Rosół na szpondrze z tymiankiem, warzywami i pulpecikami wołowymi

Do ulubionych
14
14
Do ulubionych
Rosół na szpondrze z tymiankiem, warzywami i pulpecikami wołowymi
2024-11-22Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Duszenie

Rosół na szpondrze z tymiankiem, warzywami i pulpecikami wołowymi

Rosół to klasyka polskiej kuchni – aromatyczny, pełen smaku i wspomnień z dzieciństwa. Dziś przedstawiamy przepis na jego nieco bogatszą wersję z wykorzystaniem żebra wołowego (szpondra) i delikatnych pulpecików wołowych.

Ten rosół to prawdziwe comfort food – rozgrzewający, aromatyczny i pełen smaku. Idealny na chłodniejsze dni i wyjątkowe okazje. A jeśli chcesz, by Twoje danie było perfekcyjne, zamów najlepsze żebra wołowe i mieloną wołowinę w naszym sklepie BBQ.PL!

Składniki

  • Żebro wołowe (szponder) – 1 000 g
  • Wołowina mielona – 650 g
  • Śmietanka 36% – 70 ml
  • Marchew – 3 szt. średnie
  • Pietruszka korzeń – 1 szt.
  • Por – 1/4 szt.
  • Seler – 1/4 szt.
  • Cebula – 1 szt. duża
  • Liść laurowy
  • Tymianek
  • Natka pietruszki
  • Lubczyk świeży
  • Ziele angielskie
  • Pieprz ziarnisty czarny
  • Sól

Sposób przygotowania

  • Przygotuj żebro wołowe
    Dokładnie opłucz szponder pod zimną wodą, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Włóż go do dużego garnka i zalej zimną wodą. Postaw garnek na bardzo małym ogniu. Gdy woda zacznie się gotować, zbierz szumowiny z powierzchni i dodaj warzywa – marchew, pietruszkę, por i seler, wszystkie pokrojone na duże kawałki. Nie zapomnij o cebuli – opal ją na gazie lub w piekarniku, aż będzie mocno przypieczona, i wrzuć do garnka.

  • Dodaj zioła i przyprawy
    Przygotuj bukiet garni – liść pora owiń wokół gałązek tymianku, lubczyku i natki pietruszki, a następnie dodaj kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i liść laurowy. Wrzuć do garnka. Gotuj pod przykryciem na minimalnym ogniu, aby rosół „mrugał”, przez około 4-5 godzin, aż nabierze głębokiego, mięsnego smaku.

  • Przygotuj pulpeciki
    W międzyczasie mięso mielone włóż do malaksera, dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem, a następnie zmiksuj na gładką masę. Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj małe, równe pulpeciki. Kiedy rosół będzie gotowy, wyjmij z niego część wywaru do osobnego garnka i zagotuj. Wrzuć pulpeciki na wrzący rosół i gotuj przez kilka minut, aż będą miękkie.

  • Podanie rosołu
    Gotowy rosół przecedź przez sitko, aby uzyskać klarowny wywar. Pokrój ugotowane warzywa na mniejsze kawałki i ułóż je w szklanym naczyniu wraz z pulpecikami. Zalej wszystko gorącym rosołem i udekoruj świeżą natką pietruszki lub kwiatami jadalnymi.

Typ dania: obiad, lunch
Typ kuchni: kuchnia polska, kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się