Mrożenie a jakość mięsa

2021-05-24Kategoria: Przepisy i artykuły
Do ulubionych
10768
10768
Do ulubionych
Mrożenie a jakość mięsa
2021-05-24Kategoria: Przepisy i artykuły

Mrożenie a jakość mięsa

Czy mrożenie wpływa na jakość mięsa? Wiele razy słyszeliśmy to pytanie. Odpowiedź na nie znajduje się w poniższym artykule. Dowiedz się jak prawidłowo zamrażać i rozmrażać mięso, tak aby zachowało swoją świeżość.

Prawidłowe zamrażanie ma kluczowe znaczenie

Mrożenie mięsa nie wpływa na jego jakość pod warunkiem, że proces ten jest przeprowadzony w sposób profesjonalny. Czyli mięso musi być zamrożone bardzo szybko w bardzo niskiej temperaturze min. -18°C. Jeśli mięso jest już wysezonowane tak jak w przypadku wołowiny w naszym sklepie wtedy możemy je zamrozić.

Długi proces sezonowania nie jest wymagany oczywiście w przypadku jagnięciny, wieprzowiny czy drobiu. To mięso może być mrożone głęboko zaraz po produkcji, aby zachowało swoją świeżość jak najdłużej.

Jest wiele mitów, że najlepsze jest “świeże” mięso. Naszym zdaniem mrożenie produktów niejednokrotnie poprawia jakość mięsa, ponieważ giną liczne bakterie podczas tego procesu. W szczególności rekomendujemy proces mrożenia dla mięsa mielonego, w którym mikrobiologia “szaleje” coraz bardziej w miarę upływu czasu.

Jak długo można przechowywać mrożone mięso

Mięso mrożone wysokiej jakości, zapakowane szczelnie w dobrej jakości worek próżniowy vacuum może być przechowywane od roku do nawet dwóch lat. Spokojnie możemy przechowywać swoje ulubione steki w formie mrożonej przez kilka miesięcy i mieć je zawsze pod ręką kiedy najdzie nas na nie ochota.

Jak prawidłowo mrozić mięso

Jesteśmy przyzwyczajeni, że teraz wszystko robimy szybko, instant, natychmiast. No cóż jeśli chodzi o prawidłowe rozmrażanie, które zachowa wysoką jakość naszej wołowiny lub jagnięciny tutaj potrzebny będzie odpowiednio długi czas rozmrażania.

Najlepszym sposobem rozmrożenia mięsa jest pozostawienie go w lodówce w temperaturze 2-4°C na noc, na dzień przed przygotowaniem. Mniejsze kawałki mięsa takie jak np. steki wołowe rozmrożą się w przeciągu kilku godzin. Natomiast jeśli mamy dużą bryłę mięsa np. mostek wołowy, łopatkę jagnięcą czy udziec jagnięcy to w warunkach chłodniczych rozmrażanie może zająć nawet 2 dni. Proponujemy przyjąć bezpieczną zasadę 24h na 2,5kg mięsa.

Zazwyczaj twoja domowa lodówka ustawiona jest na temperaturę ok 2°C. Ale przy drzwiach, jeśli często ją otwierasz jest wyższa temperatura ok 4°C. Umieść tam mięso. Generalnie zasada jest taka, żeby umieszczać rozmrażane mięso w mniej zimnych częściach lodówki wtedy proces przebiegnie szybciej. Ewentualnie ureguluj samodzielnie temperaturę w lodówce przestawiając na tryb mniejszego chłodzenia.

Co zrobić jeśli musisz szybko rozmrozić kawałek mięsa

Tu pojawia się pewien problem, ale czasami nie mamy wyjścia. Np. niezapowiedziana wizyta teściowej...

Najczęściej wyjmujemy mięso z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej, aby zaczęło się rozmrażać podczas gdy my zaczynamy szykować pozostałe elementy dania.

Czasami przychodzi nam do głowy jeszcze bardziej desperacki krok taki jak ułożenie kawałka mięsa na słońcu, żeby przyspieszyć proces...NIE..TYLKO NIE TO..

Znacznie lepszym pomysłem będzie umieszczenie szczelnie zapakowanego w vacuum mięsa w garnku z zimną wodą. Zmieniaj wodę co 30 minut, aby szybciej, ale stabilnie mięso się rozmrażało. Małe elementy takie jak steki wołowe, drób czy owoce morza mogą rozmrozić się w ciągu godziny lub krócej. W przypadku większych proces może zająć od 2 do 3 godzin. Po całkowitym rozmrożeniu potrawę należy natychmiast przygotować.

Czy można rozmrażać mięso w kuchence mikrofalowej

Zdecydowanie nie jest to dobry sposób, jeśli chcemy zachować wysoką jakość naszej wołowiny, jagnięciny czy też innych produktów mięsnych wysokiej jakości. Po pierwsze, aby rozmrozić w kuchence mikrofalowej, należy wyjąć mięso z opakowania próżniowego, a następnie potraktować mikrofalami, które partiami je podgotują.

Ponadto, rozmrażając mięso w kuchence mikrofalowej, zostanie ono rozmrożone w tzw. „strefie niebezpiecznej”, prowadzącej do zanieczyszczenia i ekspozycji na bakterie.

Chociaż technicznie rzecz biorąc rozmrażanie tą metodą jest wykonalne to na prawdę nie chcemy, żeby nasz niesamowity stek był częściowo ugotowany i potencjalnie zakażony bakteriami.

Jeśli już nie mamy innego wyjścia lepiej trzymać się starej, sprawdzonej metody „zimnej wody”, a najlepiej oczywiście planować z wyprzedzeniem!

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się