- Kraj pochodzenia: Kanada
Grzanki z burratą i grillowaną wołowiną
Grzanki z burratą i grillowaną wołowiną
Przepis na pyszne, chrupiące grzanki z soczystym stekiem teres major. Doskonała przekąska, propozycja na zdrowy i pożywny lunch. Pełna smaku i wartości odżywczych. Polecamy gorąco propozycję znanej influenserki kulinarnej Kingi w Quchni :)
Składniki
- 300 g steka z łopatki wołowej Teres Major
- sól, papryka słodka, czosnek granulowany
- olej rzepakowy
- 1 bagietka
- 2 kulki burraty
- kilka pomidorów koktajlowych
- listki świeżej bazylii
- płatki chili
Sposób przygotowania
-
Stek osuszyć i oczyścić z błon. Następnie natrzeć z dwóch stron olejem i doprawić solą, papryką oraz czosnkiem. Smażyć na grillu lub patelni grillowej przez około 15-20 minut (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia), obracając co 2-3 minuty. Stek odłożyć na 10 minut, aby odpoczął.
-
W międzyczasie pokroić i zgrillować bagietkę. Każdy kawałek bagietki posmarować burratą. Wołowinę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na bagietce. Dodać pokrojone pomidorki oraz świeżą bazylię. Można posypać płatkami chili. Smacznego.
-
Stek Teres Major jest delikatny i idealnie soczysty. Wystarczy go doprawić ulubionymi przyprawami i usmażyć na grillu lub patelni grillowej. W sklepie BBQ.PL znajdziecie duży wybór mięs premium i możecie je zamówić z dostawą do domu. Polecam.