- Kraj pochodzenia: Kanada
Pikantne żebra wołowe
Żebra wołowe to jeden z naszych ulubionych elementów wołowych. Wiele osób boi się spróbować ponieważ sądzi, że są one trudne w przygotowaniu. W rzeczywistości przygotowanie pysznych, soczystych żeber jest banalnie proste, ale fakt przygotowanie zajmuje trochę czasu. Każda minuta jest jednak warta efektu końcowego. Aromat mięsa, fantastyczny smak, soczystość i charakterystyczna kleistość kolagenu sprawia, że kochamy ten kawałek. A co najlepsze jest to ekonomiczny element i bardzo zdrowy.
Poznajcie przepis na pikantne żebra wołowe black angus. Do kupienia w naszym sklepie i wbrew pozorom bardzo proste do przygotowania w domowych warunkach.
Pikantne żebra wołowe
Użyty sprzęt
-
Nieprzywierająca głęboka patelnia
-
Ostry nóż
-
Rondel żeliwny z pokrywką
Składniki
- 2 kg żeber wołowych
- 1 łyżka oleju
- 1½ filiżanki drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżka rozdrobnionego czosnku
- 1-1½ łyżeczki płatków z czerwonej papryki
- 1-1½ filiżanki sosu chili
- ½ filiżanki wody
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
-
Rozgrzej olej na średniej wielkości patelni na średnim ogniu aż będzie gorący. Dodaj cebulę, czosnek i płatki papryki. Smaż przez 4 do 5 minut aż cebula stanie się miękka. Dodaj sos chili, wodę oraz sok z cytryny, doprowadź do zagotowania. Zmniejsz ogień i duś jeszcze przez 5 minut często mieszając. Dopraw solą. Nalej pół filiżanki gotowego sosu i odstaw na później.
-
Umieść żebra wołowe w żeliwnym rondlu właściwą stroną – mięso na górze, na dole kości żebrowe. Zalej żebra przygotowanym na patelni sosem. Umieść w piekarniku i gotuj przez 1,5 godziny w temperaturze 160°C aż żebra będą miękkie.
-
10-15 minut przed końcem pieczenia wyjmij na chwilę rondel z piekarnika i posmaruj powierzchnię żeber pozostałym, pikantnym sosem, który został wcześniej odłożony. Następnie wstaw z powrotem do piekarnika żeby mięso doszło do końca czasu pieczenia. Możesz sprawdzić nakłuwając widelcem do mięsa czy wołowina jest już miękka w środku. Kiedy mięso uzyska odpowiednią kruchość wyjmij pieczeń z piekarnika.
-
Przed poporcjowaniem wyjmij żebra i potnij na cienkie plastry. Powinny same odchodzić od mięsa. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i ulubionymi warzywami.
Video
Notatki
Czy udało Ci się przyrządzić to danie?
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.