Wartości odżywcze wołowiny

2021-01-06Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Wołowina
Do ulubionych
2689
2689
Do ulubionych
Wartości odżywcze wołowiny
2021-01-06Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Wołowina

W dzisiejszych czasach szczególnego znaczenia nabrała dbałość o zdrowie i odporność na co bez wątpienia składa się w szczególności zdrowa dieta. Zaczynamy zwracać coraz większą uwagę na to jakiej jakości produkty trafiają do naszych domów. Wzrasta nasza świadomość i znajomość składu różnych produktów spożywczych. W ostatnich latach powstały różne plotki i mity preparowane przez samozwańcze autorytety w dziedzinie żywienia. Ale czy wiecie jak w rzeczywistości bogatym źródłem składników mineralnych i witamin jest wołowina? Zapraszamy do lektury i poznania jakie są wartości odżywcze wołowiny.

Dlaczego wołowina jest niezbędnym składnikiem zdrowej, zrównoważonej diety?

Mięso wołowe jest bardzo cenionym produktem nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również przez ogrom witamin, składników mineralnych i odżywczych, które wchodzą w jego skład. Są one niezbędne do prawidłowego rozwoju i wzrostu każdego człowieka. Skład chemiczny mięsa wołowego jest ściśle powiązany z jego jakością i funkcjonalnością żywieniową.

Bardzo częstym zjawiskiem, zwłaszcza wśród ludzi prowadzących „zdrowy styl życia” jest odstawienie wołowiny, ze względu na różne mity związane z mięsem czerwonym. Warto jednak zastanowić się czy te obawy mają jakiekolwiek podstawy. W ocenie danego produktu spożywczego liczą się fakty czyli analiza ich składu chemicznego i przyswajalności dla ludzkiego organizmu składników odżywczych w nim zawartych.

Oczywiście zawsze należy wziąć pod uwagę jaką techniką kulinarną chcemy przygotować dany produkt. Za najzdrowsze metody uważa się gotowanie, duszenie czy pieczenie, ale w przypadku mięsa wołowego grillowanie również będzie dobrym rozwiązaniem jeśli ograniczymy dodatki w postaci sosów i skrobi.

Niezwykle ważne jest także żeby mięso było wysokiej jakości, dlatego warto kupować je ze sprawdzonego źródła. Powinno pochodzić od młodego bydła hodowanego w zgodzie z naturą. Ważne są tutaj pasze, chów bez użycia antybiotyków czy hormonów wzrostu. Taką wołowinę można kupić właśnie w naszym sklepie ponieważ starannie selekcjonujemy producentów. Wołowina na tle innych mięs cechuję się stosunkowo niską zawartością tłuszczu, ponadto dużą zawartością dobrze przyswajalnych przez człowieka białek i kreatyny, która odpowiada za zwiększenie zdolności wysiłkowych oraz witamin z grupy B odpowiedzialnych za rozwój i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego człowieka.

Lista bezcennych składników odżywczych zawartych w wołowinie jest długa

BIAŁKO

zawarte w wołowinie jest pełnowartościowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie potrafi wytworzyć samodzielnie. Dlatego aby zniwelować niedobór tych białek, należy dostarczać je wraz z pokarmem. Poza tym wołowina równa się ogromnym złożom kolagenu, który odpowiedzialny jest za odpowiednie funkcjonowanie stawów, stanu włosów, skóry oraz paznokci.

WITAMINA B12

grupa związków niezbędna przy syntezie białek, w tym DNA i czerwonych krwinek. Odpowiada za koncentrację i dobrą pamięć. W naturze poza mięsem nie znajdziemy jej odpowiednika. Odgrywa ona też bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu całego układu nerwowego i mózgu.

WITAMINA D

jej zadaniem jest umożliwienie poprawnego wchłaniania się fosforu i wapnia w naszym organizmie. Człowiek przyswaja ją również wraz z promieniami słonecznymi, a jej pokłady magazynuje w wątrobie i nerkach.

TŁUSZCZ

zawartość tłuszczu w mięsie wołowym nie przekracza 5%. Tłuszcz jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, pełni rolę nośnika rozpuszczalnych w nim witamin ( tak jak w przypadku witaminy D) oraz jest skoncentrowanym nośnikiem energii. Jego właściwości to m.in. zapobieganie chorobom układu krwionośnego, miażdżycy, otyłości i nowotworom. Chude mięso wołowe ze względu na neutralny profil kwasów tłuszczowych nie ma wpływu na podniesiony cholesterol.

ŻELAZO

bierze udział w syntezie DNA, a poza tym jest niezbędne do transportu tlenu we krwi. Żelazo jest głównym składnikiem hemoglobiny. Przyswajalność żelaza z produktów innych niż odzwierzęce jest znikoma, w praktyce nie przekracza ona 5%. Niedobór żelaza może doprowadzić między innymi do spadku odporności organizmu, anemii i przewlekłego zmęczenia. Stopień wykorzystania żelaza znajdującego się w mięsie wołowym wynosi nawet do 30%.

SELEN

jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego i jest naturalnym antyoksydantem. Zawartość selenu w mięsie przede wszystkim zależy od tego w jaki sposób bydło było karmione.

CYNK

zawartość cynku zależy przede wszystkim od wybranego elementu tuszy. Cynk jak żelazo jest niezbędny w procesie syntezy DNA i o wiele łatwiej pozyskać go z wołowiny niż produktów roślinnych. Cynk obecny w mięsie wołowym jest przyswajalny przez człowieka do 50%.

Ten imponujący skład sprawia, że mięso wołowe jest szalenie ważne dla każdego. Dla sportowców jako znakomite źródło protein, kreatyny i tauryny, dla kobiet dbających o zdrowie i urodę jako źródło łatwo przyswajalnego kolagenu, żelaza, cynku i selenu oraz dla wszystkich, dla których odżywienie układu nerwowego i sprawna praca mózgu ma znaczenie.

Wołowina to w skrócie pigułka zdrowia:

  • Wyróżnia się niską zawartością tłuszczu i sodu
  • Jest podstawowym źródłem białka dobrze przyswajalnego przez człowieka, witaminy B6, witaminy B12 oraz cynku i żelaza
  • Stanowi źródło selenu, długołańcuchowych kwasów tłuszczowych i ryboflawiny
  • Zawiera związki takie jak koenzym Q10, kreatynę, taurynę i karnozynę
Tagi: baza wiedzy
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się