety dbające o zachowanie jędrnej skóry.
  • Rostbef – znany przede wszystkim w roli New York steaka perfekcyjnie nadaje się też do pieczenia w całości.
  • Polędwica – element dobrze znany i lubiany. Doskonała do grillowania, na steki, do pieczenia w całości i na tatara.
  • Zrazowa górna – świetna do duszenia i pieczenia w całości, pieczeń, zrazy, befsztyk tatarski, rumsztyk i bryzol.
  • Zrazowa dolna – bardzo dobra do duszenia w całości, gotowania, na rolady i pieczeń.
  • Skrzydło – poza pieczeniem i smażeniem (befsztyk, bryzol), czy befsztykiem tatarskim nadaje się do szybkiego smażenia techniką stir fry.
  • Ligawa – doskonała do tatara lub carpaccio
  • Łata – wyśmienicie nadaje się na wywar, sztukę mięsa, a po zmieleniu na hamburgery.
  • Krzyżowa – poza stekami i szybkim smażeniem, świetnie sprawdzi się na pieczeń, do duszenia, na rolady, bryzol lub fondue.

Wartości odżywcze

Wołowina jest bogata w białko i pomaga poprawić masę mięśniową i naszą sylwetkę. Białko jest budulcem używanym przez organizm do naprawy i tworzenia kości, skóry i chrząstek. Wystarczająca ilość białka pomaga nam budować i utrzymywać beztłuszczową masę mięśniową. Spośród wszystkich makroskładników białko jest najbardziej sycące i zaspokające apetyt. Jest także niezwykle bogatym źródłem witamin o czym w szczegółach przeczytasz w naszym artykule na blogu Stekopedia "Wartości odżywcze wołowiny".

Jak grillować?

Marzysz o szybkim i pysznym obiedzie? Grillowanie jest właśnie tym czego potrzebujesz. W szybki i prosty sposób możesz przyrządzić przepyszne danie. Grillowanie polega na przyrządzaniu potraw na ruszcie, nad źródłem ciepła, zwykle na grillu węglowym lub gazowym. Bezpośrednie ciepło szybko przypieka potrawę z zewnątrz tworząc charakterystyczny, prażony, czasem przyjemnie przypalony smak. Najlepsze elementy na grilla to: antrykot, rostbef, hanger steak, flat iron, flank steak. 30 minut przed rozpoczęciem grillowania należy wyjąć mięso z lodówki, aby doprowadzić je do temperatury pokojowej. Następnie nagrzejmy porządnie grilla, a w przypadku chudszego kawałka warto posmarować go np. olejem przed grillowaniem, aby mięso nie przywierało. Poziom wysmażenia zależy od długości smażenia i grubości plastra. Sprawdź, jak uzyskać idealny poziom wysmażenia z artykułu na blogu Stekopedia.

Dlaczego wołowina ciemnieje?

Jeśli mięso nie wygląda tak samo po przyniesieniu do domu jak na półce sklepowej, np. zmieni kolor podczas leżenia w lodówce, nie oznacza to, że nadaje się ono do wyrzucenia. Wołowina jest mięsem zaliczanym do kategorii mięs czerwonych ze względu na dużą zawartość mioglobiny (białka). Mioglobina bierze udział w magazynowaniu tlenu w tkankach mięśniowych i łatwo ulega zmianom pod wpływem zmiany temperatury. Jeżeli więc wołowina po kilku dniach w lodówce bądź w zamrażalniku zmieni kolor, nie należy się tym martwić. Kiedy jednak nasze mięso nabierze nieprzyjemnego zapachu, wtedy raczej na pewno oznacza to, że jest ono zepsute i należy się go szybko pozbyć.

Jak przechowywać wołowinę?

Wysezonowaną wołowinę można zamrozić. Mrożenie nie wpływa jakość mięsa wołowego. Trzeba jednak pamiętać aby mrozić je prawidłowo czyli w bardzo niskiej temperaturze -18stopni. Domowa lodówka nie ma takich temperatur więc jeśli chcemy dłużej przechowywać najlepiej poprosić dostawcę o profesjonalne zamrożenie wołowiny. Jeśli chodzi o rozmrażanie, to również jest bardzo ważne, aby rozmrażać je stopniowo, w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Wołowinę można mrozić nawet przez 12 miesięcy.

Ile czasu smażyć stek?

Standardowy stek o grubości ok. 2 cm i wadze 150 gramów smażymy po:

1-2 minuty z każdej strony – stek krwisty (rare)

2-3 minuty z każdej strony - średnio krwisty (medium rare)

3-5 minut z każdej strony – stek średnio wypieczony (medium)

6-8 minut z każdej strony – stek dobrze wypieczony (well done)

Niemniej jednak dokładny czas smażenia steku zależy przede wszystkim od jego grubości oraz wagi.

Jakie przyprawy lubi wołowina?

Najwyższej jakości wołowina na steki najlepiej smakuje wyłącznie z solą i pieprzem. Wtedy można wyczuć jej znakomity, pełny smak, niezakłócony żadnymi innymi nutami smakowymi. Nie bójmy się solić. Wołowina bardzo lubi tą przyprawę. Jeśli chcemy urozmaicić trochę menu można popróbować z różnymi przyprawami. Szczególnie gdy chcemy zrobić pieczeń wołową, przygotować jakiś element techniką low & slow lub zrobić duszoną wołowinę. W tym wypadku nic innego nie podkreśli smaku mięsa tak dobrze, jak odpowiednio dobrane aromatyczne przyprawy. Jest to mięso, które lubi dużo pieprzu, cebulę, czosnek, paprykę, liście laurowe i ziele angielskie oraz pietruszkę, a także kminek i chilli czy majeranek. Jako dodatek do steka wykorzystujmy świeże zioła i wysoko gatunkowy ser: rozmaryn, tymianek, kolendra, imbir, ser gorgonzola i parmezan. Do marynaty można wykorzystać także sos sojowy, sos worcestershire, a do twardszych steków lekko tenderyzujące sok z ananasa, sok z cytryny lub limonki, a także ocet balsamiczny, wino i whisky. Pamiętaj, by zamarynowane steki odstawić maksymalnie na 2 godziny przed smażeniem. Dzięki temu przyprawy mogą wniknąć w mięso nie zmieniając jednak nadmiernie jego smaku i struktury.  Większe elementy do techniki BBQ warto obtoczyć w suchych marynatach. Polecamy nasze gotowe mieszanki przypraw z działu Sosy i marynaty

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się