- Kraj pochodzenia: Kanada
Jagnięcina stir fry z teriyaki
Jagnięcina stir fry z teriyaki to propozycja idealna dla fanów kruchej jagnięciny oraz kuchni azjatyckiej. To połączenie delikatnego mięsa, intensywnych przypraw i chrupkich warzyw. Jagnięcina stir fry jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis został przygotowany przez mistrza kuchni Jarosława Walczyka, który pracował na brytyjskiej biodrówce jagnięcej. Angielska jagnięcina grass fed jest fantastyczna. Można ją kupić na w naszym sklepie. Sprawdź biodrówkę lub inne produkty z jagnięciny lub wołowiny idealnej na stir fry.
Polecamy też inne przepisy na dania z jagnięciny na naszym blogu.
Jagnięcina stir fry z teriyaki
Składniki
- 1,25 kg Biodrówka jagnięca
- 50 ml Olej z esencja masła
- 10 ml Olej sezamowy
- kg 0,02 Papryka chili
- kg 0,08 Czosnek
- kg 0,50 Pak choi
- kg 0,50 Brokuły
- kg 0,20 Cebula czerwona
- kg 0,10 Orzechy nerkowca
- kg 0,20 Wino białe wytrawne/ryżowe
- kg 0,04 Mąka ziemniaczana
- kg 0,04 Kolendra świeża
Marynata
- kg 0,20 Sos Teriyaki (do smaku)
- kg 0,12 Sos Słodki z chili
- kg 0,06 Sos Sojowy
Sposób przygotowania
-
Na początku należy przygotować mięso. Biodrówkę jagnięcą po wyjęciu z vacuum umyj i następnie osusz ręcznikiem papierowym. Doskonała będzie do tego brytyjska jagnięcina. Mięso można delikatnie oczyścić z błony. Oczyszczoną biodrówkę pokrój w bardzo cienkie plastry.
-
Następnie trzeba zająć się przygotowaniem warzyw. Czosnek obierz i pokrój w cienkie paski. Pak choi także pokrój w cienkie paski.
-
Mięso umieść w szklanej misce i zamarynuj w sosie sojowym, sosie teriyaki , słodkim sosie chilli i oleju sezamowym odstawiając do lodówki na ok. 30 minut (przykryj miskę np. kawałkiem folii spożywczej). Przed samym smażeniem wyjmij z lodówki (ok 15 minut wcześniej), aby mięso postało chwilę w temperaturze pokojowej.
-
Upraż orzechy nerkowca na suchej patelni na średnim ogniu przez 3-4 minuty, delikatnie potrząsając patelnią, aż orzechy będą złote; natychmiast wyjmij z patelni, aby zapobiec przypaleniu.
-
Rozgrzej wok, dodaj olej sezamowy i dodaj mięso na dużym ogniu. Smaż aż się zrumieni, ale nie ugotuje. Wyjmij z woka i trzymaj w cieple.
-
Ponownie rozgrzej wok z olejem z esencją masła. Dodaj brokuły, cebulę, pok choi, czosnek, chili i smaż na średnim ogniu. Na końcu dodaj sos teriyaki, słodki sos chili – chwilę gotuj.
-
Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z białym winem i dodaj do warzyw. Następnie dodaj mięso.
-
Na sam koniec dodaj posiekaną kolendrę. Podając udekoruj posypując prażonymi orzechami nerkowca.
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.