- Kraj pochodzenia: Kanada
Ziemniaki po kowbojsku
Ziemniaki po kowbojsku
To niezwykle szybki i prosty przepis na doskonały dodatek do steków. Jeśli chcesz poczuć się jak miliony prawdziwych rancherów na Dzikim Zachodzie przygotuj je i podaj z ulubionym mięsem. Nie zaszkodzi do tego odrobina kwaśnej śmietany, która z pewnością mogłaby się znaleźć na wozie z prowiantem pierwszych pionierów. Co ważne przygotowanie tego dania nie zabierze Ci dużo czasu. Ziemniaki nie muszą być obierane, na czym zyskuje ich smak i kolor, a Ty za bardzo się nie napracujesz.
Składniki
- 2-2,5kg ziemniaków, pokrojonych w łódeczki
- 1 kostka masła, rozpuszczonego
- 1 średniej wielkości biała cebula, pokrojona
- 1-2 ząbki czosnku, porządnie rozdrobnionego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki mielonego suszonego oregano
Sposób przygotowania
- Dobrze umyj ziemniaki i pokrój w łódeczki. Obierz czosnek i drobno posiekaj, następnie to samo zrób z cebulą. Rozpuść masło w małym rondelku.
- Wstępnie nagrzej piekarnik do temperatury 175°C. Posmaruj ziemniaki masłem, dodaj cebulę i czosnek. Dopraw porządnie solą, pieprzem i oregano. Włóż do żaroodpornego naczynia, przykryj folią aluminiową i piecz przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze przez 30 minut do nabrania rumianego koloru. Danie jest idealne dla 8-10 osób.
- Pamiętaj, że te ziemniaki najlepiej smakują w towarzystwie steka z wołowiny wysokiej jakości takiej jak stek z antrykotu.