- Kraj pochodzenia: Kanada
Jak grillować burgery?
Jak grillować burgery
Grillowane burgery to idealny pomysł na smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Z tych właśnie powodów kochamy je coraz bardziej. Jeśli masz wątpliwości jak najlepiej grillować Twojego burgera sprawdź nasz krótki artykuł. Być może zainspiruje Cię i odpowie na nurtujące pytania. Generalnie, aby przyrządzić przepysznego burgera wystarczy kilka prostych kroków.
Zastanawiasz się, jak grillować burgery, aby były pełne smaku i soczyste?
Nie da się przyrządzić perfekcyjnego burgera bez użycia mięsa najwyższej jakości. To podstawa. Istnieje oczywiście opcja zakupu byle jakiego kawałka mięsa wołowego i przyprawienie go tuzinem przypraw, ale przecież nie o to chodzi... Chodzi o to, aby pierwsze skrzypce grała pyszna, soczysta i zdrowa wołowina. Reszta to dodatki, które mają robić dla niej odpowiednie tło.
Tak więc skupmy się na wołowinie najlepszej jakości! Nasza strona cieszy się bardzo szeroką ofertą burgerów premium (nie tylko z mięsa wołowego). W pierwszej kolejności polecimy burgery naszej produkcji z młodych, marmurkowych jałówek, jest to polska wołowina cudownej jakości. I polecamy ją nie tylko dla tego, że jest polska i ma super cenę. Polecamy te burgery, bo mają naprawdę genialny smak. Są też bestsellerem w naszym sklepie, a to świadczy o tym, że nie tylko my tak uważamy.
Tym, którzy chcą odbyć kulinarną podróż i odkryć trochę nowych smaków polecamy burgery z Angusa USA lub Wagyu z australijskiej wołowiny. Jeśli szukasz certyfikowanej wołowiny ekologicznej przygotowaliśmy ofertę burgerów z certyfikatem BIO z Hiszpanii i Urugwaju.
Jeśli przejadły Ci się burgery wołowe polecamy także rewelacyjne burgery jagnięce, wieprzowe z rasy Iberico oraz z dziczyzny (burgery z jelenia).
Jak widać opcji jest wiele. Wybierz swój ulubiony smak, eksperymentuj.
Na jakim grillu najlepiej grillować burgery?
Teraz, kiedy zdecydowałeś już jakie mięso wybrać, przejdźmy kwestii, którą jest grill. Grill węglowy czy gazowy? Debata na temat grilla węglowego i grilla gazowego trwa i trwa, a oba z nich mają swoje wady jak i zalety.
Grille gazowe z pewnością nagrzewają się szybciej, a dzięki pokrętłom łatwiej kontrolować ciepło. Jednak z drugiej strony mają one tendencję do nierównomiernego rozprowadzenia ciepła.
Jeśli chodzi o grill na węgiel drzewny, z pewnością może nadać hamburgerom więcej dymnego posmaku, ale jego podgrzewanie zajmie kucharzowi trochę więcej czasu, a nauka o regulacji otworów wentylacyjnych w celu zwiększenia lub zmniejszenia temperatury także chwilę zajmuje.
Prawda jednak jest taka, że dobre mięso świetnie sprawdzi się na jednym jak i na drugim grillu. W tym przypadku najważniejszy jest komfort osoby grillującej. Wybierz ten, który masz i dobrze znasz ?.
Jeśli nie masz grilla równie dobrze sprawdzi się porządna patelnia grillowa z grubym dnem.
Narzędzia potrzebne do przyrządzenia idealnego burgera
Wszystko, czego tak naprawdę potrzebujesz to porządny grill i zestaw narzędzi do grillowania. Polecamy poszukać zestawu zawierającego szpatułkę z długim uchwytem, dzięki czemu nie trzeba narażać rąk na działanie wysokiej temperatury podczas przewracania burgerów. Od czasu do czasu, pomocne jest również sprawdzenie wewnętrznej temperatury burgera za pomocą termometru do mięsa z natychmiastowym odczytem. Jeśli nie masz doświadczenia z grillowaniem najłatwiej będzie posłużyć się termometru z aplikacją, która powie Ci jaki masz poziom wysmażenia.
Grill master krok po kroku
Rozgrzej grill gazowy lub węglowy do średniej temperatury, nie zapomnij zamknąć pokrywy podczas wstępnego nagrzewania grilla. Pamiętaj też, aby dobrze wyczyścić kratki grilla po ostatnich podbojach kulinarnych, aby świeże burgery nie przykleiły się do nich.
Posól i popieprz obficie każdą ze stron burgera. Burgery ułóż na ruszcie grillowym i smaż bez przykrycia przez 3 do 5 minut z każdej strony (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia) i grubości burgera. Jeśli masz w planach dodać ser do burgerów, dodaj go w ostatniej chwili i zamknij pokrywę, aby ser miał szansę się roztopić.
Często zadawane pytania dotyczące grillowanych burgerów
Czy dotykać burgery podczas grillowania?
Zdecydowanie nie! Nie popełniaj tego powszechnego błędu. Dotykanie burgera łopatką i przygniatanie go, wyciska z niego te wszystkie smaczne soki. Producenci ciężko pracują, aby przygotować najlepszą recepturę stanowiącą idealną proporcję czystego mięsa oraz tłuszczu nadającego soczystości i smakowitości. Tak więc teraz nie pozwól mu się zmarnować, poświęcając cenne soki, nadające wiele walorów smakowych, aby przyspieszyć czas grillowania o kilka sekund.
Jak długo należy grillować burgery?
Najpewniejszym sposobem na sprawdzenie, kiedy burgery są gotowe, jest użycie termometru. Oto przewodnik dotyczący czasu i temperatury smażenia burgerów o grubości 2,5 cm:
Medium-rare: 6 minut lub 130 do 135°
Medium: 7 do 8 minut lub 140 do 145°
Medium-well: 9 minut lub 150 do 155°
Well done: 10 minut lub 160 do 165°
Czy burgery powinny odpocząć po grillowaniu?
Aby uzyskać najbardziej soczystego burgera jakiego sobie wyobrażasz, odstaw gotowe mięso na co najmniej pięć minut przed podaniem. W tym czasie temperatura wewnątrz burgera może wzrosnąć nawet o pięć stopni. Jeśli jednak martwisz się, że mięso ostygnie, możesz przykryć je kawałkiem folii aluminiowej, wtedy ciepło na pewno nie ucieknie. Lub postawić w ciepłym miejscu.