Pieczeń z polędwicy wołowej z warzywami korzennymi

2022-11-02Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Pieczenie
Do ulubionych
3207
3207
Do ulubionych
Pieczeń z polędwicy wołowej z warzywami korzennymi
2022-11-02Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Pieczenie

Pieczeń z polędwicy wołowej z warzywami korzennymi

Idealnie soczysta pieczeń z polędwicy, która pięknie komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami, słodkimi ziemniakami oraz cebulą cipollini. Udekoruj gałązkami świeżych ziół i to imponujące danie będzie gotowe do podania!

Składniki

  • 1 polędwica wołowa
  • 0,5kg ziemniaków pociętych w łódeczki
  • 0,5 kg słodkich ziemniaków, obranych, pociętych w kostkę
  • 0,5kg cebulek cipollini onions, obranych, zblanszowanych
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • Sól

Marynata

  • 1 filiżanka suszonej pietruszki
  • 4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 duże ząbki czosnku wyciśnięte
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 filiżanki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  • Wskazówka: Wędzona papryka ma wyraźny smak dymu. Jest wytwarzana ze zmielonej wędzonej słodkiej czerwonej papryki, często pochodzącej z Hiszpanii. Wędzona papryka jest raczej powszechnie dostępna, ale można ją zastąpić zwykłą słodką papryką.

  • Wskazówka: cebulki cipollini są cebulkami hiacynta winnego. Czasami nazywane są dzikimi cebulami i często można je znaleźć w dziale produktów w dużych supermarketach. Można zastąpić je zastąpić zwykłą cebulą pociętą w łódeczki.

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. Umieść składniki marynaty w blenderze (z wyjątkiem oliwy z oliwek) i zblenduj aż świeża pietruszka będzie posiekana. Następnie dodawaj powoli oliwę i mieszaj aż wszystkie składniki marynaty idealnie się połączą.
    Rozsmaruj dokładnie 3 łyżki stołowe marynaty na całej powierzchni polędwicy. Odstaw pozostałą część marynaty.

  • Umieść pieczeń w płytkiej formie do pieczenia. Umieść w mięsie termometr do mięsa (przeznaczony do pieczenia w piekarniku) centralnie w najgrubszym miejscu polędwicy. Nie dodawaj wody ani nie przykrywaj. Piecz w temperaturze 220°C 35 do 40 minut dla poziomu wypieczenie medium-rare, 45 do 50 min. jeśli chcesz uzyskać poziom wypieczenia medium.

  • W międzyczasie umieść warzywa: ziemniaki i cebulę w dużej misce i zamarynuj dokładnie pozostałą marynatą. Następnie przenieś je do metalowej patelni do pieczenia. Umieść w piekarniku razem z polędwicą. Piecz od 35 do 45 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie i lekko przypieczone. Posyp 1 łyżeczką pietruszki i soli według uznania.

  • Wyjmij pieczeń kiedy termometr w mięsie pokaże 57°C dla medium-rare lub 63°C dla medium. Przenieś pieczeń na deskę do krojenia i natychmiast posyp pozostałą łyżeczką pietruszki.

  • Przykryj pieczeń luźno folią aluminiową żeby odpoczęła. Powinna odpoczywać 15-20 min. (w trakcie odpoczywania temperatura wzrośnie jeszcze o kilka stopni osiągając 63°C dla medium-rare lub 71°C dla medium).

  • Potnij pieczeń na plastry. Dopraw solą do smaku. Serwuj na ładnym talerzu przybraną warzywami. Możesz przybrać kilkoma gałązkami świeżych ziół dla lepszego efektu.
    Smacznego!

Typ dania: wyjątkowa okazja, kolacja, obiad, świąteczna pieczeń
Typ kuchni: kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się