Szaszłyki jagnięce w sosie Teriyaki

2022-07-06Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Grillowanie
Do ulubionych
1502
1502
Do ulubionych
Szaszłyki jagnięce w sosie Teriyaki
2022-07-06Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Grillowanie

Szaszłyki jagnięce w sosie Teriyaki

Sezon grillowy ruszył pełną parą, dlatego przychodzimy do was z idealnym przepisem na ten czas. Nie ma to jak połączenie delikatnego mięsa jagnięcego z wyrazistym sosem teryaki.

Składniki

  • szaszłyki jagnięce
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 1 średni ananas
  • 8 kapeluszy pieczarek

Marynata

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 50 ml czerwonego wina
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki stołowe sosu Teriyaki
  • 2 łyżki stołowe wytrawnego cherry
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

  • Nadziewać na szpadkę mięso na zmianę z warzywami i ananasem. Połączyć wszystkie składniki marynaty i zalać przełożone do płytkiego naczynia przygotowane szaszłyki. Odstawić do lodówki na 8 godzin. Na godzinę przed grilowaniem wyjąć z lodówki.
  • Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć. Zachować pozostałą marynatę do polewania podczas grillowania. Grillować szaszłyki nad średnio rozgrzanymi węglami przez 3-5 minut po każdej stronie polewając marynatą do uzyskania wewnętrznej temperatury 54-57°C.
Typ dania: obiad, outdoor grill, lunch, kolacja
Typ kuchni: kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się