- Kraj pochodzenia: Kanada
Mini kurczaki z rożna na grillu gazowym
Mini kurczaki z rożna na grillu gazowym
Drób nie cieszy się zbyt dobrą sławą. Jednak niesłusznie. Jeśli jest dobrej, jakości, hodowany w sposób naturalny może być nie tylko bardzo zdrowy, ale również genialny w smaku. W tym przepisie wykorzystane zostały francuskie mini kurczaki, które hodowane są w 100% w sposób naturalny i karmione wyłącznie naturalnymi paszami. Dlatego struktura ich mięsa jest wspaniała. Soczysta, sprężysta i aromatyczna. Dlatego z łatwością można przygotować je zarówno na grillu jak i w piekarniku. W tym video-przepisie Michał z "Salonu Grilli" pokarze jak w prosty sposób przyrządzić takie kurczaki na grillu gazowym. Gorąco polecamy bo jest to pyszna rzecz. Są one dosyć małe, dlatego jeden taki kogucik to porcja dla jednej osoby.
Użyty sprzęt
- Grill premium 4S marki Campingaz
- Rożen do grilla
- termometr bezprzewodowy (np. meater +)
Składniki
- 2 żółte mini koguciki
- olej roślinny
- ulubiona sucha marynata do drobiu
- 2 świeże brzoskwinie pocięte w łódeczki
Sposób przygotowania
- Zacznij od natarcia kurczaczków olejem na całej powierzchni. Nada ona chrupiącej skorupki podczas grillowania, dodatkowo będzie stanowiła "klej" dla suchej marynaty, którą przygotowaliśmy lub ulubionej mieszanki do drobiu, którą należy następnie natrzeć mini koguciki. Wklepuj marynatę mocno do środka. Żeby bardzo dobrze przylegała do skóry i nie odpadała w czasie grillowania. Nie żałuj marynaty. Podkręci delikatny smak mięsa drobiowego, a zwłaszcza chrupiącej skórki.
- Nafaszeruj kurczaczki brzoskwiniami przygotowanymi wcześniej. Włóż je do środka wytrymowanego kurczaka. Po jednej do każdego. Tak przygotowane, zamarynowane kurczaki nadziej na rożen. Do kontroli temperatury w trakcie grillowania użyj termometru do mięsa z bezprzewodowymi sondami. W przypadku termometru z przewodami bo przy ruchu obrotowym rożna, przewód może się wkręcić. Bezprzewodowe termometry posiadają aplikacje na telefon, na których można sobie skonfigurować rodzaj mięsa, które chcemy przygotować oraz formę grillowania i stopień wypieczenia. Dla tego kurczaka polecamy 78°C żeby mięso ładnie odchodziło od kości. Wybierz: drób -> kurczak -> w całości i ustaw temperaturę, na koniec zatwierdź. Aplikacja pokarze nawet w jaki sposób wbijać sondę w kurczaka. Umieść sondę zgodnie z instrukcją. Odłóż termometr, a kurczaki wraz z rusztem zainstaluj na grillu. Uruchom silnik rożna, tak żeby zaczął się obracać. Zamknij pokrywę i grilluj w temperaturze 200°C.
- Aplikacja mierzy stale temperaturę w trakcie grillowania i pokazuje planowany czas do końca. W tym przypadku ustawiono grilla w ten sposób, że 2 palniki środkowe są ustawione na minimum, a 2 zewnętrzne są wyłączone. To zapewnia stałą, stosunkowo niską temperaturę. Przy temperaturze 75°C w mięsie można na koniec rozkręcić wszystkie palniki do maksymalnej temperatury żeby przypiec skórkę na chrupiąco. Gdy temperatura w mięsie osiągnie 78°-79°C zdejmij kurczaki z rożna.
- W czasie przygotowania mięsa zajmij się przygotowaniem ulubionych dodatków do swojego dania. W ciągu około 20 minut możesz przygotować lekką sałatkę, pieczywo, sos czosnkowy. Wszystko co najlepiej Twoim zdaniem komponuje się z drobiem. Gwarantujemy, że ten smak kurczaka przedefiniuje Twoją opinię o drobiu i stanie się on równie częstym gościem na Twoim grillu co wołowina ;).