- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Morelowo śliwkowy sos do pieczeni
Morelowo-śliwkowy sos do pieczeni
Jeśli szukasz pysznego, esencjonalnego sosu do mięsa dobrze trafiłeś. Sprawdź naszą propozycję przygotowania idealnego dodatku do mięsa czerwonego w szczególności wołowiny czy dziczyzny. Sos nada twojemu daniu dodatkowej wyrazistości, soczystości i charakteru.
Składniki
- 250 ml soku ze śliwek
- 125 ml dżemu morelowego
- 125 ml wyciskanego soku z pomarańczy
- 50 ml likieru pomarańczowego
- 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania
- Przepis jest niezwykle szybki i prosty. Nie wymaga żadnego specjalnego przygotowania z wyprzedzeniem. Wystarczy wziąć wszystkie wymienione wyżej składniki, umieścić je w małym rondelku i podgrzać na małym ogniu. Aby uzyskać bardziej gęstą konsystencję sosu można wykorzystać zawiesinę z mąki kukurydzianej. Rozpuść 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej w 175 ml zimnej wody, mocno wymieszaj. Dodaj do rondelka cały czas mieszając i podgrzewając sos na małym ogniu. I po chwili pyszny sos do mięsa będzie gotowy.
- Uzyskaliśmy słodkawy sos, który doskonale pasuje do czerwonego, pieczonego mięsa. Pieczeń wołową lub pieczeń z dziczyzny przygotuj w piekarniku i już podczas pieczenia możesz wykorzystać przygotowany wcześniej sos żeby podkreślić smak dania. Piecz mięso przez pół godziny w temperaturze 230°C, następnie polej mięso sosem (wykorzystaj do tego 2/3 przygotowanego sosu). Piecz przez kolejną godzinę w temperaturze 200°C.
- Pozostałą część sosu dodaj na pół godziny przed końcem pieczenia lub wlej do sosjerki do polania wyserwowanej, gotowej pieczeni.