Goleń wołowa to fantastyczny element pełny mięsnego smaku i zbawiennego dla naszego zdrowia kolagenu. Jest bardzo prosta w przygotowaniu wymaga jednak trochę czasu. Uduszona będzie rozpływać się w ustach. Doskonale pasuje do warzyw korzennych i przypraw. W tym przepisie mamy goleń wołową w formie steka ossobuco. Doskonale pasują do niej azjatyckie przyprawy i świeża sałatka. Polecamy na zdrowy, lekki i pełen aromatów obiad.
Więcej ciekawych przepisów i artykułów wyszukasz w naszej bazie >> baza przepisów
Goleń wołowa po tajsku ze świeżą sałatką
Użyty sprzęt
-
Głęboka nieprzywierająca patelnia z pokrywką
-
Mały rondelek
-
Ostry nóż
Składniki
- 4 steki ossobuco cięte na ok 3 cm
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
- 4 filiżanki zredukowanego wywaru wołowego
- ⅓ filiżanki (ok. 120 ml) sosu rybnego
- ¼ filiżanki granulowanego cukru
- 3 łodygi trawy cytrynowej tylko biała część, drobno posiekana
- ¼ filiżanki świeżo posiekanej kolendry
- ¼ filiżanki sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
Sałatka ze świeżych warzyw:
- 1 filiżanka cukru
- 1 filiżanka ocet winny ryżowy niesezonowany
- 2 łyżki sosu rybnego
- 5 płatków cienko poszatkowanego świeżego imbiru
- 2 kawałki trawy cytrynowej cienko pokrojonej wzdłuż
- 8 gałązek świeżej kolendry
- 1 filiżanka cienko posiekanej świeżej marchewki
- 1 filiżanka cienko posiekanej czerwonej lub żółtej papryki
- 1 filiżanka pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
- 8 filiżanek mieszanki zielonych warzyw mix sałat
- ½ filiżanki przysmażonych szalotek opcjonalnie
Sposób przygotowania
-
Na głębokiej, nieprzywierającej patelni rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oliwy. Gdy będzie gorąca ułóż na niej 2 steki ossobuco i obsmaż po obu stronach. Zdejmij steki i odłóż je na bok, powtórz czynność dla kolejnych dwóch. Czyść patelnię. Nalej do niej bulion, sos rybny, dodaj cukier, trawę cytrynową, kolendrę, sos sojowy i czosnek. Doprowadź do zagotowania. W gotującym się wywarze umieść steki z goleni. Zredukuj ciepło i szczelnie zakryj pokrywką. Duś od 1 h 30 min do 2 h 15 min albo do momentu aż mięso będzie miękkie.
-
W międzyczasie przygotuj sałatkę. W małym rondelku przygotuj dresing: dodaj jedną filiżankę cukru, ocet winny ryżowy, sos rybny, imbir, trawę cytrynową i świeżą kolendrę. Na małym ogniu doprowadź do zagotowania. Następnie zdejmij z ognia, odcedź i ostudź. Przelej do dużej miski i dodaj do niej marchewkę i paprykę. Przykryj i odstaw do lodówki na godzinę lub do czasu podania.
-
Kiedy mięso już się udusi wyjmij je z patelni, oddziel od kości i pokrój. Umieść mięso w misce z sosem i warzywami i wymieszaj, dodaj pomidorki koktajlowe. Odcedź nadmiar sosu. Na talerzach rozłóż zieloną sałatę, a na jej powierzchni rozłóż mięso z pozostałymi warzywami. Jako dodatek możesz wykorzystać lekko przysmażoną szalotkę.
Video
Notatki
Czy udało Ci się przyrządzić to danie?
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.