- Kraj pochodzenia: Kanada
Kotleciki jagnięce grillowane na grillu gazowym
Kotleciki jagnięce grillowane na grillu gazowym
Jagnięcina z grilla jest przepyszna. Naszym zdaniem jednymi z najlepszych na grilla są kotleciki jagnięce. Idealna kombinacja smaku mięsa, tłuszczyku i aromatu z opiekanej kości. Jagnięcina coraz częściej ląduje na naszych grillach. Bardzo się z tego cieszymy bo to niezwykle smaczne, delikatne i pełne wartości odżywczych mięso. Przepis jest niezwykle prosty i przygotowanie dania zabierze dosłownie chwilkę.
Składniki
- kotleciki jagnięce z combra 6 szt.
- 2 szt. dużych ziemniaków
- oliwa z oliwek
- olej roślinny
- 20g masła
- 4 szt. dużych pieczarek
- 2 szt. marchewek
- pieprze i sól
Użyty sprzęt
- grill gazowy Baron 490 Broil King
- termometr do mięsa
- szczypce do mięsa
Sposób przygotowania
- Na kilka godzin przed przygotowaniem zamrożone steki jagnięce przełóż z zamrażarki do lodówki żeby stopniowo się rozmrażały. Przygotuj dodatki umyj i obierz pieczarki, obierz marchewkę (możesz zrobić z niej taką fantazyjną spiralę jak na filmie i nabić ją na patyk od szaszłyka), podgotuj ziemniaki w mundurkach.
- Odpal grilla i daj mu chwilę żeby się rozgrzał. Kotleciki jagnięce są tak pyszne i delikatne same w sobie, że nie wymagają żadnego marynowania. Zbyt intensywna marynata może zdominować smak mięsa, a nie potrzebują też żadnego dodatkowego kruszenia w trakcie marynowania. Do ich przygotowania wystarczy dosłownie pieprz i sól. Przed grillowaniem polej kotleciki odrobiną oliwy lub oleju (natrzyj tłuszczem ich powierzchnię z każdej strony), a następnie dopraw solą i pieprzem.
- Kotleciki gotowe i możesz wrzucać je na ruszt. To cieniutkie i delikatne mięso więc zrobi się błyskawicznie. Możesz wspomagać się na początku termometrem, wbij sondę przy kości w najgrubszym miejscu (przytrzymuj steki podczas tej czynności szczypcami do mięsa) i grilluj do temperatury 65°C. Umieść steki jagnięce oraz przygotowane dodatki na grillu. Ustaw palniki grilla na minimum. Warzywa możesz skropić dodatkowo oliwą i doprawić ulubioną mieszanką przypraw do grillowania. My polecamy któryś z naszych suchych rubów. Zamknij pokrywę. Od czasu do czasu przewróć steki na drugą stronę. Grillowanie nie powinno zająć więcej niż ok. 8 minut. Najprościej po 4 min. z każdej strony.
- Kiedy kotleciki jagnięce osiągną odpowiednią temperaturę lub jeśli nie masz termometru kiedy uznasz, że wystarczająco ładnie się zarumieniły zdejmij je z grilla i odłóż po 3 szt. na 2 talerze. Odstaw dosłownie na chwilkę żeby odpoczęły. Dodaj ziemniak, marchewkę i pieczarki. I idealny, zdrowy i pożywny obiad dla dwojga gotowy.