- Kraj pochodzenia: Kanada
Triki i porady, dzięki którym zostaniesz mistrzem grillowania
Triki i porady, dzięki którym zostaniesz mistrzem grillowania
Pierwsze podmuchy ciepłego powietrza zachęcają do rozpoczęcia sezonu grillowania, który trwa przez całe lato.
Grillowanie to nie tylko serwowanie posiłków. Jest to także sztuka oraz przyjemne spędzanie czasu. Jest to także
wspaniała wymówka do poznania nowych metod i wypróbowania nowych technik grillowania. Odkryj nasze triki i porady, dzięki którym zostaniesz mistrzem grillowania.
Jak przygotować odpowiedni żar?
Chcesz przygotować żar idealny? Zastosuj się do kilku zasad. Zamiast korzystać z różnego rodzaju podpałek, które nie tylko zmieniają smak potraw, ale są także niezdrowe, spróbuj przygotować żar pod ruszt metodą tradycyjną. Jeśli jednak korzystasz z podpałek, to pamiętaj, by dobrze się wypaliły. Jeżeli korzystasz z grilla węglowego, rozłóż węgiel na całej powierzchni dna. Przykryj grilla z żarzącymi się węgielkami na kilka minut, nie zapominając o otwarciu wszystkich otworów w pokrywie. Żar będzie odpowiedni, gdy węgielki przykryją się cienką warstwą białego popiołu. Następnie rozprowadź je po całej powierzchni grilla i odczekaj chwilę. Teraz nie pozostało Ci nic innego jak tylko umieścić ruszt na grillu. Pamiętaj jednak, by nie kłaść od razu mięsa, tylko poczekać aż ruszt się dobrze nagrzeje.
Wybieraj wysokiej jakości produkty
Jeśli chcesz uraczyć swoich Gości przepysznym jedzeniem, to pamiętaj, by wybrać wysokiej jakości mięso. Oczywiście odpowiednia obróbka cieplna jest także bardzo ważna, niemniej jednak nawet najlepiej zgrillowane mięso słabej jakości nie będzie smaczne. Kupuj świeże produkty i nie korzystaj ze wstępnie przygotowanych dań (np. zamarynowanych mięs z supermarketu). Tylko i wyłącznie świeże i starannie wyselekcjonowane produkty będą zachwycać zapachem i wyglądem oraz zadowolą nawet najwybredniejsze podniebienia. Ponadto wysokiej jakości jedzenie jest pełne wartości odżywczych i o wiele ładniej prezentuje się na talerzu.
Kiedy mięso z grilla jest gotowe?
Jak wyczuć odpowiedni moment pomiędzy podaniem gościom surowego mięsa, a serwowaniem przypalonych
i zwęglonych kiełbasek? Niestety jest to metoda prób i błędów. Czas grillowania zależy m.in. od grubości kawałka mięsa. Im więcej doświadczenia posiadasz w grillowaniu, tym szybciej będziesz podejmować decyzję o zdjęciu mięsa z rusztu. Na początku najlepiej bacznie obserwować mięso i w razie potrzeby, sprawdzać, jaką ma strukturę. Wystarczy, że wbijesz w nie widelec - jeśli jest miękkie, a widelec wszedł w nie gładko, to najprawdopodobniej jest już gotowe do podania. By się upewnić, możesz zawsze odkroić kawałek mięsa i sprawdzić wygląd przekroju, a następnie spróbować. Jeśli nie będzie jeszcze gotowe, to umieść je z powrotem nad żarem. UWAGA steków w żadnym wypadku nie możesz przedziurawić widelcem ani żadnym innym ostrym narzędziem. Jeśli zrobisz dziurę ucieknie przez nią cenny sok nadający mu soczystości. Niektórzy grill masterzy korzystają z pomocy termometru, dzięki któremu mierzą temperaturę mięsa. Tą metodę sugerujemy dla większych elementów robionych techniką BBQ oraz do grubszych steków.
Problem z przywieraniem mięsa do rusztu?
Jeszcze przed rozpoczęciem grillowania wysmaruj mięso olejem roślinnym, a podczas grillowania obracaj je co kilka minut. Dzięki temu temperatura będzie rozchodziła się równomiernie. Pamiętaj również o dopasowaniu odpowiedniej wysokości rusztu nad żarem - najlepiej trzymać się środkowych i wyższych stopni.
Przykrywanie mięsa po grillowaniu folią aluminiową
Chociaż wiele osób podaje mięso od razu po ściągnięciu go z grilla, w przypadku wołowiny pamiętaj o odpoczynku. Po zdjęciu mięsa wołowego należy przykryć je folią aluminiową i odczekać kilka minut, a następnie podać do jedzenia. Serwując świeżo zgrillowane mięso od razu zabieramy się za krojenie, co sprawia, że wszystkie soki wylatują, a mięso pozostaje suche. Pozwalając mu odpocząć dwie-cztery minuty sprawiamy, że mięso będzie bardziej soczyste i aromatyczne, a także pozostanie dłużej ciepłe.
Dodatkowe porady
Grillowanie to przyjemny i szybki proces. Steki przygotujesz w kilka minut. Co innego jeśli chodzi o technikę low and slow czyli typowe BBQ. Przygotowywanie mięsa tą techniką wymaga cierpliwości i kilku godzin starannego doglądania :). Niemniej jednak wielu grillmasterów twierdzi, że to właśnie ta technika sprawia najwięcej przyjemności. Wyłącznie dzięki cierpliwości będziemy w stanie przygotować idealne mięso - soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.