Stek z rostbefu z kością z kukurydzą w meksykańskim stylu

Do ulubionych
964
964
Do ulubionych
Stek z rostbefu z kością z kukurydzą w meksykańskim stylu
2023-11-15Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, BBQ, Wędzienie

Stek z rostbefu z kością z kukurydzą w meksykańskim stylu

Do przygotowania tego dania nie potrzeba wiele czasu. Jest to bardzo prosty przepis na klasycznego steka z grilla. Wystarczy bardzo dobre mięso. W tym wypadku polecamy wołowinę Black Angus USA, która jest niezwykle marmurkowa i soczysta dostarczy więc mnóstwo mięsnego smaku. Stek z rostbefu z kością to wspaniały, często niedoceniony stek. Idealny do smażenia na patelni, a jeszcze lepszy przygotowany na grillu. Mamy nadzieję, że spodoba Ci się ta propozycja na stek z rostbefu z kością z meksykańskim "tweestem", który świetnie pasuje do tego zestawu.

Składniki

  • 2 steki z rostbefu z kością ok. 450g Black Angus USA
  • 4 kolby kukurydzy
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Limonka pokrojona na łódeczki
  • Sól

Marynata

  • 1-2 łyżeczki chipotle w proszku lub papryki chilli
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soku z limonki

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania marynaty. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w małej miseczce. Następnie rozprowadź ją równomiernie na Twoich stekach z rostbefu. Zostaw trochę na kukurydzę i rozprowadź resztę mieszanki przypraw na powierzchni warzyw.

  • Umieść kukurydze na grillu w strefie pośredniej (w przypadku grilla węglowego na zewnętrznym brzegu rusztu nad średnio rozgrzanymi węglami); grilluj z zamkniętą pokrywą przez 15–20 minut (analogicznie na grillu gazowym, czasy grillowania pozostają takie same). Obracaj od czasu do czasu. Kukurydze są różnej wielkości i grubości dlatego nie musisz kurczowo trzymać się tego czasu grillowania. Sprawdzaj zwyczajnie kiedy warzywa staną się miękkie i grilluj do tego momentu.

  • W kolejnym etapie zabierz się za smażenie steków z rostbefu z kością. Umieść steki na środku rusztu nad średnio rozgrzanymi węglami. Grilluj z zamkniętą pokrywą przez około 9–11 minut (analogicznie na grillu gazowym) na stopień wysmażenia medium rare osiągniesz dla temperatury 52°C dla medium 60°C. Obracaj od czasu do czasu. Najlepiej korzystaj z termometru do mięsa, wbij go w najgrubsze miejsce blisko kości bo tam mięso dochodzi najdłużej.

  • Podaj pięknie swojego pysznego steka z rostbefu (pamiętaj o odpoczynku 3-4 minuty, możesz nakryć folią aluminiową). Ułóż na dece lub na talerzu, połóż obok grillowane kolby kukurydzy. Rozprowadź na kukurydzy odrobinę majonezu i równomiernie posyp parmezanem. Opcjonalnie pokrój steki na plastry oczywiście w poprzek włókien. Posól wołowinę i kukurydzę według uznania. Wyciśnij sok z plasterków limonki na wołowinę i kukurydzę, jeśli chcesz. Ciesz się genialnym smakiem.

Źródło: Przepis dzięki uprzejmości https://www.beefitswhatsfordinner.com/.

Typ dania: lunch, kolacja, obiad
Typ kuchni: kuchnia amerykańska, kuchnia meksykańska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się