Steki w azjatyckiej marynacie

Do ulubionych
1718
1718
Do ulubionych
Steki w azjatyckiej marynacie
2021-05-20Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Jagnięcina, Grillowanie, Smażenie

Steki w azjatyckiej marynacie

Steki jagnięce lub steki wołowe marynowane w azjatyckiej marynacie, z sosem sojowym, świeżą kolendrą i imbirem idealne na grilla.

Składniki

Marynata

  • 90 ml/6 łyżek delikatnego sosu sojowego
  • 60 ml/4 łyżki dżemu śliwkowego
  • Starta na tarce skórka oraz sok z połowy cytryny
  • 2 drobno posiekane dymki
  • 45 ml/3 łyżki świeżej, posiekanej kolendry
  • 5 cm świeżego imbiru, obranego i startego na tarce z drobnymi oczkami
  • 2 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  • Umieść składniki do marynaty w dużej, płytkiej misce. Dodaj steki, przykryj mięso i odstaw do marynowania w lodówce na co najmniej 20 minut (jeśli masz taką możliwość, najlepiej jest marynować mięso przez całą noc).

  • Oczyść steki z marynaty zachowując ją na później.

  • Usmaż steki na grillu zgodnie ze swoimi preferencjami, od czasu do czasu smarując je odsączoną marynatą. Dla steków o grubości 2 cm poziomy wysmażenia będą odpowiednio do czasu grillowania: krwiste - 2,5 minuty z obu stron; średnio wysmażone - 4 minuty z obu stron; mocno wysmażone - 6 minut z obu stron.

Typ dania: obiad, kolacja, lunch, outdoor grill
Typ kuchni: Kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się