Stek z kangura grillowany na grillu gazowym

2023-11-06Kategoria: Przepisy i artykuły, Mięsa egzotyczne, Grillowanie
Do ulubionych
124
124
Do ulubionych
Stek z kangura grillowany na grillu gazowym
2023-11-06Kategoria: Przepisy i artykuły, Mięsa egzotyczne, Grillowanie

Stek z kangura grillowany na grillu gazowym

Jeśli nie miałeś okazji próbować mięsa z kangura to zachęcamy do jego przetestowania. Ta niecodzienna potrawa sprawdzi się genialnie podczas grillowej imprezy na, której zaskoczysz gości oryginalnym daniem. Przepis jest dziecinnie prosty. Dodatki również. Sprawdź także vidoprzepis Michała z Salongrilli.pl, który poprowadzi Cię krok po kroku.

Użyty sprzęt

  • grill gazowy Broil King Baron 490
  • termometr z sondą do mięsa

Składniki

Sposób przygotowania

  • W pierwszej kolejności rozpal grilla. Następnie umieść na ruszcie ziemniaki, ponieważ z całego dania one będą robiły się najdłużej. Ziemniaki dobrze umyte, powinny wylądować na ruszcie w całości, nie obrane.
  • Następnie można przejść do steków z kangura. Pamiętaj, że mięso z kangura jest niezwykle chude. Zawartość tłuszczu wynosi poniżej 2%. Kangura grilluj zatem do temperatury maksymalnie 57°C żeby go nie przesuczyć. Przed grillowaniem możesz natrzeć mięso oliwą z oliwek lub olejem roślinnym, a następnie użyć swojej ulubionej suchej marynaty na całej powierzchni mięsa. W przypadku tego steka nie bój się użycia większej ilości przypraw. Mięso jest na tyle wyraziste, że marynata nie zdominuje jego smaku. Steki zamarynowane mogą spokojnie czekać tak długo, aż dojdą ziemniaki. Przy większych ziemniakach nawet 60 minut. Samo grillowanie steków potrwa dosłownie chwilę. Nie chowaj ich do lodówki po zamarynowaniu. Mogą poleżeć ten czas w temperaturze pokojowej. Nie kładź ich jednak na słońcu. Jeśli jest bardzo gorąco wstaw jednak do lodówki i wyjmij jakieś 15 min przed grillowaniem.
  • Rozpocznij grillowanie na wysokiej temperaturze, bezpośrednio nad palnikiem żeby zrobić chrupiącą skórkę i zamknąć pory w mięsie zatrzymując soczystość w środku. Następnie przenieś steki do strefy pośredniej żeby tam doszły do końca. Kontroluj temperaturę w stekach. Włóż termometr w najgrubsze miejsce w steku. Steki będą gotowe kiedy temperatura dojdzie do 57°C. Przyrumień je na wysokiej temperaturze dosłownie przez chwilkę i przełóż do strefy pośredniej. Po zgrillowaniu zdejmij z rusztu i odłóż do odpoczynku. Możesz zawinąć je szczelnie folią aluminiową i odczekaj około 5 min. żeby mięso się ustabilizowało i żeby soki zakończyły swoją podróż i się ustabilizowały.
  • Podawaj steki z ulubionymi dodatkami. W tym przypadku będą to pyszne pieczone na grillu ziemniaki. Do nich pieprz, sól i świeże masło do doprawienia. Do steka doskonale będą też pasowały wszelkie inne sezonowe warzywa z grilla takie jak papryka, cebula, czosnek. Można wytrawny smak mięsa złamać odrobiną świeżego granata lub kwaśnego sosu typu chimichurri.

Video

Typ dania: outdoor grill, wyjątkowa okazja
Typ kuchni: kuchnia australijska, kuchnia egzotyczna
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się