Faszerowana łopatka jagnięca

2022-06-12Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Pieczenie
Do ulubionych
1478
1478
Do ulubionych
Faszerowana łopatka jagnięca
2022-06-12Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Pieczenie

Faszerowana łopatka jagnięca 

Sprawdź ten przepis na łopatkę jagnięcą faszerowaną mielonym mięsem, świeżymi ziołami, bułką tartą i sokiem z cytryny, serwowaną z rozgrzewającym sosem winnym.

Składniki

  • 1,25-1,3 kg łopatki jagnięcej bez kości
  • 2 duże obrane i przekrojone na pół czerwone cebule
  • Pół łyżeczki goździków
  • 2 łyżeczki oleju

Farsz

  • 75 g mięsa mielonego (jagnięcego lub wołowego)
  • 75 g bułki tartej
  • Skórka i sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej natki z pietruszki

Sos winny

  • 450 gorącego bulionu jagnięcego
  • 150 ml grzańca
  • 25 g mąki pszennej

Sposób przygotowania

  • Przygotuj farsz: wymieszaj składniki i odstaw nadzienie. Rozgrzej piekarnik do 170°C (150°C z termoobiegiem). Przekrój cebule na pół, powtykaj w nie goździki i umieść cebule w brytfance z nieprzywierającym dnem.

  • Połóż mięso na desce do krojenia, usuń nici lub inne materiały przytrzymujące mięso, rozwiń je i przypraw ułożywszy skórą do dołu. Rozprowadź równomiernie farsz, nie przesadzając z jego ilością. Zabezpiecz mięso nićmi lub innymi materiałami przytrzymującymi. Zwiąż roladę i ułóż ją na cebulach, a następnie polej olejem. Dolej bulion i wino. Przykryj mięso folią aluminiową i piecz je w rozgrzanym wcześniej piekarniku przez 2-2,5 godziny, od czasu do czasu smarując. Średnio wypieczone: 25 minut na każde 450 g mięsa. Mocno wypieczone: 30 minut na każde 450 g mięsa. 30 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię i z powrotem włóż jagnięcinę do piekarnika.

  • Wyjmij mięso z brytfanki, przełóż (bez cebuli) na talerz utrzymujący ciepło i ponownie przykryj folią.
    W międzyczasie przygotuj sos: usuń nadmiar tłuszczu z brytfanki. Dodaj mąkę pszenną i ustaw średni płomień. Mieszaj niewielką łyżką lub trzepaczką, odrywając przywierający sos od dna. Dopraw sos do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez 8-10 minut od czasu do czasu mieszając, aż stanie się jednolity i aromatyczny. Przed podaniem odcedź. Podawaj danie z sezonowymi warzywami oraz smażonymi ziemniaczkami.

  • Wskazówka: Jeśli wolisz sos bez wina, użyj do jego przygotowania 150 ml bulionu.

Typ dania: obiad, lunch, kolacja
Typ kuchni: kuchnia angielska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się