Wyśmienite połączenie delikatnej polędwicy wołowej z czerwonym, wytrawnym winem, w akompaniamencie sosu z borowików szlachetnych, to nasza propozycja na wykwintną kolację lub ważny obiad. Sprawdź jak łatwo przyrządzić znakomitą pieczeń wołową, którą zrobisz wrażenie na najbliższych.
Składniki
- polędwica wołowa
- 420 ml bulionu wołowego
- 1 szklanka suszonych, poszatkowanych borowików
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 szklanki drobno pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
Sposób przygotowania
- Zagotuj bulion w średnim rondlu. Wymieszaj 3/4 szklanki grzybów z bulionem i odstaw na 10-15 minut lub do zmiękczenia grzybów. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 2200C. Pozostałą 1/4 szklanki grzybów zmiel bardzo drobno. Przygotuj marynatę z mielonych grzybów, tartego parmezanu i pieprzu; równomiernie natrzyj polędwicę.
- Umieścić pieczeń na ruszcie w płytkiej brytfannie. Włóż żaroodporny termometr do mięsa tak, aby końcówka znajdowała się pośrodku najgrubszej części wołowiny. Nie dodawaj wody, ani nie przykrywaj. Piecz w piekarniku 220°C 35 do 40 minut – do uzyskania poziomu wypieczenia medium rare.
- W międzyczasie dodaj pomidory i wino do mieszanki grzybowej i doprowadzić do wrzenia. Zredukuj ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 do 45 minut aż sos nabierze intensywnego brązowego koloru. Mieszaj od czasu do czasu. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Wyjmij pieczeń z piekarnika gdy termometr wskaże 57°C - medium rare. Przenieś pieczeń na deskę do krojenia; przykryj folią aluminiową. Odstaw na 15 do 20 minut. Pieczeń pokrój w plastry. Dopraw solą według uznania. Podawaj z sosem winno-grzybowym.
Typ dania: wyjątkowa okazja, świąteczna pieczeń, kolacja, obiad
Typ kuchni: kuchnia europejska