- Kraj pochodzenia: Kanada
Grillowany stek tomahawk z sosem chimichuri
Grillowany stek tomahawk z sosem chimichuri
Polecamy przepis od Serekszop w kuchni na króla steków steka Tomahawk Black Angus. Nie ma lepszego steka dla prawdziwych miłośników grilla i bbq. Do tego orzeźwiający sos, który idealnie sprawdzi się w upalny dzień.
"Siemaneczko! Ten kawał pięknego mięsa (tomahawk ) dostarczył mi sklep BBQ.PL i był po prostu genialny. Pokaże Wam jak go w prosty sposób przygotować."
Składniki
Sos chimichuri
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1½ papryczki chilli
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1½ łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób przygotowania
-
Na początku osusz steka ręcznikiem papierowym. Posmaruj olejem i dopraw solą oraz pieprzem. Wbij sondę termometru w sam środek w miarę blisko kości bo tam mięso dochodzi najdłużej. Grilluj w strefie pośredniej do osiągnięcia 53° C obracając co jakiś czas. Następnie na bardzo gorącym ruszcie nad żarem zrób piękny "krast" czyli przewracając co chwilę z lewej na prawą stronę zrób piękną chrupiącą skórkę. Stek dociągnij do temp około 54-56°C . Zdejmij do odpoczęcia na kilka minut (5-7). Ten olbrzym potrzebuje trochę czasu na przygotowanie. Zarezerwuj na to nawet 45 minut.
-
W międzyczasie przygotuj sos chimichuri:
1. Pietruszkę i chilli pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
2. Wszystkie składniki wrzuć do słoiczka i dokładnie wymieszaj. Sos zamknięty w słoiczku przechowuj w lodówce maksymalnie do 7 dni.Kochani sklep BBQ.PL ma w swojej ofercie oryginalną amerykańską wołowinę dostępną również online - więc teraz zamawianie mięsa najwyższej jakości przez internet to kwestia kilku kliknięć. Paczki dostarczane są w chłodniczym opakowaniu i dobrze zabezpieczone - co daje gwarancję jakości.