- Kraj pochodzenia: Kanada
Medaliony wołowe Teres Major w kremowym sosie grzybowym
Poznaj ten niezwykle delikatny kawałek mięsa wołowego. Teres Major, inaczej Petite tender to jeden z mięśni łopatki, który wygląda jak mała polędwiczka i jest też bardzo kruchy i delikatny. Można z łatwością pokroić go na małe medaliony i przyrządzić z niego przepyszne danie. Ten kawałek można smażyć, grillować, dusić, przygotowywać metodą sous vide. Możliwości jest mnóstwo. Sprawdź naszą propozycję na super obiad z medalionami w sosie grzybowym w roli głównej.
Doskonałe małe polędwiczki wołowe czyli element z łopatki teres major na delikatne medaliony wołowe do wykonania tego przepisu możesz zamówić w naszym sklepie mięsnym online BBQ.PL.
Medaliony wołowe Teres Major w kremowym sosie grzybowym
Użyty sprzęt
-
Patelnia z grubym dnem
-
Ostry nóż
-
Szczypce do mięsa
Składniki
- medaliony wołowe Petite Tender (Teres Major) element ok 400g pociąć na medaliony 2 cm grubości
- 2½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- świeżo posiekanej pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 250 gram pieczarek
- 2 łyżki dokładnie posiekana szalotka lub dymka
- 2 łyżki brandy
- ½ szklanki bitej śmietany
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
Sposób przygotowania
-
Wyjmij element wołowy Teres major (Petite tender) z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem żeby mięso miało temperaturę pokojową. Pokrój na medaliony i ułóż na desce. Na dużej nieprzywierającej patelni z grubym dnem rozgrzej jedną łyżkę oleju na średnim ogniu. Dodaj grzyby i posiekaną szalotkę. Smaż i mieszaj przez około 3 minuty aż zmiękną. Po usmażeniu zdejmij z patelni i odłóż do szklanego naczynia z boku. Wytrzyj dokładnie patelnię ręcznikiem papierowym.
-
Dopraw medaliony pieprzem cytrynowym wciskając go równomiernie w powierzchnię przygotowanych wcześniej medalionów. Na tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu jedną łyżkę oleju aż będzie gorąca. Ułóż połowę medalionów na patelni i smaż od 4 do 6 minut do poziomu wysmażenia medium rare (62°C) do medium (71°C) przewracając od czasu do czasu. Po usmażeniu zdejmij z patelni i trzymaj w cieple. Powtórz tą operację dla pozostałych medalionów.
-
Następnie dodaj brandy na patelnię. Gotuj i mieszaj na średnim ogniu, aż zarumienione kawałki mięsa na patelni się rozpuszczą. Dodaj śmietanę i sos Worcestershire. Dodaj mieszankę przygotowanych wcześniej grzybów i szalotki i dalej gotuj mieszając aż sos zgęstnieje. Rozłóż medaliony na talerze. Polej je gotowym sosem i posyp świeżą chrupiącą pietruszką. Możesz podawać z ziemniakami lub warzywami przygotowanymi na parze. Danie gotowe.
Video
Notatki
Czy udało Ci się przyrządzić to danie?
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.