Morelowo śliwkowy sos do pieczeni

Do ulubionych
1730
1730
Do ulubionych
Morelowo śliwkowy sos do pieczeni
2023-01-23Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Dziczyzna, Pieczenie

Morelowo-śliwkowy sos do pieczeni

Jeśli szukasz pysznego, esencjonalnego sosu do mięsa dobrze trafiłeś. Sprawdź naszą propozycję przygotowania idealnego dodatku do mięsa czerwonego w szczególności wołowiny czy dziczyzny. Sos nada twojemu daniu dodatkowej wyrazistości, soczystości i charakteru.

Składniki

  • 250 ml soku ze śliwek
  • 125 ml dżemu morelowego
  • 125 ml wyciskanego soku z pomarańczy
  • 50 ml likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania

  • Przepis jest niezwykle szybki i prosty. Nie wymaga żadnego specjalnego przygotowania z wyprzedzeniem. Wystarczy wziąć wszystkie wymienione wyżej składniki, umieścić je w małym rondelku i podgrzać na małym ogniu. Aby uzyskać bardziej gęstą konsystencję sosu można wykorzystać zawiesinę z mąki kukurydzianej. Rozpuść 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej w 175 ml zimnej wody, mocno wymieszaj. Dodaj do rondelka cały czas mieszając i podgrzewając sos na małym ogniu. I po chwili pyszny sos do mięsa będzie gotowy.
  • Uzyskaliśmy słodkawy sos, który doskonale pasuje do czerwonego, pieczonego mięsa. Pieczeń wołową lub pieczeń z dziczyzny przygotuj w piekarniku i już podczas pieczenia możesz wykorzystać przygotowany wcześniej sos żeby podkreślić smak dania. Piecz mięso przez pół godziny w temperaturze 230°C, następnie polej mięso sosem (wykorzystaj do tego 2/3 przygotowanego sosu). Piecz przez kolejną godzinę w temperaturze 200°C.
  • Pozostałą część sosu dodaj na pół godziny przed końcem pieczenia lub wlej do sosjerki do polania wyserwowanej, gotowej pieczeni.
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się