- Kraj pochodzenia: Kanada
Niezwykłe walory smakowe wołowiny Wagyu
Niezwykłe walory smakowe wołowiny Wagyu
Jest to luksusowe mięso z bydła, które hodowane jest przede wszystkim w Japonii, na wolnym wybiegu, a karmione jest wyłącznie ekologiczną i certyfikowaną paszą. Jest to produkt nieustannych ulepszeń, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Nic dziwnego, że smakosze są w stanie zapłacić za japońskie mięso nawet bardzo wysokie ceny. Odkryj wszystkie jego walory i poznaj przykładowe propozycje podania.
WAGYU – walory smakowe jednego z najbardziej ekskluzywnych rodzajów wołowiny
Wyróżnia ją unikatowa, bardzo intensywna marmurkowatość, czyli rozłożenie tłuszczu międzymięśniowego - surowe mięso wygląda niczym oszronione. Gęsta sieć zdrowych tłuszczów nadaje czerwonemu mięsu wyjątkowego smaku, kruchości i soczystości. To właśnie dlatego mięso to zaliczane jest do jednych z najwyższej klasy. Luksusowe mięso po poddaniu obróbce termicznej dosłownie rozpływa się w ustach. Dzieje się to poprzez roztapianie się tłuszczu, który sprawia, że po gotowaniu czy smażeniu jest niezwykle delikatne, miękkie i aromatyczne. W porównaniu z innymi rasami bydła zawiera także więcej kwasów tłuszczowych omega, sporo pełnowartościowego białka, dużą dawkę żelaza, fosfor i cynk oraz wszystkie niezbędne dla nas aminokwasy.
Jak podać wołowinę WAGYU? Czy jest to mięso na święta?
Japońska wołowina wagyu najczęściej podawana jest w formie steków i carpaccio, a także sukiyaki, shabu-shabu oraz sashimi. WAGYU jest tak smaczne, że praktycznie nie wymaga innych przypraw jak pieprz i sól. Jest to wyjątkowy przysmak, który doskonale nadaje się na wszystkie uroczyste okazje, takie jak Wielkanoc czy Święta Bożego Narodzenia. To właśnie w tym wyjątkowym okresie wielu miłośników czerwonego mięsa kupuje i przyrządza je we własnym zakresie. Doskonale komponuje się z winem. Ponadto wołowina WAGYU to także doskonała propozycja na sylwestrową bądź noworoczną ucztę.