- Kraj pochodzenia: Kanada
Przepiórka z grilla na zielonym puree
Przepiórka z grilla na zielonym puree z groszku z dodatkiem mięty to świetna propozycja kulinarna zarówno dla miłośników drobiu jak i dziczyzny. Mamy w tym wypadku “kilka pieczeni na jednym ogniu”. Po pierwsze przepiórka idealnie nadaje się na grilla. W Polsce jest jeszcze mało znana w tym wydaniu to fakt. W kraju Aborygenów natomiast, gdzie sztuka BBQ stanowi nieodłączny element codzienności, przepiórki najczęściej lądują właśnie na grillu. Czemu tak się dzieje? Przede wszystkim przepiórka z grilla to mięso przepiórki jest super delikatne i jednocześnie soczyste. Dziczyzna oznacza także, że jest to drób super zdrowy bez hormonów, antybiotyków i innych dodatków. Co więcej mięso zawiera minimalną ilość tłuszczu za to całą gamę odżywczych protein i witamin.
A na koniec oczywiście smak. Zawsze chodzi o przede wszystkim o smak. Więc smak dzikiej przepiórki to pełnia fantastycznych nut smakowych wynikających z diety opartej o ziarna, trawy i zioła porastające łąki. Charakterystyczna dla dziczyzny głębia smaku to coś czym takie mięso na pewno się wyróżnia. Dodaj do tego chrupiącą, aromatyczną skórkę przypieczoną na grillu i soczystość mięsa. W naszym przepisie zaproponowany został także dodatek w postaci puree dającego kremowe wykończenie i delikatną nutę miętowego orzeźwienia.
Przepis przygotował Bart Luna i jest to kolejny powód żeby spróbować przepiórki w tym wydaniu. Przepiórkę w całości możesz kupić tutaj.
Przepiórka z grilla na groszkowym puree
Użyty sprzęt
-
Ostry nóż
-
Szczypce do mięsa
-
grill
-
sylikonowy pędzelek
Składniki
- 4 tuszki przepiórki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- rozmaryn
- tymianek
- suszony kolorowy czosnek
- olej
Sposób przygotowania
-
Tuszki przepiórki dokładnie umyj, wysusz. Natrzyj delikatnie olejem dopraw solą, pieprzem, kolorowym czosnkiem, środek przepiórki natrzyj solą z pieprzem dodaj rozmaryn z tymiankiem.
-
Grill przygotuj do grillowania w dwóch strefach bezpośredniej i pośredniej. Temperatura około 180 st C.
-
Przepiórki grilluj metodą bezpośrednią (czyli bezpośrednio nad żarem) przewracaj w momencie gdy mięso odpuści od ruszta. Grilluj do momentu jak mięso zostanie podpieczone – nie spalone. Przełóż w strefę pośredniego grillowania pozwalając na wolne dochodzenie, co jakiś czas smarując olejem z przyprawami użytymi wcześniej w celu otrzymania chrupiacej skórki.
-
Ugrillowane tuszki zdejmij przy temperaturze wewnątrz mięsa ok 80 st C. Przed podaniem pozwól im chwilę odpocząć.
-
Ciekawą propozycją podania przepiórki jest połaczenie z puree z zielonego groszku z dodatkiem mięty.
Video
Notatki
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.