- Kraj pochodzenia: Kanada
Pieczeń z polędwicy wołowej z warzywami korzennymi
Pieczeń z polędwicy wołowej z warzywami korzennymi
Idealnie soczysta pieczeń z polędwicy, która pięknie komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami, słodkimi ziemniakami oraz cebulą cipollini. Udekoruj gałązkami świeżych ziół i to imponujące danie będzie gotowe do podania!
Składniki
- 1 polędwica wołowa
- 0,5kg ziemniaków pociętych w łódeczki
- 0,5 kg słodkich ziemniaków, obranych, pociętych w kostkę
- 0,5kg cebulek cipollini onions, obranych, zblanszowanych
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- Sól
Marynata
- 1 filiżanka suszonej pietruszki
- 4 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 duże ząbki czosnku wyciśnięte
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 filiżanki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
-
Wskazówka: Wędzona papryka ma wyraźny smak dymu. Jest wytwarzana ze zmielonej wędzonej słodkiej czerwonej papryki, często pochodzącej z Hiszpanii. Wędzona papryka jest raczej powszechnie dostępna, ale można ją zastąpić zwykłą słodką papryką.
-
Wskazówka: cebulki cipollini są cebulkami hiacynta winnego. Czasami nazywane są dzikimi cebulami i często można je znaleźć w dziale produktów w dużych supermarketach. Można zastąpić je zastąpić zwykłą cebulą pociętą w łódeczki.
-
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Umieść składniki marynaty w blenderze (z wyjątkiem oliwy z oliwek) i zblenduj aż świeża pietruszka będzie posiekana. Następnie dodawaj powoli oliwę i mieszaj aż wszystkie składniki marynaty idealnie się połączą.
Rozsmaruj dokładnie 3 łyżki stołowe marynaty na całej powierzchni polędwicy. Odstaw pozostałą część marynaty. -
Umieść pieczeń w płytkiej formie do pieczenia. Umieść w mięsie termometr do mięsa (przeznaczony do pieczenia w piekarniku) centralnie w najgrubszym miejscu polędwicy. Nie dodawaj wody ani nie przykrywaj. Piecz w temperaturze 220°C 35 do 40 minut dla poziomu wypieczenie medium-rare, 45 do 50 min. jeśli chcesz uzyskać poziom wypieczenia medium.
-
W międzyczasie umieść warzywa: ziemniaki i cebulę w dużej misce i zamarynuj dokładnie pozostałą marynatą. Następnie przenieś je do metalowej patelni do pieczenia. Umieść w piekarniku razem z polędwicą. Piecz od 35 do 45 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie i lekko przypieczone. Posyp 1 łyżeczką pietruszki i soli według uznania.
-
Wyjmij pieczeń kiedy termometr w mięsie pokaże 57°C dla medium-rare lub 63°C dla medium. Przenieś pieczeń na deskę do krojenia i natychmiast posyp pozostałą łyżeczką pietruszki.
-
Przykryj pieczeń luźno folią aluminiową żeby odpoczęła. Powinna odpoczywać 15-20 min. (w trakcie odpoczywania temperatura wzrośnie jeszcze o kilka stopni osiągając 63°C dla medium-rare lub 71°C dla medium).
-
Potnij pieczeń na plastry. Dopraw solą do smaku. Serwuj na ładnym talerzu przybraną warzywami. Możesz przybrać kilkoma gałązkami świeżych ziół dla lepszego efektu.
Smacznego!