- Kraj pochodzenia: Kanada
Stek z polędwicy sous vide ze szparagami
Wypróbuj ten przepis na następną specjalną okazję. Steki z polędwicy wołowej podawane są ze szparagami i słodką cebulą. To świetny sposób, aby pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi!
Sprawdź także inne ciekawe przepisy na dania z wołowiny.
A doskonałej jakości polędwicę możesz kupić w sklepie na BBQ.PL.
Stek z polędwicy sous vide ze szparagami
Użyty sprzęt
-
Worki vacuum do sous vide
-
Zgrzewarka próżniowa
-
Cyrkulator do sous vide
-
Żeliwna patelnia do grillowania
-
Termometr do mięsa
Składniki
- 2 steki z polędwicy wołowej min 3 cm grubości
- 3 ząbki czosnku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 0,5 kg świeżych szparagów (obranych)
- 8 obranych cebulek
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
-
Przygotuj cyrkulator i umocuj go na garnku. Napełnij garnek wodą zgodnie z instrukcją producenta Twojego sprzętu. Rozgrzej cyrkulator do temperatury 60°C.
-
Dopraw teraz steki z polędwicy wołowej do smaku solą i pieprzem według uznania. Umieść je w vorku vacuum z czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem. Zgrzej przy pomocą zgrzewarki vacuum. Odłóż na bok.
-
Umieść szparagi, cebulki, masło, sól i pieprz w oddzielnym worku vacuum i zgrzej.
-
Zanurz worek z warzywami w wodzie i ustaw timer na 45 minut gotowania. Kiedy timer się wyłączy zanurz worek ze stekami i gotuj przez dodatkową godzinę. Po zakończeniu gotowania wyjmij ostrożnie obydwa worki z wody.
-
Rozgrzej dużą, żeliwną patelnię do grillowania do średniej temperatury.
-
Wyjmij steki z torby, wyrzuć torebkę razem z rozmarynem i czosnkiem. Grilluj steki z polędwicy na patelni 2-3 minuty z każdej strony. Aż temperatura w steku osiągnie ok 63 °C. Następnie odłóż je na chwilę żeby odpoczęły.
-
Podawaj na szparagach z cebulkami.
Notatki
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.