- Kraj pochodzenia: Kanada
Jagnięcina z humusem i prażonymi orzechami pinii
Hummus to popularny dodatek do dań kuchni bliskowschodniej. Skorzystaliśmy więc z rad naszych najlepszych szefów kuchni i przygotowaliśmy dla Was wyśmienity przepis na biodrówkę jagnięcą, podaną na pierzynce z bogatego w wartości odżywcze hummusu.
Jagnięcina z humusem i prażonymi orzechami pinii
Składniki
- 1 kg biodrówki jagnięcej
- 30 g masła
- 30 ml oleju sezamowego
- 120 g cebuli
- 80 g orzechów pinii
- 100 g naci pietruszki
- szczypta 2 przyprawy Baharat
- szczypta 2 słodkiej papryki
- szczypta 2 pieprzu
- szczypta 2 kminku
- szczypta 2 kolendry
- szczypta 2 cynamonu
- szczypta 2 gałki muszkatołowej
- szczypta 2 kardamonu
- 800 g ugotowanej cieciorki
- 50 g soku z cytryny
- 40 g czosnku
- 80 g tahini
- 50 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
-
Biodrówkę zmielić.
-
Cebulę pokroić w kostkę.
-
Jeżeli nie mamy przyprawy libańskiego Baharat to zmielić i połączyć pozostałe przyprawy (słodka papryka, czarny pieprz, kminek, kolendra, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki i kardamon).
-
Orzechy pinii uprażyć na patelni na złoty kolor.
-
Natkę pietruszki posiekać.
-
Rozgrzać tłuszcz, dodać jagnięcinę, smażyć do momentu uzyskania złotego koloru.
-
Dodać cebulę i przyprawy.
-
Na humusie rozłożyć równomiernie jagnięcinę z orzechami i posypać natką pietruszki.
Hummus
-
Umieść wszystkie składniki w pojemniku do miksowania.
-
Sok z cytryny dodaj do pozostałych produktów i miksuj do momentu, aż będą gładką masą.
-
Dopraw do smaku solą.
-
W zależności od tego jaką chcesz uzyskać konsystencję, dodaj przegotowaną wodę.
-
Rozsmaruj na talerzu humus i polej oliwą z oliwek.
Czy udało Ci się przyrządzić to danie?
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.