- Kraj pochodzenia: Kanada
Stek z rostbefu z kością z kukurydzą w meksykańskim stylu
Stek z rostbefu z kością z kukurydzą w meksykańskim stylu
Do przygotowania tego dania nie potrzeba wiele czasu. Jest to bardzo prosty przepis na klasycznego steka z grilla. Wystarczy bardzo dobre mięso. W tym wypadku polecamy wołowinę Black Angus USA, która jest niezwykle marmurkowa i soczysta dostarczy więc mnóstwo mięsnego smaku. Stek z rostbefu z kością to wspaniały, często niedoceniony stek. Idealny do smażenia na patelni, a jeszcze lepszy przygotowany na grillu. Mamy nadzieję, że spodoba Ci się ta propozycja na stek z rostbefu z kością z meksykańskim "tweestem", który świetnie pasuje do tego zestawu.
Składniki
- 2 steki z rostbefu z kością ok. 450g Black Angus USA
- 4 kolby kukurydzy
- 1/4 szklanki majonezu
- 2 łyżki startego parmezanu
- Limonka pokrojona na łódeczki
- Sól
Marynata
- 1-2 łyżeczki chipotle w proszku lub papryki chilli
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki soku z limonki
Sposób przygotowania
-
Zacznij od przygotowania marynaty. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w małej miseczce. Następnie rozprowadź ją równomiernie na Twoich stekach z rostbefu. Zostaw trochę na kukurydzę i rozprowadź resztę mieszanki przypraw na powierzchni warzyw.
-
Umieść kukurydze na grillu w strefie pośredniej (w przypadku grilla węglowego na zewnętrznym brzegu rusztu nad średnio rozgrzanymi węglami); grilluj z zamkniętą pokrywą przez 15–20 minut (analogicznie na grillu gazowym, czasy grillowania pozostają takie same). Obracaj od czasu do czasu. Kukurydze są różnej wielkości i grubości dlatego nie musisz kurczowo trzymać się tego czasu grillowania. Sprawdzaj zwyczajnie kiedy warzywa staną się miękkie i grilluj do tego momentu.
-
W kolejnym etapie zabierz się za smażenie steków z rostbefu z kością. Umieść steki na środku rusztu nad średnio rozgrzanymi węglami. Grilluj z zamkniętą pokrywą przez około 9–11 minut (analogicznie na grillu gazowym) na stopień wysmażenia medium rare osiągniesz dla temperatury 52°C dla medium 60°C. Obracaj od czasu do czasu. Najlepiej korzystaj z termometru do mięsa, wbij go w najgrubsze miejsce blisko kości bo tam mięso dochodzi najdłużej.
-
Podaj pięknie swojego pysznego steka z rostbefu (pamiętaj o odpoczynku 3-4 minuty, możesz nakryć folią aluminiową). Ułóż na dece lub na talerzu, połóż obok grillowane kolby kukurydzy. Rozprowadź na kukurydzy odrobinę majonezu i równomiernie posyp parmezanem. Opcjonalnie pokrój steki na plastry oczywiście w poprzek włókien. Posól wołowinę i kukurydzę według uznania. Wyciśnij sok z plasterków limonki na wołowinę i kukurydzę, jeśli chcesz. Ciesz się genialnym smakiem.
Źródło: Przepis dzięki uprzejmości https://www.beefitswhatsfordinner.com/.