Steki na grilla najmodniejsze w tym sezonie

2022-04-20Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina
Do ulubionych
912
912
Do ulubionych
Steki na grilla najmodniejsze w tym sezonie
2022-04-20Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina

Steki wołowe na grilla najmodniejsze w tym sezonie 

Zamiast kiełbasy, karkówki i kaszanki coraz częściej na naszych grillach ląduje wołowina. Dostępna jest cała bogata, ciekawa paleta przeróżnych steków, które doskonale wpasują się w najróżniejsze gusta i budżety. Przeczytaj, które steki będą najpopularniejsze, najmodniejsze w tym sezonie grillowym.

Początek sezonu grillowego to dla wszystkich grillmasterów najlepszy czas w roku. Warto się do niego dobrze przygotować. W Polsce najczęściej na grillu lądują karkówki, kiełbasy i inne kaszanki. Oczywiście wszystko dobre rzeczy, ale umówmy się, dla prawdziwych fanów grillowania nie są one wielkim wyzwaniem...Dlatego od kilku lat coraz większym powodzeniem cieszy się wołowina i pyszne, soczyste steki.

Jakie mięso na steki z grilla?

Przede wszystkim mięso wołowe wysokiej jakości. Nawet najlepszy grillmaster z kiepskiej wołowiny nie zrobi dobrego steka. No niestety nie da rady. Na szczęście dzięki specjalistycznym sklepom mięsnym takim jak BBQ.PL znalezienie mięsa o gwarantowanej wysokiej jakości nie stanowi problemu :).

Mięso wołowe, aby było delikatne musi być sezonowane. Nie ma mowy o kupowaniu "świeżutkiego prosto od rzeźnika". Mięso chemicznie dojrzewa do 28 doby po uboju jeśli jest przechowywane oczywiście w odpowiednich warunkach i jeśli miało odpowiednio niskie Ph. Każda wołowina w naszym sklepie jest sezonowana minimum 21 dni w przypadku polskiej wołowiny i ok 40 dni dla wołowiny importowanej.

Mięso z młodego bydła ras mięsnych - takie mięso jest bardziej kruche i charakteryzuje się ładnym jasno różowym kolorze po wyjęciu z vacuum.

Mięso marmurkowe - marmurek jest wyznacznikiem jakości nadającym kruchość i soczystość.

Grubość ma znaczenie

Przy wyborze steka warto zwracać uwagę na jego grubość. Nie ma co się bać. Wybierając grubszego steka mamy o wiele większe szanse, że nie zostanie on "przeciągnięty" i osiągniemy upragniony poziom wysmażenia. Do tego porządny termometr do mięsa i można działać. Oprócz zecydowanych zalet kulinarnych taki porządny kawał mięsa pięknie zaprezentuje się na naszym grillu. Do grubszego steka najlepiej zastosować technikę kulinarną reverse sear czyli odwrócenie kolejności grillowania. Najpierw na niższej temperaturze, przez dłuższy czas nadajemy stekowi temperaturę preferowaną dla naszego ulubionego stopnia wysmażenia, aby na końcu na najwyższej mocy i temperaturze grilla wykończyć po minucie z każdej strony dla osiągnięcia pięknej, smakowitej karmelizacji na powierzchni. W naszej ofercie przy klasycznych stekach możesz wybrać w wariantach gramaturowych grubsze steki cięte na 3 palce.

Pamiętajmy, że nie wszystkie rodzaje steków mogą być grube ;). Są to steki z włóknami ułożonymi horyzontalnie typu flank steak czy flat iron. Im akurat "cienkość" nie będzie przeszkadzała, aby isiągnąć doskonały smak i soczystość.

Klasyczne

Oczywiście, największą popularnością rokrocznie cieszy się klasyka. Obejmuje ona bowiem rodzaje mięsa, które wprost perfekcyjnie nadaje się na steki, a przy tym zachwycają swoim smakiem, soczystością oraz strukturą. Pochodzą one z mięśni grzebietowych. Swoją delikatną strukturę mięsa zawdzięczają temu, że należą do grupy mięśni niemotorycznych. A więc wykonujących stosunkowo małą pracę podczas ruchu zwierzęcia. Do najpopularniejszych steków zaliczamy:

Steki bez kości: steki z antrykotu, steki z rostbefu czy z steki polędwicy

Steki z kością: T-bone i Porterhouse, Tomahawk, Cowboy czy Cote de boeuf

Ekskluzywne

Na wyjątkową okazję warto wybrać coś wyjątkowego. Nie ma bardziej ekskluzywnego steka niż stek z wołowiny Wagyu zwłaszcza japońskiego. Trochę bardzie przystępny cenowo będzie stek z australijskiego Wagyu lub wołowina Black Angus. Warto jednak od czasu do czasu zaszaleć ponieważ ta jakość i smak nie ma sobie równych!

Budżetowe

Pyszny stek nie zawsze musi być drogi. Wielu amatorów pysznego mięsa boi się rozpocząć swojej przygody ze stekami, ponieważ wołowina większości osób kojarzy się z wysokimi cenami. Nie powinniśmy się zniechęcać. Istnieje bowiem wiele rodzajów mięsa wołowego, nadającego się na steki, które kusi bardzo dobrymi cenami oraz zachwycającym smakiem. Możemy zdecydować się na mięso:

Flank steak – jest to doskonały stek zwany inaczej bawetą, pełny mięsnego smaku i jednocześnie kruchy i delikatny
Flat iron steak – wycinany z mięśnia łopatki, jest pyszny, a pod względem delikatności drugi po polędwicy w tuszy wołowej
Teres Major - także mięsień łopatki, przypomina małą polędwiczkę, jest bardzo delikatny i ma niską zawartość tłuszczu
Tri tip – jest to stek z ogonka krzyżowej, marmurkowy, strukturą i smakiem przypomina trochę stek z rostbefu
Hanger steak - znany też jako świeca wołowa, niesamowicie delikatny, smakowity i soczysty, doskonały na tatara i znakomity do grillowania
Wybierając każdy z tych rodzajów steków, możemy cieszyć się zachwycającym smakiem mięsa, nie wydając przy tym zbyt dużo na jego zakup. Właśnie dlatego są to produkty, które wyróżniają się ogromną popularnością wśród klientów naszego sklepu.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się