- Kraj pochodzenia: Kanada
Tri tip steak w ziołowej marynacie
Proponujemy szybki i łatwy przepis na Tri tip steak z marmurkowej, sezonowanej wołowiny Black Angus USA autorstwa Daniela Żurawskiego. Jest to przepis jednego z laureatów konkursu “Show me how you do it” ogłoszonego na naszym fanpage BBQ.PL. Pan Daniel zaproponował tego pysznego steka w marynacie z ziół i czosnku. Składniki do wykonania przepisu znajdą się w każdej kuchni. Wystarczy wysokiej jakości mięso i dobra grillowa patelnia i pyszne danie będzie gotowe w kilka minut. Do tego jako dodatki smażone pieczarki lub inne grzyby i świeże chrupiące pieczywo. W prostocie siła i smak.
Przepis na smakowite danie jest w zasięgu ręki, a Tri tip można kupić w naszym sklepie.
Panu Danielowi bardzo dziękujemy za udział w konkursie i współtworzenie z nami bazy wiedzy dla pasjonatów grillowania. Gratulujemy wygranej!
Zapraszamy też do zakładki wołowina gdzie znajdują się inne pyszne inspiracje jak przygotować steka.
Tri tip steak w ziołowej marynacie
Użyty sprzęt
-
dobra patelnia grillowa z grubym dnem
Składniki
- 2 steki Tri Tip Steak ok 300g
Marynata
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 150 ml sosu sojowego
- 150 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 3 łyżki suszonego tymianku
- 3 łyżki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka płatków chili
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Przygotowanie marynaty
-
Do niewielkiej szklanej miski wlewamy sos sojowy i oliwę z oliwek. Czosnek prasujemy i umieszczamy w misce, do miski wrzucamy także zioła i wszystko razem mieszamy z sosem sojowym i oliwą do uzyskania jednolitej konsystencji. Steki wkładamy do worka zip, a przygotowaną marynatą zalewamy dokładnie steki. Worek zamykamy i ugniatamy, aby marynata połączyła się ze stekami na całej powierzchni. Na 3 godziny wstawiamy to do lodówki do zamarynowania.
Smażenie steków
-
Na patelni grillowej roztapiamy masło. Dodajemy pokrojony czosnek i świeży rozmaryn. Steki smażymy po 3 min z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy na 4 min żeby odpoczęły. Można przykryć je luźno folią aluminiową.
Dodatki
-
Można podawać z mini pieczarkami podsmażonymi na masełku z czosnkiem. Do tego idealny będzie chrupiący chlebek z pieca nasączony masłem czosnkowym.
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.