Niezwykłe walory smakowe wołowiny Wagyu

2023-02-28Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina
Do ulubionych
1353
1353
Do ulubionych
Niezwykłe walory smakowe wołowiny Wagyu
2023-02-28Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina

Niezwykłe walory smakowe wołowiny Wagyu

Jest to luksusowe mięso z bydła, które hodowane jest przede wszystkim w Japonii, na wolnym wybiegu, a karmione jest wyłącznie ekologiczną i certyfikowaną paszą. Jest to produkt nieustannych ulepszeń, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Nic dziwnego, że smakosze są w stanie zapłacić za japońskie mięso nawet bardzo wysokie ceny. Odkryj wszystkie jego walory i poznaj przykładowe propozycje podania.

WAGYU – walory smakowe jednego z najbardziej ekskluzywnych rodzajów wołowiny

Wyróżnia ją unikatowa, bardzo intensywna marmurkowatość, czyli rozłożenie tłuszczu międzymięśniowego - surowe mięso wygląda niczym oszronione. Gęsta sieć zdrowych tłuszczów nadaje czerwonemu mięsu wyjątkowego smaku, kruchości i soczystości. To właśnie dlatego mięso to zaliczane jest do jednych z najwyższej klasy. Luksusowe mięso po poddaniu obróbce termicznej dosłownie rozpływa się w ustach. Dzieje się to poprzez roztapianie się tłuszczu, który sprawia, że po gotowaniu czy smażeniu jest niezwykle delikatne, miękkie i aromatyczne. W porównaniu z innymi rasami bydła zawiera także więcej kwasów tłuszczowych omega, sporo pełnowartościowego białka, dużą dawkę żelaza, fosfor i cynk oraz wszystkie niezbędne dla nas aminokwasy.

Jak podać wołowinę WAGYU? Czy jest to mięso na święta?

Japońska wołowina wagyu najczęściej podawana jest w formie steków i carpaccio, a także sukiyaki, shabu-shabu oraz sashimi. WAGYU jest tak smaczne, że praktycznie nie wymaga innych przypraw jak pieprz i sól. Jest to wyjątkowy przysmak, który doskonale nadaje się na wszystkie uroczyste okazje, takie jak Wielkanoc czy Święta Bożego Narodzenia. To właśnie w tym wyjątkowym okresie wielu miłośników czerwonego mięsa kupuje i przyrządza je we własnym zakresie. Doskonale komponuje się z winem. Ponadto wołowina WAGYU to także doskonała propozycja na sylwestrową bądź noworoczną ucztę.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się