Szaszłyki jagnięce w sosie Teriyaki
Do ulubionych
1740
1740
Do ulubionych
Szaszłyki jagnięce w sosie Teriyaki
Szaszłyki jagnięce w sosie Teriyaki
Sezon grillowy ruszył pełną parą, dlatego przychodzimy do was z idealnym przepisem na ten czas. Nie ma to jak połączenie delikatnego mięsa jagnięcego z wyrazistym sosem teryaki.
Składniki
- szaszłyki jagnięce
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
- 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 1 średni ananas
- 8 kapeluszy pieczarek
Marynata
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 50 ml czerwonego wina
- starta skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki stołowe sosu Teriyaki
- 2 łyżki stołowe wytrawnego cherry
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
- Nadziewać na szpadkę mięso na zmianę z warzywami i ananasem. Połączyć wszystkie składniki marynaty i zalać przełożone do płytkiego naczynia przygotowane szaszłyki. Odstawić do lodówki na 8 godzin. Na godzinę przed grilowaniem wyjąć z lodówki.
- Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć. Zachować pozostałą marynatę do polewania podczas grillowania. Grillować szaszłyki nad średnio rozgrzanymi węglami przez 3-5 minut po każdej stronie polewając marynatą do uzyskania wewnętrznej temperatury 54-57°C.
Typ dania: obiad, outdoor grill, lunch, kolacja
Typ kuchni: kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.