- Kraj pochodzenia: Kanada
Steki w azjatyckiej marynacie
Steki w azjatyckiej marynacie
Steki jagnięce lub steki wołowe marynowane w azjatyckiej marynacie, z sosem sojowym, świeżą kolendrą i imbirem idealne na grilla.
Składniki
Marynata
- 90 ml/6 łyżek delikatnego sosu sojowego
- 60 ml/4 łyżki dżemu śliwkowego
- Starta na tarce skórka oraz sok z połowy cytryny
- 2 drobno posiekane dymki
- 45 ml/3 łyżki świeżej, posiekanej kolendry
- 5 cm świeżego imbiru, obranego i startego na tarce z drobnymi oczkami
- 2 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku
Sposób przygotowania
-
Umieść składniki do marynaty w dużej, płytkiej misce. Dodaj steki, przykryj mięso i odstaw do marynowania w lodówce na co najmniej 20 minut (jeśli masz taką możliwość, najlepiej jest marynować mięso przez całą noc).
-
Oczyść steki z marynaty zachowując ją na później.
-
Usmaż steki na grillu zgodnie ze swoimi preferencjami, od czasu do czasu smarując je odsączoną marynatą. Dla steków o grubości 2 cm poziomy wysmażenia będą odpowiednio do czasu grillowania: krwiste - 2,5 minuty z obu stron; średnio wysmażone - 4 minuty z obu stron; mocno wysmażone - 6 minut z obu stron.