- Kraj pochodzenia: Kanada
Kanapka ze stekiem flat iron z grillowanymi warzywami
Kanapka ze stekiem flat iron z grillowanymi warzywami to super przepis na szybką i bardzo pyszną przekąskę. W kilka minut możesz przygotować świetne, odżywcze danie. Steki flat iron są idealne do przygotowania na grillu ale równie szybko i łatwo przygotujesz je na domowej patelni grillowej. Flat iron jest niesamowicie delikatny, marmurkowy i soczysty. Do tego zawiera mnóstwo żelaza (czemu zresztą zawdzięcza swoją nazwę). Podany w kanapce z grillowanymi warzywami jest prawdziwą petardą!
Sprawdź więcej przepisów na dania z wołowiny na naszym blogu.
A pysznego flat irona możesz kupić w naszym sklepie BBQ.PL.
Kanapka ze stekiem flat iron z grillowanymi warzywami
Użyty sprzęt
-
Patelnia grillowa z grubym dnem
-
Ostry nóż
-
Szczypce do mięsa
-
szklana miska
-
Ręczny palnik gazowy
Składniki
- 2 szt Flat Iron Black Angus
- 2 szt Ciabatta
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 główki czosnku
- 3 szt kolorowej papryki
- 1 seler naciowy
- 2 rzodkiewki
- 1 papryczka chilli
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 plastry sera cheddar
- 1 łyżka masła klarowanego
- olej
- przyprawa Weber Chicago Steak
- sól
- pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka chrzanu śmietankowego
Sposób przygotowania
-
Warzywa pokrój w krążki, dopraw solą, pieprzem i podsmaż na odrobinie oleju.
-
Steki posmaruj delikatnie olejem, dopraw przyprawą Weber Chicago Steak z obu stron.
-
Smaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Po przełożeniu steka na drugą stronę dodaj na patelnię masło, rozmaryn, dwa rozgniecione ząbki czosnku i polewaj tym mięso podczas smażenia. Czas obrórki dostosuj do swoich upodobań co do stopnia wysmażenia steka. Po zdjęciu z patelni pozwól miesu odpocząć około 5 minut.
-
Ciabattę przekrój na pół, posmaruj masłem wewnętrzne strony i delikatnie zgrilluj na patelni lub podpiecz w piekarniku. Połącz majonez, musztardę i chrzan. Dopraw solą i pieprzem. Powstałym sosem posmaruj pieczywo i układaj na nim warzywa, pokrojone w plastry mięso oraz ser, który możesz roztopić ręcznym palnikiem gazowym. Wszystko przykryj drugą częścią ciabatty rownież pokrytą sosem majonezowo-chrzanowym.
Video
Notatki
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.