Ragout z dziczyzny z dynią

2021-05-23Kategoria: Przepisy i artykuły, Dziczyzna, Smażenie, Pieczenie
Do ulubionych
1030
1030
Do ulubionych
Ragout z dziczyzny z dynią
2021-05-23Kategoria: Przepisy i artykuły, Dziczyzna, Smażenie, Pieczenie

Ragout z dziczyzny z dynią

Poznaj przepis na pyszne, pełne aromatu ragout z dziczyzny na dyni piżmowej z sosem BBQUE z żurawiną i piwem.

Składniki

  • 800 g dziczyzny (udziec lub łopatka) pokrojonej w kostkę o wielkości 3 cm
  • pęczek włoszczyzny
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 300 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 150 ml wytrawnego wina
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 60 g wędzonego boczku, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 200 g kurek
  • 100 g masła
  • 60 g sosu BBQUE z sosem żurawinowym i piwem
  • 2 dynie piżmowe
  • 60 g masła

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 120 ° C (piekarnik z termoobiegiem 110 ° C). Włoszczyznę, czosnek i cebulę drobno pokrój. Na patelni podsmaż mięso na oleju i dopraw solą i pieprzem. W garnku podsmaż cebulę i włoszczyznę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, mieszając nadal podgrzewaj całość. Potem kilkakrotnie polewaj sos niewielką ilością wina i ponownie zagotuj przez chwilę. Dodaj mięso, czosnek i zioła. Całość zagotuj i zagęść niewielką ilością mąki zmieszanej z winem. Następnie przełóż dane do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 3-4 godziny do miękkości. Po ugotowaniu dopraw całość sosem BBQUE, solą i pieprzem.

  • Tuż przed podaniem drobno posiekaj szczypiorek i boczek. Kurki umyj i oczyść, w razie potrzeby przekrój na pół, a następnie smaż całość na patelni przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj masło i dopraw solą. Całość wymieszaj z upieczonym mięsem.

  • W międzyczasie umyj dynie, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki i miąższ, przekrój na krzyż, a następnie grilluj z obu stron przez około 20 minut na średnim ogniu. Następnie wlej ragout do połówek dyni i udekoruj sosem BBQUE.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się