- Kraj pochodzenia: Kanada
Faszerowana łopatka jagnięca
Faszerowana łopatka jagnięca
Sprawdź ten przepis na łopatkę jagnięcą faszerowaną mielonym mięsem, świeżymi ziołami, bułką tartą i sokiem z cytryny, serwowaną z rozgrzewającym sosem winnym.
Składniki
- 1,25-1,3 kg łopatki jagnięcej bez kości
- 2 duże obrane i przekrojone na pół czerwone cebule
- Pół łyżeczki goździków
- 2 łyżeczki oleju
Farsz
- 75 g mięsa mielonego (jagnięcego lub wołowego)
- 75 g bułki tartej
- Skórka i sok z jednej cytryny
- 1 łyżka świeżej, posiekanej natki z pietruszki
Sos winny
- 450 gorącego bulionu jagnięcego
- 150 ml grzańca
- 25 g mąki pszennej
Sposób przygotowania
-
Przygotuj farsz: wymieszaj składniki i odstaw nadzienie. Rozgrzej piekarnik do 170°C (150°C z termoobiegiem). Przekrój cebule na pół, powtykaj w nie goździki i umieść cebule w brytfance z nieprzywierającym dnem.
-
Połóż mięso na desce do krojenia, usuń nici lub inne materiały przytrzymujące mięso, rozwiń je i przypraw ułożywszy skórą do dołu. Rozprowadź równomiernie farsz, nie przesadzając z jego ilością. Zabezpiecz mięso nićmi lub innymi materiałami przytrzymującymi. Zwiąż roladę i ułóż ją na cebulach, a następnie polej olejem. Dolej bulion i wino. Przykryj mięso folią aluminiową i piecz je w rozgrzanym wcześniej piekarniku przez 2-2,5 godziny, od czasu do czasu smarując. Średnio wypieczone: 25 minut na każde 450 g mięsa. Mocno wypieczone: 30 minut na każde 450 g mięsa. 30 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię i z powrotem włóż jagnięcinę do piekarnika.
-
Wyjmij mięso z brytfanki, przełóż (bez cebuli) na talerz utrzymujący ciepło i ponownie przykryj folią.
W międzyczasie przygotuj sos: usuń nadmiar tłuszczu z brytfanki. Dodaj mąkę pszenną i ustaw średni płomień. Mieszaj niewielką łyżką lub trzepaczką, odrywając przywierający sos od dna. Dopraw sos do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez 8-10 minut od czasu do czasu mieszając, aż stanie się jednolity i aromatyczny. Przed podaniem odcedź. Podawaj danie z sezonowymi warzywami oraz smażonymi ziemniaczkami. -
Wskazówka: Jeśli wolisz sos bez wina, użyj do jego przygotowania 150 ml bulionu.