- Kraj pochodzenia: Kanada
Sałatka z wołowiną w stylu tajskim
Sałatka z wołowiną w stylu tajskim
Bardzo szybka, zdrowa i prosta w przygotowaniu przekąska. Jeśli lubisz azjatyckie smaki ten przepis powinien przypaść ci do gustu. Idealna propozycja na każdą pogodę, latem orzeźwi, zimą rozgrzeje ostrością chilli. Dzięki pożywnej wołowinie, aromatycznym przyprawom i świeżym warzywom to bomba smaku, składników odżywczych i witamin.
Składniki
-
Wołowina na gulasz (zmielona lub drobno siekana) – 800 g
-
Trawa cytrynowa – 3 świeże łodygi
-
Świeży imbir – 100 g
-
Papryczka chili – 1 zielona i 1 czerwona
-
Czerwona cebula – 2 mniejsze
-
Pomidor – 3 średniej wielkości ok. 220 g
-
Ogórek świeży – 250 g
-
Kolendra świeża – 1 mała doniczka
-
Bulion wołowy – 1 litr
-
Jasny sos rybny – 2 łyżki stołowe
-
Jasny sos sojowy – 4 łyżki stołowe
- Olej - 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
-
Przygotuj mięso. Wysokiej jakości wołowinę zmiel lub drobno posiekaj. Następnie rozgrzej dużą patelnię i podsmaż partiami na lekko brązowy kolor. Dodaj sos sojowy oraz rybny i dobrze wymieszaj.
-
Następnie obierz trawę cytrynową z wierzchnich liści, odetnij końcówki z dwóch stron, obierz imbir. Dodaj oba składniki na patelnię i duś z mięsem aż zmiękną ok 1 godziny na średnim ogniu. Od czasu do czasu podlewaj bulionem wołowym. Na koniec wyjmij z mięsa imbir i trawę cytrynową.
-
Czas na świeżą i orzeźwiającą sałatkę. Z pomidora i ogórka wytnij komory nasienne i potnij warzywa w podłużne paseczki „łódeczki”. Z kolendry poobrywaj listki, imbir potnij w bardzo drobną kosteczkę, a cebulę czerwoną w piórka. Papryczki chilli (dla lubiących wersję bardziej pikantną) potnij w cienkie paseczki z pestkami – ilość papryczki chilli dobierz wg swojego smaku. Trawę cytrynową pokrój jak najcieniej. Wszystkie składniki połącz na talerzu z chłodnym mięsem – delikatnie mieszając. Udekoruj kolendrą na górze.