Soczyste żółte koguciki z grilla w stylu spatchcock

2023-04-03Kategoria: Przepisy i artykuły, Drób, Grillowanie
Do ulubionych
1261
1261
Do ulubionych
Soczyste żółte koguciki z grilla w stylu spatchcock
2023-04-03Kategoria: Przepisy i artykuły, Drób, Grillowanie

Soczyste żółte koguciki z grilla w stylu spatchcock

Nie ma nic lepszego niż aromatyczny i niezwykle delikatny żółty mini kogucik przygotowany na grillu. Ta chrupiąca skórka i prawdziwie soczyste mięso to kwintesencja smaku i kulinarnej przyjemności. Ultra prosty w przygotowaniu. Ale przede wszystkim konsystencja mięsa zachwyci każdego. Jeśli jesteś przyzwyczajony do taniego drobiu z marketu o konsystencji galaretki i o dziwnym zapachu, który sprawił że obraziłeś się na drób nie martw się. Ten produkt sprawi, że pokochasz mięso z kurczaka na nowo. Żółty kogucik z grilla będzie pyszny, naturalny, sprężysty i soczysty :). 

Użyty sprzęt

  • Grill gazowy
  • Nożyczki do mięsa, do drobiu
  • Deska do krojenia
  • Ostry nóż
  • Termometr z 2 sondami do mięsa

Sposób przygotowania

  • Zacznij od rozgrzania grilla oraz przygotowania mięsa. Przy pomocy nożyczek wytnij z kogucików kręgosłup na całej długości. Jest to bardzo proste i zajmuje dosłownie chwilę. Natnij jeszcze delikatnie chrząstki znajdujące się w środku i rozłóż na desce w formie takiego motyla skórą do góry. Tak przygotowany kurczak nazywany jest spatchcock i jest to doskonała forma przygotowania do grillowania i bbq.

  • Grilluj swoje żółte kurczaczki pośrednio. Zanim to jednak zrobisz nasmaruj je dokładnie oliwą z oliwek, która nada im więcej smakowitości. Użyj także ulubionego suchego ruba do BBQ do drobiu. My polecamy Marynata Hardcore Carnivore Sweet BBQ shaker. Dokładnie i obficie obsyp kurczaki na całej powierzchni.

  • Grilluj koguciki z termometrem do temperatury około 80 stopni. Włóż sondę w najgrubszą część jednego i drugiego kogucika. Ułóż na ruszcie, tak by bezpośrednio pod kurczakami nie było włączonego palnika. W międzyczasie przygotuj swoje ulubione dodatki z grilla mogą to być warzywa grillowane takie jak kukurydza, papryka, pomidory, cukinia, cebula, czosnek czy bakłażan. Jako dodatek skrobiowy doskonale sprawdzą się oczywiście grillowane ziemniaki w mundurkach wcześniej lekko podgotowane.

  • Mięso jest bardzo delikatne powinno więc szybko dojść do upragnionej temperatury. Po zgrillowaniu ułóż na talerzu i podawaj z ulubionymi warzywami. Będą niesamowite.

Video

Typ dania: lunch, obiad, outdoor grill
Typ kuchni: kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.
Oglądane

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się