Kotleciki jagnięce grillowane na grillu gazowym

2023-08-03Kategoria: Jagnięcina, Grillowanie
Do ulubionych
1047
1047
Do ulubionych
Kotleciki jagnięce grillowane na grillu gazowym
2023-08-03Kategoria: Jagnięcina, Grillowanie

Kotleciki jagnięce grillowane na grillu gazowym

Jagnięcina z grilla jest przepyszna. Naszym zdaniem jednymi z najlepszych na grilla są kotleciki jagnięce. Idealna kombinacja smaku mięsa, tłuszczyku i aromatu z opiekanej kości. Jagnięcina coraz częściej ląduje na naszych grillach. Bardzo się z tego cieszymy bo to niezwykle smaczne, delikatne i pełne wartości odżywczych mięso. Przepis jest niezwykle prosty i przygotowanie dania zabierze dosłownie chwilkę.

Składniki

Użyty sprzęt

  • grill gazowy Baron 490 Broil King
  • termometr do mięsa
  • szczypce do mięsa

Sposób przygotowania

  • Na kilka godzin przed przygotowaniem zamrożone steki jagnięce przełóż z zamrażarki do lodówki żeby stopniowo się rozmrażały. Przygotuj dodatki umyj i obierz pieczarki, obierz marchewkę (możesz zrobić z niej taką fantazyjną spiralę jak na filmie i nabić ją na patyk od szaszłyka), podgotuj ziemniaki w mundurkach.
  • Odpal grilla i daj mu chwilę żeby się rozgrzał. Kotleciki jagnięce są tak pyszne i delikatne same w sobie, że nie wymagają żadnego marynowania. Zbyt intensywna marynata może zdominować smak mięsa, a nie potrzebują też żadnego dodatkowego kruszenia w trakcie marynowania. Do ich przygotowania wystarczy dosłownie pieprz i sól. Przed grillowaniem polej kotleciki odrobiną oliwy lub oleju (natrzyj tłuszczem ich powierzchnię z każdej strony), a następnie dopraw solą i pieprzem.
  • Kotleciki gotowe i możesz wrzucać je na ruszt. To cieniutkie i delikatne mięso więc zrobi się błyskawicznie. Możesz wspomagać się na początku termometrem, wbij sondę przy kości w najgrubszym miejscu (przytrzymuj steki podczas tej czynności szczypcami do mięsa) i grilluj do temperatury 65°C. Umieść steki jagnięce oraz przygotowane dodatki na grillu. Ustaw palniki grilla na minimum. Warzywa możesz skropić dodatkowo oliwą i doprawić ulubioną mieszanką przypraw do grillowania. My polecamy któryś z naszych suchych rubów. Zamknij pokrywę. Od czasu do czasu przewróć steki na drugą stronę. Grillowanie nie powinno zająć więcej niż ok. 8 minut. Najprościej po 4 min. z każdej strony.
  • Kiedy kotleciki jagnięce osiągną odpowiednią temperaturę lub jeśli nie masz termometru kiedy uznasz, że wystarczająco ładnie się zarumieniły zdejmij je z grilla i odłóż po 3 szt. na 2 talerze. Odstaw dosłownie na chwilkę żeby odpoczęły. Dodaj ziemniak, marchewkę i pieczarki. I idealny, zdrowy i pożywny obiad dla dwojga gotowy.

Video

Typ dania: outdoor grill, codzienny obiad, wyjątkowa okazja
Typ kuchni: kuchnia europejska, kuchnia grecka
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się