Chutney piwno-bekonowy

Do ulubionych
23
23
Do ulubionych
Chutney piwno-bekonowy
2024-12-02Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Wołowina, Jagnięcina, Dziczyzna, Drób, Wieprzowina, Mięsa egzotyczne

Chutney piwno-bekonowy

Czy może być coś lepszego do steka niż doskonały dodatek, który podkręci jego smak? Znany w całej Polsce ekspert kulinarny, Janek Kuroń, przychodzi z pomocą i serwuje coś absolutnie wyjątkowego – chutney piwno-bekonowy. To połączenie chrupiącego boczku, aromatycznego piwa i słodkiego miodu tworzy prawdziwą eksplozję smaku. Idealny zarówno na grilla z przyjaciółmi, jak i do eleganckiej kolacji. Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego – przygotowanie tego cuda zajmie Ci dosłownie chwilę! Przygotuj rondel, otwórz piwo i zaczynamy. 

Składniki

  • 200 g boczku wędzonego pokojonego w kostkę
  • 1 mała papryczka pepperoni drobno posiekana
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • ząbek czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty
  • 400 ml piwa ciemnego
  • 3 łyżki miodu lekkiego w smaku (akacjowy, wielokwiatowy)
  • łyżka sosu Worcestershire

Sposób przygotowania

  • W rondelku podsmaż na rumiany kolor boczek. Dodaj chili, cebulę oraz czosnek. Smaż mieszając około 10 minut. Zalej całość piwem i odparuj 2/3 objętości. Dodaj miód i ewentualnie odrobinę soli.
Typ dania: dodatek do mięsa
Tagi: sos steki chutney
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się