- Kraj pochodzenia: Kanada
Comber jagnięcy z grilla po azjatycku
Kulinarna podróż do krajów dalekiej Azji to nie mrzonka, ale prawdziwa przygoda, która czeka na Ciebie tuż za rogiem. Przepis na comber jagnięcy to połączenie smaków, typowych dla krajów Azjatyckich z tradycyjną Tajską kuchnią.
Comber jagnięcy po azjatycku
Składniki
- 2,5 kg combra jagnięcego
- 100 ml oleju
- 100 ml oleju sezamowego
- 30 g świeżego chili
- 80 g czosnku
- 200 g świeżego imbiru
- 40 g kolendry w ziarnach
- 20 g kardamonu
- 50 g bazylii
- 20 g kawy ziarnistej
- 80 g sezamu prażonego
- 120 ml sosu sojowego
Sposób przygotowania
-
Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem.
-
Usuń pokrywę tłuszczu i błonę.
-
Wszystkie przyprawy zmiażdż w moździerzu, prócz nasion sezamu i skórki z limonki. Zetrzyj i dodaj do marynaty osobno, przyprawy płynne jak olej, sos sojowy – wymieszaj i gotową marynatą pokryj mięso.
-
Marynuj 2-3 godziny.
-
Ściągnij marynatę z mięsa i zabezpiecz kostki folią aluminiową.
-
Grilluj w temperaturze 200°C przez 3 minut z każdej strony.
-
Następnie przełóż mięso na wyższą półkę, by dociągnąć jagnięcinę (temperatura we wnętrzu jagnięciny powinna wynosić 54°C).
-
Zdejmij mięso z rusztowania i pozostaw na desce na około 6-8 minut, by soki równomiernie się rozeszły.
-
Posyp prażonym sezamem i pokrój pomiędzy kostkami.
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.