- Kraj pochodzenia: Kanada
Ragout z dziczyzny z dynią
Ragout z dziczyzny z dynią
Poznaj przepis na pyszne, pełne aromatu ragout z dziczyzny na dyni piżmowej z sosem BBQUE z żurawiną i piwem.
Składniki
- 800 g dziczyzny (udziec lub łopatka) pokrojonej w kostkę o wielkości 3 cm
- pęczek włoszczyzny
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 liść laurowy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 300 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- Olej do smażenia
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 150 ml wytrawnego wina
- 30 g mąki kukurydzianej
- Sól i pieprz do smaku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 60 g wędzonego boczku, pokrojonego w cienkie plasterki
- 200 g kurek
- 100 g masła
- 60 g sosu BBQUE z sosem żurawinowym i piwem
- 2 dynie piżmowe
- 60 g masła
Sposób przygotowania
-
Rozgrzej piekarnik do 120 ° C (piekarnik z termoobiegiem 110 ° C). Włoszczyznę, czosnek i cebulę drobno pokrój. Na patelni podsmaż mięso na oleju i dopraw solą i pieprzem. W garnku podsmaż cebulę i włoszczyznę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, mieszając nadal podgrzewaj całość. Potem kilkakrotnie polewaj sos niewielką ilością wina i ponownie zagotuj przez chwilę. Dodaj mięso, czosnek i zioła. Całość zagotuj i zagęść niewielką ilością mąki zmieszanej z winem. Następnie przełóż dane do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 3-4 godziny do miękkości. Po ugotowaniu dopraw całość sosem BBQUE, solą i pieprzem.
-
Tuż przed podaniem drobno posiekaj szczypiorek i boczek. Kurki umyj i oczyść, w razie potrzeby przekrój na pół, a następnie smaż całość na patelni przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj masło i dopraw solą. Całość wymieszaj z upieczonym mięsem.
-
W międzyczasie umyj dynie, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki i miąższ, przekrój na krzyż, a następnie grilluj z obu stron przez około 20 minut na średnim ogniu. Następnie wlej ragout do połówek dyni i udekoruj sosem BBQUE.