Najwyższy czas na podróż kulinarną all inclusive. Nasz przepis na pieczony schab z dzika to najprawdziwsza orkiestra smaków. Z pewnością zaspokoi on oczekiwania najbardziej wysublimowanych podniebień. Pyszny schab z dzika, najwyższej jakości znajdziecie na naszej stronie BBQ.PL.
Pieczony schab z dzika z owocem jałowca
Składniki
Marynata
- 0,2 l czerwonego wina
- 0,4 l wywaru
- 3 łyżki octu winnego
- 0,4 kg mąki
- 2 pokrojone w plastry marchewki
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pokrojona w plastry cebula
- 2 szalotki grubo posiekane
- 2 liście laurowe
- mała wiązka natki pietruszki
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżego majeranku
- 9 całych owoców jałowca
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
-
Wszystkie składniki marynaty zagotować i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.
-
Odstawić do wystygnięcia.
-
Mięso umieścić w głębokim naczyniu, polać po wierzchu tłuszczem i zalać marynatą. godziny.
-
Odstawić mięso na 2-3 dni obracając mięso 2 razy dziennie.
-
Oczyścić mięso z marynaty i obsmażyć na oliwie z oliwek do zrumienienia.
-
Na drugiej patelni podgrzać marynatę i wmieszać do niej mąkę.
-
Do przygotowanej zasmażki dodać wystarczająco dużo ciepłego wywaru by rozcieńczyć masę.
-
Mięso piec wraz z sosem pod przykryciem w temperaturze 170°C przez 2,5 godziny.
Czy udało Ci się przyrządzić to danie?
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.