Przygotuj doskonałą, kruchą pieczeń z udźca jagnięcego w pełnej aromatycznych ziół marynacie z ziela angielskiego, czosnku, cytryny i tymianku.
Składniki
- udziec jagnięcy
- 1 duży, obrany i drobno posiekany ząbek czosnku
- 4 łyżeczki oleju słonecznikowego
- Starta skórka z dwóch cytryn
- 2 łyżki posiekanych liści tymianku
- 1-2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 200g przekrojonych na pół pomidorków cherry
- 1kg ugotowanych, przecedzonych i pokrojonych w ćwiartki mini ziemniaczków
- 250g ugotowanej zielonej fasolki z odciętymi końcami
- 1 mała garść tymianku cytrynowego lub soku z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- Duża garść posiekanej natki z pietruszki
Użyty sprzęt
- piekarnik lub grill
- ruszt do pieczeni
Sposób przygotowania
- Przygotuj marynatę mieszając ze sobą wszystkie jej składniki (czosnek, olej słonecznikowy, skórkę z cytryn, tymianek, ziele angielskie). Połóż mięso na desce do krojenia, rozetnij mięso, rozłóż je i natrzyj ziołową marynatą.
- Rozgrzej piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem). Nadziej jagnięcinę na ruszt (drewniany musi zostać wcześniej namoczony przez ok. 20 minut w wodzie). Umieść mięso w rozgrzanym piekarniku (pod spodem tacę na skapujący sok z pieczonego mięsa) i smaż je przez 50-60 minut często przekręcając ruszt. Możesz również upiec mięso na grillu węglowym lub gazowym przez 55-60 minut, zachowując bezpieczną odległość od źródła ciepła.
- W międzyczasie przygotuj i dopraw sałatkę z pomidorków cherry, fasolki i ziemniaczków z dressingiem z oliwy, soku z cytryny i doprawionej świeżą pietruszką. Pokrój jagnięcinę na plastry i podawaj z sałatką.
Typ dania: wyjątkowa okazja, obiad, kolacja, świąteczna pieczeń
Typ kuchni: kuchnia angielska