Soczyste żółte koguciki z grilla w stylu spatchcock

2023-04-03Kategoria: Przepisy i artykuły, Drób, Grillowanie
Do ulubionych
1060
1060
Do ulubionych
Soczyste żółte koguciki z grilla w stylu spatchcock
2023-04-03Kategoria: Przepisy i artykuły, Drób, Grillowanie

Soczyste żółte koguciki z grilla w stylu spatchcock

Nie ma nic lepszego niż aromatyczny i niezwykle delikatny żółty mini kogucik przygotowany na grillu. Ta chrupiąca skórka i prawdziwie soczyste mięso to kwintesencja smaku i kulinarnej przyjemności. Ultra prosty w przygotowaniu. Ale przede wszystkim konsystencja mięsa zachwyci każdego. Jeśli jesteś przyzwyczajony do taniego drobiu z marketu o konsystencji galaretki i o dziwnym zapachu, który sprawił że obraziłeś się na drób nie martw się. Ten produkt sprawi, że pokochasz mięso z kurczaka na nowo. Żółty kogucik z grilla będzie pyszny, naturalny, sprężysty i soczysty :). 

Użyty sprzęt

  • Grill gazowy
  • Nożyczki do mięsa, do drobiu
  • Deska do krojenia
  • Ostry nóż
  • Termometr z 2 sondami do mięsa

Sposób przygotowania

  • Zacznij od rozgrzania grilla oraz przygotowania mięsa. Przy pomocy nożyczek wytnij z kogucików kręgosłup na całej długości. Jest to bardzo proste i zajmuje dosłownie chwilę. Natnij jeszcze delikatnie chrząstki znajdujące się w środku i rozłóż na desce w formie takiego motyla skórą do góry. Tak przygotowany kurczak nazywany jest spatchcock i jest to doskonała forma przygotowania do grillowania i bbq.

  • Grilluj swoje żółte kurczaczki pośrednio. Zanim to jednak zrobisz nasmaruj je dokładnie oliwą z oliwek, która nada im więcej smakowitości. Użyj także ulubionego suchego ruba do BBQ do drobiu. My polecamy Marynata Hardcore Carnivore Sweet BBQ shaker. Dokładnie i obficie obsyp kurczaki na całej powierzchni.

  • Grilluj koguciki z termometrem do temperatury około 80 stopni. Włóż sondę w najgrubszą część jednego i drugiego kogucika. Ułóż na ruszcie, tak by bezpośrednio pod kurczakami nie było włączonego palnika. W międzyczasie przygotuj swoje ulubione dodatki z grilla mogą to być warzywa grillowane takie jak kukurydza, papryka, pomidory, cukinia, cebula, czosnek czy bakłażan. Jako dodatek skrobiowy doskonale sprawdzą się oczywiście grillowane ziemniaki w mundurkach wcześniej lekko podgotowane.

  • Mięso jest bardzo delikatne powinno więc szybko dojść do upragnionej temperatury. Po zgrillowaniu ułóż na talerzu i podawaj z ulubionymi warzywami. Będą niesamowite.

Video

Typ dania: lunch, obiad, outdoor grill
Typ kuchni: kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się