Polędwica z dzika to bardzo delikatne i aromatyczne mięso. W tym przepisie jej wyrazisty smak podkreślony został jeszcze smakowitym farszem z tamarindu i suszonej śliwki tworząc wyjątkową kompozycję. Doskonała propozycja na wyjątkową kolację.
Składniki
- polędwica z dzika (2 sztuki)
- 0,5 filiżanki drobno posiekanego świeżego tamaryndu
- 12 suszonych śliwek
- 1 duża drobno posiekana cebula
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- olej roślinny
- sól i pieprz
- 1 łyżka stołowa miodu
- 3 filiżanki bułki tartej
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Przygotuj nadzienie do faszerowania polędwicy z dzika. W pierwszej kolejności rozgrzej na dużej, nieprzywierającej patelni łyżkę oleju roślinnego. Obsmaż na niej tamarynd, suszone śliwki i cebulę. Dodaj sól, pieprz i miód. Zestaw z ognia. Dodaj bułkę tartą, następnie wbij jajko i wszystko dokładnie wymieszaj.
- W każdej polędwicy z dzika wykonaj nacięcie w kształcie kieszeni i nafaszeruj ją przygotowanym wcześniej nadzieniem. Powierzchnię polędwic posmaruj lekko oliwą z oliwek. Piecz tak przygotowane polędwice przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
- Możesz podawać w całości lub pokrojone na medaliony dla uzyskania lepszej prezencji. Podawaj z ulubionym sosem do mięsa, grillowanymi warzywami i świeżymi ziołami.
Typ dania: kolacja, obiad, wyjątkowa okazja