Sałatka z wołowiną w stylu tajskim

Do ulubionych
13
13
Do ulubionych
Sałatka z wołowiną w stylu tajskim
2024-08-03Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Wołowina, Smażenie, Duszenie

Sałatka z wołowiną w stylu tajskim

Bardzo szybka, zdrowa i prosta w przygotowaniu przekąska. Jeśli lubisz azjatyckie smaki ten przepis powinien przypaść ci do gustu. Idealna propozycja na każdą pogodę, latem orzeźwi, zimą  rozgrzeje ostrością chilli. Dzięki pożywnej wołowinie, aromatycznym przyprawom i świeżym warzywom to bomba smaku, składników odżywczych i witamin.

Składniki

  • Wołowina na gulasz (zmielona lub drobno siekana) – 800 g

  • Trawa cytrynowa – 3 świeże łodygi

  • Świeży imbir – 100 g

  • Papryczka chili – 1 zielona i 1 czerwona

  • Czerwona cebula – 2 mniejsze

  • Pomidor – 3 średniej wielkości ok. 220 g

  • Ogórek świeży – 250 g

  • Kolendra świeża – 1 mała doniczka

  • Bulion wołowy – 1 litr

  • Jasny sos rybny – 2 łyżki stołowe

  • Jasny sos sojowy – 4 łyżki stołowe

  • Olej - 2 łyżki stołowe

Sposób przygotowania

  • Przygotuj mięso. Wysokiej jakości wołowinę zmiel lub drobno posiekaj. Następnie rozgrzej dużą patelnię i podsmaż partiami na lekko brązowy kolor. Dodaj sos sojowy oraz rybny i dobrze wymieszaj.

  • Następnie obierz trawę cytrynową z wierzchnich liści, odetnij końcówki z dwóch stron, obierz imbir. Dodaj oba składniki na patelnię i duś z mięsem aż zmiękną ok 1 godziny na średnim ogniu. Od czasu do czasu podlewaj bulionem wołowym. Na koniec wyjmij z mięsa imbir i trawę cytrynową.

  • Czas na świeżą i orzeźwiającą sałatkę. Z pomidora i ogórka wytnij komory nasienne i potnij warzywa w podłużne paseczki „łódeczki”. Z kolendry poobrywaj listki, imbir potnij w bardzo drobną kosteczkę, a cebulę czerwoną w piórka. Papryczki chilli (dla lubiących wersję bardziej pikantną) potnij w cienkie paseczki z pestkami – ilość papryczki chilli dobierz wg swojego smaku. Trawę cytrynową pokrój jak najcieniej. Wszystkie składniki połącz na talerzu z chłodnym mięsem – delikatnie mieszając. Udekoruj kolendrą na górze.

Typ dania: lunch, przekąska, obiad
Typ kuchni: kuchnia azjatycka
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się