Ziemniaki po kowbojsku

2023-04-05Kategoria: Przepisy i artykuły, Pieczenie
Do ulubionych
1455
1455
Do ulubionych
Ziemniaki po kowbojsku
2023-04-05Kategoria: Przepisy i artykuły, Pieczenie

Ziemniaki po kowbojsku

To niezwykle szybki i prosty przepis na doskonały dodatek do steków. Jeśli chcesz poczuć się jak miliony prawdziwych rancherów na Dzikim Zachodzie przygotuj je i podaj z ulubionym mięsem. Nie zaszkodzi do tego odrobina kwaśnej śmietany, która z pewnością mogłaby się znaleźć na wozie z prowiantem pierwszych pionierów. Co ważne przygotowanie tego dania nie zabierze Ci dużo czasu. Ziemniaki nie muszą być obierane, na czym zyskuje ich smak i kolor, a Ty za bardzo się nie napracujesz.

Składniki

  • 2-2,5kg ziemniaków, pokrojonych w łódeczki
  • 1 kostka masła, rozpuszczonego
  • 1 średniej wielkości biała cebula, pokrojona
  • 1-2 ząbki czosnku, porządnie rozdrobnionego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonego suszonego oregano

Sposób przygotowania

  • Dobrze umyj ziemniaki i pokrój w łódeczki. Obierz czosnek i drobno posiekaj, następnie to samo zrób z cebulą. Rozpuść masło w małym rondelku.
  • Wstępnie nagrzej piekarnik do temperatury 175°C. Posmaruj ziemniaki masłem, dodaj cebulę i czosnek. Dopraw porządnie solą, pieprzem i oregano. Włóż do żaroodpornego naczynia, przykryj folią aluminiową i piecz przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze przez 30 minut do nabrania rumianego koloru. Danie jest idealne dla 8-10 osób.
  • Pamiętaj, że te ziemniaki najlepiej smakują w towarzystwie steka z wołowiny wysokiej jakości takiej jak stek z antrykotu.
Typ kuchni: kuchnia amerykańska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się