Jagnięcina na grilla - idealne wspomnienie greckich wakacji

2022-06-21Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Grillowanie
Do ulubionych
2102
2102
Do ulubionych
Jagnięcina na grilla - idealne wspomnienie greckich wakacji
2022-06-21Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Grillowanie

Jagnięcina na grilla - idealne wspomnienie greckich wakacji

Stale poszukujesz nowych smaków i rozwiązań kulinarnych, które sprawią, że rodzinne spotkania przy wspólnym stole będą jeszcze bardziej wspaniałe?

Podobnie jak Twoi bliscy uwielbiasz dania z rusztu i co roku nie możesz doczekać się rozpoczęcia nowego sezonu? Podzielamy Twoje zamiłowanie do dań o niebanalnym, lekko przydymionym smaku, które tak kochają wszyscy Polacy. Jednak dania z grilla nie tylko my darzymy tak wielką miłością. Również inne kraje słyną z przyrządzania potraw z rusztu. U nas króluje karkówka jednak coraz częściej pojawia się u nas na ruszcie także jagnięcina. Jeśli chodzi o to szlachetne i zdrowe mięso, to krajami, które szczególnie go sobie ukochały są zielona Irlandia, Anglia czy Nowa Zelandii, a także kraje na południu Europy takie jak Bułgaria czy Grecja.

Smak jagnięciny z grilla przypomina słoneczne wakacje

Czy wiesz, że Grecy od lat kultywują tradycję jagnięciny na grillu? Jeśli choć raz byłeś tam na wakacjach i skusiłeś się na pyszne grillowane kotleciki jagnięce z grilla z pewnością ten smak cię oczarował. Jagnięcina to przede wszystkim bardzo delikatne i aromatyczne mięso. Grillowana kostka, tłuszczyk i delikatne mięso to prawdziwa poezja smaku. Do tego można dodać świeżą sałatkę, lampkę czerwonego wina i wieczorny chłodniejszy powiew wiatru w naszym ogrodzie czy na działce. Przy odrobinie wyobraźni, kiedy zamkniemy oczy, możemy przenieść się na jedną z greckich wysp podczas naszych ostatnich wakacji. Grecy kochają jagnięcinę nie bez powodu. Jest niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu (wystarczy dosłownie 2-3minuty grillowania steka jagnięcego by był idealny i soczysty). Dodatkowo jej nietuzinkowy charakter podkreślają świeże zioła i lekkie dodatki idealne w śródziemnomorskim klimacie.

Obecnie nie musimy jednak udawać się do prawdziwej greckiej tawerny, aby spróbować tego szlachetnego mięsa. Doskonała jagnięcina zarówno w stekach jak i elementach jest dostępna również u nas. Zatem nie zwlekajmy ani chwili i zabierzmy
się za przygotowanie jej na naszym grillu lub na domowej patelni. Zapewniamy, że to mięso w każdym wydaniu ma szansę zachwycić kubki smakowe wszystkich domowników.

Jagnięcina na grilla – jak ją przyrządzić?

Mięso jagnięce jest tak pyszne, że w zasadzie np. steki z combra nie potrzebują żadnej marynaty. Nacieramy je olejem, posypujemy solą i wrzucamy prosto na ruszt lub na patelnię i będą idealne. Jeżeli już decydujemy się na marynatę pamiętajmy, aby mięso zbyt długo w niej nie leżało. Tak delikatne mięso jak jagnięcina bardzo szybko "przejdzie" smakiem przypraw. Dlatego nie trzymajmy mięsa dłużej niż pół godziny w marynacie. A najlepiej zamarynujmy tuż przed wrzuceniem na grilla.

Na grilla polecamy właśnie stek z udźca lub combra jagnięcego. Z powodzeniem przygotujemy na nim również szaszłyki, a także kotlety i burgery z tego mięsa. Jest ono bardzo aromatyczne, dlatego wykorzystajmy do niego
odpowiednie przyprawy, które dodatkowo podkreślą jego wyrazisty charakter. Jagnięcina doskonale komponuje się ze smakiem czosnku, chili, rozmarynu, imbiru, kurkumy oraz kminu rzymskiego. Przygotowując marynatę, nie zapomnijmy
o takich składnikach jak czerwona cebula, wytrawne wino, oliwa z oliwek czy ocet balsamiczny.

Steki jagnięce grillujemy dosłownie przez chwilę. To bardzo delikatne mięso i po kilku minutach będzie gotowe. Pamiętajmy żeby nie przetrzymać mięsa za długo na ogniu.

Z czym podawać grillowaną jagnięcinę?

Kruche i soczyste steki jagnięce możemy serwować w towarzystwie pieczonych ziemniaków, frytek, warzyw grillowanych oraz świeżych i lekkich dodatków takich jak sałatki (np. grecka) czy kwaskowo-pikantnej salsy. Warto też podać coś słodkiego np. sos miodowo-musztardowy lub sałatkę ze świeżych owoców. Dodatki będą stanowiły dopełnienie idealnego smaku mięsa. Do tego kieliszek dobrego, czerwonego wina i jesteśmy w kulinarnym niebie.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się