Polędwica z dzika nadziewana śliwką i tamaryndem

2023-02-09Kategoria: Przepisy i artykuły, Dziczyzna
Do ulubionych
1473
1473
Do ulubionych
Polędwica z dzika nadziewana śliwką i tamaryndem
2023-02-09Kategoria: Przepisy i artykuły, Dziczyzna

Polędwica z dzika nadziewana śliwką i tamarindem

Polędwica z dzika to bardzo delikatne i aromatyczne mięso. W tym przepisie jej wyrazisty smak podkreślony został jeszcze smakowitym farszem z tamarindu i suszonej śliwki tworząc wyjątkową kompozycję. Doskonała propozycja na wyjątkową kolację.

Składniki

  • polędwica z dzika (2 sztuki)
  • 0,5 filiżanki drobno posiekanego świeżego tamaryndu
  • 12 suszonych śliwek
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • olej roślinny
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 3 filiżanki bułki tartej
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  • Przygotuj nadzienie do faszerowania polędwicy z dzika. W pierwszej kolejności rozgrzej na dużej, nieprzywierającej patelni łyżkę oleju roślinnego. Obsmaż na niej tamarynd, suszone śliwki i cebulę. Dodaj sól, pieprz i miód. Zestaw z ognia. Dodaj bułkę tartą, następnie wbij jajko i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • W każdej polędwicy z dzika wykonaj nacięcie w kształcie kieszeni i nafaszeruj ją przygotowanym wcześniej nadzieniem. Powierzchnię polędwic posmaruj lekko oliwą z oliwek. Piecz tak przygotowane polędwice przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
  • Możesz podawać w całości lub pokrojone na medaliony dla uzyskania lepszej prezencji. Podawaj z ulubionym sosem do mięsa, grillowanymi warzywami i świeżymi ziołami.
Typ dania: kolacja, obiad, wyjątkowa okazja
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się