Comber jagnięcy z grilla po azjatycku

Do ulubionych
2856
2856
Do ulubionych
Comber jagnięcy z grilla po azjatycku
2021-10-25Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Jagnięcina, Grillowanie, Grillowanie pośrednie

Kulinarna podróż do krajów dalekiej Azji to nie mrzonka, ale prawdziwa przygoda, która czeka na Ciebie tuż za rogiem. Przepis na comber jagnięcy to połączenie smaków, typowych dla krajów Azjatyckich z tradycyjną Tajską kuchnią.

Comber jagnięcy podany na desce

Comber jagnięcy po azjatycku

Co kraj to obyczaj, a my przedstawiamy Wam przepis na comber jagnięcy w tradycyjnym Tajskim wydaniu.

Składniki

  • 2,5 kg combra jagnięcego
  • 100 ml oleju
  • 100 ml oleju sezamowego
  • 30 g świeżego chili
  • 80 g czosnku
  • 200 g świeżego imbiru
  • 40 g kolendry w ziarnach
  • 20 g kardamonu
  • 50 g bazylii
  • 20 g kawy ziarnistej
  • 80 g sezamu prażonego
  • 120 ml sosu sojowego

Sposób przygotowania

  • Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Usuń pokrywę tłuszczu i błonę.
  • Wszystkie przyprawy zmiażdż w moździerzu, prócz nasion sezamu i skórki z limonki. Zetrzyj i dodaj do marynaty osobno, przyprawy płynne jak olej, sos sojowy – wymieszaj i gotową marynatą pokryj mięso.
  • Marynuj 2-3 godziny.
  • Ściągnij marynatę z mięsa i zabezpiecz kostki folią aluminiową.
  • Grilluj w temperaturze 200°C przez 3 minut z każdej strony.
  • Następnie przełóż mięso na wyższą półkę, by dociągnąć jagnięcinę (temperatura we wnętrzu jagnięciny powinna wynosić 54°C).
  • Zdejmij mięso z rusztowania i pozostaw na desce na około 6-8 minut, by soki równomiernie się rozeszły.
  • Posyp prażonym sezamem i pokrój pomiędzy kostkami.
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Azjatycka, Tajska
Słowo kluczowe: Jagnięcina, Kuchnia azjatycka, Na grilla

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się