- Kraj pochodzenia: Kanada
Mostek wołowy z piekarnika król teksańskiego BBQ
Mostek wołowy z piekarnika król teksańskiego BBQ
W przeszłości mięso to było traktowane po macoszemu, aż odkryte zostało przez fanów grilla w Teksasie, którzy stwierdzili, że jeśli piecze się je przez 14 godzin, niespodziewanie nabiera wspaniałego smaku, kruchości i soczystości. To mięso doskonale nadaje się do ugoszczenia dużej grupy osób: jest dość tanie i łatwe do przygotowania. Musisz mieć jednak duży piekarnik bo pełny mostek point i flat z amerykańskiego Angusa to jako żywo 5-6 a czasami nawet 7 kg doskonałej wołowiny. Spokojnie jednak przy pomocy tego jednego elementu ugościsz grupę 20 głodnych mięsożerców podczas domowego przyjęcia. Jeśli planujesz mniejsze przyjęcie kup skromniejszy mostek, np. polski tylko z częścią point, ze znacznie mniejszych sztuk. Taki mostek będzie bardziej poręczny i łatwo zmieści się w normalnym domowym piekarniku.
Składniki
- 2 łyżki stołowe chili
- 2 łyżki stołowe soli
- 1 łyżka stołowa granulowanego czosnku
- 1 łyżka stołowa granulowanej cebuli
- 1 łyżka stołowa czarnego pieprzu
- 1 łyżka stołowa cukru
- 2 łyżeczki gorczycy
- 1 zmiażdżony listek bobkowy
- 2 kg mostka wołowego (bryskietu), oczyszczonego na czerwono
- 1 ½ filiżanki bulionu wołowego
- olej roślinny
- pół cytryny
Sposób przygotowania
- Najpierw przygotuj gęsty sos: 1/3 oleju, 1/3 wody i 1/3 octu. Dodaj do tego trochę cebuli, cytryny i czosnku (wszystko drobno posiekane). Zagotuj, aby uzyskać gęsta ciecz. W trakcie pieczenia mostek wołowy smaruj tym sosem od czasu do czasu.
- Przygotuj suchą marynatę. Pomieszaj przyprawy w małej misce: chili, czosnek, cebulę, pieprz, cukier, gorczycę i listek bobkowy. Natrzyj dokładnie mostek na całej powierzchni mięsa. Włóż brisket do blachy i piecz, odkryty przez godzinę w temperaturze 175°C.
- Dodaj bulion i dość wody, aby pozostawało około 1,5 cm cieczy w blasze. Zmniejsz temperaturę do 150°C, dokładnie przykryj blachę i piecz jeszcze przez 3 godziny, aż mięso będzie wystarczająco miękkie dla widelca. Okrój tłuszcz i pokrój w poprzek na cienkie plastry. Polej sosem z blachy. Danie będzie idealne dla 10 osób. Podawaj z ulubionymi dodatkami i sosem BBQ.