Dieta Paleo

2021-09-16Kategoria: Przepisy i artykuły
Do ulubionych
712
712
Do ulubionych
Dieta Paleo
2021-09-16Kategoria: Przepisy i artykuły

Dieta Paleo

Otyłość, choroby serca i cukrzyca – to tylko niektóre z chorób, za które zwolennicy diety paleolitycznej obwiniają współczesny sposób odżywiania. Uważają, że jest on przeładowany cukrem, tłuszczem, a przede wszystkim przetworzoną żywnością. Ich proponowane rozwiązanie? Wyeliminowanie z codziennej diety większości wszechobecnie dostępnych produktów i powrót do sposobu żywienia, w jaki jedli nasi przodkowie (łowcy-zbieracze).

Na czym polega dieta paleo?

Tak więc, dieta Paleo to plan żywieniowy oparty na produktach pochodzenia naturalnego, podobnych do tych, które ludzie spożywali w epoce paleolitu (około 2,5 miliona do 10 000 lat temu). W składzie Diety Paleo możemy znaleźć głównie takie produkty jak: chude mięso, ryby, owoce, warzywa, orzechy i nasiona – produkty, które były owocem żmudnej pracy praludzi. Rozumowanie amatorów tej diety jest bardzo proste – ludzkie ciało jest genetycznie nieprzystosowane do współczesnej diety, która pojawiła się wraz z praktykami rolniczymi – idea ta jest znana jako hipoteza niezgodności.

Dieta paleo może pomóc schudnąć lub utrzymać wagę. Może mieć również inne korzystne skutki zdrowotne. Nie ma jednak długoterminowych badań klinicznych dotyczących korzyści i potencjalnych zagrożeń związanych z tą dietą. Osiągnięcie tych samych korzyści zdrowotnych jest także możliwe, podczas stosowania zbilansowanej diety oraz aktywnego stylu życia.

Produkty dozwolone na Diecie Paleo

Mięsa wysokiej jakości

Jagnięcina – tutaj polecamy oczywiście naszą pyszną jagnięcinę angielską czy nowozelandzką grass fed. Mięso jagnięce dostarcza niezbędnych składników mineralnych i odżywczych dla zrównoważonej diety każdego człowieka. Jagnięcina jest idealna dla ludzi wybierających kuchnię dietetyczną i lekkostrawną.
Wołowina – polecamy mięso wysokiej jakości, certyfikowane, ze sprawdzonego źródła (bydło hodowane na wolnym wybiegu, bez użycia antybiotyków czy hormonów, z hodowli przestrzegającymi wysokich standardów dobrostanu zwierząt.
Drób – Bażanty, kuropatwy czy dzikie gołębie. Jest to znakomita, w pełni ekologiczna alternatywa dla ptactwa hodowlanego.
Dziczyzna – Mięso ze zwierząt żyjących w zgodzie z naturą i korzystające w pełni z jej dobrodziejstw. Dziczyzna jest mięsem bardzo chudym, bogatym w składniki odżywcze dzięki bogatej i zróżnicowanej diecie.
Ryby – szczególnie te bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 (takie jak łosoś, makrela czy tuńczyk)

Owoce

Warzywa

Orzechy i nasiona

Oleje z owoców i orzechów – takie jak oliwa z oliwek lub olej z orzechów włoskich

Produkty niedozwolone

Zboża – takie jak pszenica, owies i jęczmień

Rośliny strączkowe – fasola, soczewica, orzeszki ziemne i groch

Nabiał

Cukier rafinowany

Sól

Ziemniaki

Ogólnie żywność wysoko przetworzona

Porównanie z innymi dietami

W wielu badaniach klinicznych porównywano Dietę Paleo z innymi planami żywieniowymi, takimi jak na przykład dieta śródziemnomorska lub cukrzycowa. Podstawową różnicą między nimi jest brak produktów pełnoziarnistych i roślin strączkowych, które są uważane za dobre źródło błonnika, witamin i innych składników odżywczych. W diecie nie ma również produktów mlecznych, które są dobrym źródłem białka i wapnia. Ogólnie rzecz biorąc, badania te sugerują, że dieta paleo, w porównaniu z pozostałymi planami może przynieść pewne korzyści. Korzyści te mogą obejmować:

Szybszą utratę wagi
Lepszą kontrolę ciśnienia krwi
Niższe trójglicerydy
Jednak, żeby zrozumieć długoterminowe, ogólne korzyści zdrowotne związane z dietą paleo konieczne są dalsze badania, do których potrzeba grup losowo przydzielonych osób, na wielu różnych dietach.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się