- Kraj pochodzenia: Kanada
Burger z serem blue i słodkim żurawinowym sosem barbecue
Burger z serem blue i słodkim żurawinowym sosem barbecue
Podstawą dobrego burgera jest dobra wołowina, kompozycja pysznych świeżych warzyw i oczywiście dobrane do tego odpowiednio sosy i dodatek, który może nadać daniu tego wyjątkowego twistu. W tym przepisie pierwsze skrzypce gra aromatyczny ser blue. Zadziwiające jak dobrze łączy się i podkreśla smak wołowiny. Dodatkowo oczywiście znakomite burgery wołowe z mięsa wysokiej jakości i słodycz sosu BBQ i mamy fantastyczne, proste w przygotowaniu, szybkie, ale przede wszystkim przepyszne danie.
Składniki
- Burger wołowy 180g
- Ser blue 40g
- Słodki żurawinowy sos barbecue 50g
- Pomidor plaster 25g
- Cebula plaster 20g
- Ogórek konserwowy w plastrach 20g
- Masło świeże 25g
- Sałata roszponka 15g
- Olej roślinny 30g
- Sól i pieprz do smaku
- Maślana bułka hamburgerowa
Sposób przygotowania
- Rozgrzej patelnię grillową lub grilla. Jeśli będziesz używać patelni rozgrzej na niej odrobinę oleju roślinnego. Umieść burgera na ogniu. Smaż tak długo aż mięso ładnie się zarumieni na brązowo ok 6-8 minut. Obracaj podczas smażenia. Pamiętaj burger to nie stek. Mięso mielone powinno być muśnięte temperaturą w środku i nie jemy go raczej w formie surowej. Białko w burgerze powinno się trochę ściąć do uzyskania jasno różowego koloru w środku. Karmelizacja na powierzchni doda mu wiele aromatu i smakowitości więc nie ma co się stresować nawet jeśli trochę przeciągniesz swojego burgera. Nie będzie suchy ponieważ zawiera sporą ilość tłuszczu. Pod koniec smażenia ( na 2-3 min) połóż na powierzchni burgera ser i poczekaj aż się lekko zapiecze. Jeśli powierzchnia patelni jest wystarczająco duża jest to także dobry moment żeby podpiec na nim bułkę. Z grillem nie będzie problemu. Posmaruj obie połówki odrobiną masła i zacznij smażyć.
- Teraz pozostało już tylko zrobić ładną prezentację. Jemy oczami, a kolorowy burger, ładnie zaaranżowany momentalnie napędza pracę ślinianek mięsożerców. Na dolnej części bułki ułóż warzywa: sałatę, pomidora, cebulę i ogórka. Połóż na tym mięso z serem blue. Podgrzej w małym rondelku odrobinę słodkiego sosu bbq i polej nim burgera żeby spektakularnie spłynął na boki. Nie oszczędzaj sosu. Zamknij z góry bułką. Możesz nadziać na patyk od szaszłyka lub nóż do steków dla lepszego efektu i stabilizacji. I gotowe znakomite i ultra szybkie danie gotowe.