Rozmarynowy udziec jagnięcy

2021-08-20Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Grillowanie, Pieczenie
Do ulubionych
1929
1929
Do ulubionych
Rozmarynowy udziec jagnięcy
2021-08-20Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Grillowanie, Pieczenie

Rozmarynowy udziec jagnięcy

Sprawdź przepis na pyszny, pieczony na ruszcie udziec jagnięcy z kością lub bez. Marynowany w czosnku i świeżym rozmarynie.

Składniki

  • chudy udziec jagnięcy bez kości lub z kością
  • 5 łodyżek świeżego rozmarynu
  • 3 obrane i wyciśnięte ząbki czosnku
  • 150 ml białego wina

Użyty sprzęt

  • piekarnik lub grill

Sposób przygotowania

  • Użyj udźca jagnięcego bez kości lub łopatki jagnięcej, usuń z mięsa nici (jeśli jest zasznurowany).
    Rozłóż jagnięcinę w naczyniu, dodaj rozmaryn, czosnek i przyprawy (sól i pieprz). Wetrzyj je w mięso i polej białym winem. Przykryj i odstaw do lodówki na godzinę/dwie do zamarynowania.
  • Usuń marynatę i nadziej mięso na ruszt. Piecz przez 35-40 minut często przekręcając ruszt.
    Możesz piec w rozgrzanym piekarniku (pod spodem umieść tacę na skapujący z pieczeni sok) i piec je przez 35-40 minut, aż przyrumieni się z wierzchu, a w środku pozostanie różowawe lub na grillu gazowym lub węglowym.
  • Podawaj pieczeń pokrojoną na plastry z ziemniakami i sałatką.
Typ dania: kolacja, obiad, lunch
Typ kuchni: kuchnia angielska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się