- Kraj pochodzenia: Kanada
Kraken czyli medaliony z ligawy z owocami morza
Wyśmienity miszmasz – tak właśnie nazwaliśmy połączenie przepysznych medalionów z ligawy wraz z Twoimi ulubionymi owocami morza. Delikatne, gotowane mięso kraba, homara bądź krewetek, wspaniale komponuje się wyrazistym smakiem medalionów wołowych.
Medaliony z Ligawy
Składniki
- 4 medaliony z ligawy
- 2 łyżki masła
- 1 cytryna
- 175 g ugotowanego mięsa kraba/homara/krewetek pokrojonego w kostkę
- 450 g szparagów
- 1⅓ szklanki podgrzanego sosu holenderskiego
Sposób przygotowania
-
Na rozgrzanej patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Dodaj sok z cytryny i mięso wybranego z owoców morza. Gotuj 3 minuty.
-
Na drugiej, rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła. Umieść medaliony z ligawy na patelni. Smaż steki od 7 do 10 minut, od czasu do czasu obracając. W międzyczasie ugotuj szparagi na parze.
-
Ułóż szparagi na dużym półmisku, posyp skórką z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Steki połóż na szparagach, dodaj mięso "kraba". Skrop steki sokiem z patelni, oraz sosem holenderskim. Jeśli chcesz, udekoruj pietruszką i pieprzem cayenne.
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.