Aromatyczna pieczeń z antrykotu z marchewką oraz brukwią

2022-04-07Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Pieczenie
Do ulubionych
4176
4176
Do ulubionych
Aromatyczna pieczeń z antrykotu z marchewką oraz brukwią
2022-04-07Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Pieczenie

Aromatyczna pieczeń z antrykotu wołowego z marchewką oraz brukwią

Przygotuj aromatyczną, soczystą pieczeń wołową, która będzie idealnym daniem głównym na większe rodzinne spotkanie. Jeśli nigdy tego nie robiłeś, nie przejmuj się, przepis jest banalnie prosty. Wystarczy, że masz wołowinę dobrej jakości taką jak antrykot wołowy Black Angus USA. Ta sezonowana wołowina ma mnóstwo marmurkowości nadającej naszej pieczeni niezwykłej, maślanej soczystości. Podawaj z pyszną słodką sałatką z marchewki i brukwi w lekko kwaskowej cytrynowej glazurze. Idealnie dopełni i przełamie smak mięsa.

Składniki

  • 1 antrykot wołowy bez kości (2-3kg)
  • 4 do 5 średnich marchewek, pokrojonych w paski ok 0,5cm
  • 1 mała brukiew, pokrojona w paski ok 0,5cm
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka stołowa brązowego cukru
  • 1 łyżka stołowa świeżego soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 1/4 łyżeczki suszonego kopru
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść antrykot wołowy, stroną z okrywą tłuszczową do góry, w płytkiej brytfannie. Włóż żaroodporny termometr do mięsa tak, aby końcówka znajdowała się w najgrubszej części wołowiny (postaraj się, żeby kolec termometru nie był umieszczony w warstwie tłuszczu). Nie dodawaj wody ani nie przykrywaj. Dopraw solą i pieprzem, według uznania. Piecz 1:45 do 2 godzin dla poziomu wypieczenia medium rare (średnio-krwista); 2 do 2:15 dla medium (średnio wypieczona).
  • Wyjmij pieczeń, gdy termometr do mięsa wskaże 57°C dla poziomu wypieczenia medium rare (średnio-krwista) i 63°C dla średniej. Przenieś pieczeń na deskę do krojenia, przykryj luźno folią aluminiową. Odstaw na 15-20 minut (temperatura będzie nadal rosnąć w mięsie w czasie odpoczynku i wzrośnie o kilka stopni.
  • W międzyczasie umieść marchew, brukiew i wodę w średnim rondlu. Przykryj i gotuj na średnim ogniu 13-15 minut. Na małej patelni rozpuść masło, brązowy cukier, sok z cytryny, skórkę cytrynową, koper i 1/4 łyżeczki soli. Gotuj na średnim ogniu 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj tak przygotowany sos do warzyw i kontynuuj gotowanie, bez przykrycia, 3 do 4 minut lub do momentu, gdy warzywa się zeszklą, mieszając od czasu do czasu. Pokrój pieczeń na plastry; dopraw solą i pieprzem, według uznania. Podawaj z warzywami.
Typ dania: wyjątkowa okazja, obiad, kolacja, świąteczna pieczeń
Typ kuchni: kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się